چطور در شب یلدا اعتدال خوراک را رعایت کنیم
به گزارش گروه جامعه خبرگزاری آنا، ایرانیان با این باور که فردای شب یلدا با دمیدن خورشید، روزها بلندتر میشود و تابش نور ایزدی فزونی مییابد، آخر پاییز و اول زمستان را شب زایش مهر یا زایش خورشید میخوانند و برای آن جشن بزرگی برپا میکنند.
بیشتر افراد به پاس یک دقیقه زمان اضافه در کنار خانواده خود دور هم جمع میشوند و شب خود را با خوردن خوراکیهای مختلف و البته خوشمزه سر میکنند. هر یک از خوراکیهای شب یلدا، خواص درمانی و طبیعی مخصوص دارند.
میوه و خشکبار، اصلیترین خوراکیها در شب یلدا هستند و میوههایی که برای این شب خریداری میشوند، میوههایی پاییزی و تابستانی، به خصوص انار و هندوانه هستند. بر اساس یک باور قدیمی، مردم با این کار با میوههای تابستانی وداع میکنند و با خوردن خشکبار گرم به استقبال سرما میروند و یلدا را جشن میگیرند تا نشانگر تقابل سرما، ناباروری، پژمردگی و مرگ با گرما، روشنایی، باروری، سبزی و زندگی باشد.
در همین راستا با توجه به اینکه در آستانه این شب طولانی قرار گرفتیم با رئیس دانشکده تغذیه اصفهان در خصوص بهداشت تغذیه شب یلدا به گفتگو نشسته که نتیجه را باهم میخوانیم:
محمد انتظاری با بیان اینکه آجیلها مواد مغذی و سالمی هستند که در شب یلدا استفاده میشوند، مطرح کرد: بهدلیل گرانی این مواد مغذی، ممکن است برخی خانوادهها از آجیلهای ارزان قیمتتر و کهنهتر که آلوده به آفلاتوکسین هستند استفاده کنند.
وی با بیان اینکه آجیلهایی که بوی کپک گرفته را دوباره بو میدهند و با نمک، رنگ خوراکی و زردچوبه آن را تازه میکنند؛ توصیه کرد: هموطنان برای سلامتی بیشتر خود از آجیل خام و بو داده نشده استفاده کرده و از مصرف آنهایی که رنگ مصنوعی دارند، شور و یا تند هستند، خودداری کنند.
وی با بیان اینکه آجیلهایی با رنگ مصنوعی و یا پرادویه، بسیار پرکالری هستند، گفت: پیشنهاد میشود در شب یلدا که مصرف تنقلات بسیار است افراد از خوردن شام پرهیز کرده و یا مواد غذایی سبک استفاده کنند.
متخصص تغذیه و رژیمدرمانی در خصوص مصرف کیک در شب یلدا، با بیان اینکه مصرف ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم کیک کمخامه که کالری کمی دارد منعی ندارد افزود: افراد میتوانند از آجیلهای ارزانقیمت، سالم و تازهای که مقدار کمتری پسته و بیشتر انواع تخمه دارد را مصرف کنند.
انتظاری با بیان اینکه افراد میتوانند در شب یلدا از غذاهای ساده و سبکی همانند نان و پنیر استفاده کنند، اظهار کرد: اگر به میهمانی دعوت بودید از مقدار کمی برنج و گوشت استفاده کنید چراکه معده انسان نمیتواند مقدار زیادی کالری در یک شب دریافت کند و این امر سبب نارساییهای گوارشی، ناراحتی معده، دلدرد و ... خواهد شد.
وی ضمن ارائه توصیهای به افرادی که اضافه وزن دارند مبنی بر اینکه در شب (چله) از خوردن شام خودداری کنند، یادآور شد: بهدلیل اینکه تنقلات مصرفی این شب زیاد است و کالری هم دارند، افراد بهخصوص آنهایی که مبتلا به بیماریهای زمینهای ازجمله چربی خون بالا، قند و یا فشار خون هستند در خورد و خوراک در این شب بسیار احتیاط کنند.
این متخصص تغذیه و رژیمدرمانی گفت: انار یکی از بهترین میوههای بهشتی است که سرشار از مواد مغذی و آنتیاکسیدان بوده و به دلیل خواص بینظیری که دارد افراد میتوانند از آن بهره ببرند.
انتظاری با بیان اینکه مصرف بیش از حد انار در درازمدت در افرادی که یبوست دارند مشکلات معده و رودهای ایجاد میکند، یادآور شد: مصرف زیاد این میوه بهشتی باید همراه با مایعات باشد. از طرف دیگر این میوه اشتهاآور بوده و توصیه میشود افراد چاق در مصرف آن صرفهجویی کنند.
وی با بیان اینکه هندوانه ارزش غذایی خود را در فصل زمستان از دست داده عنوان کرد: افراد میتوانند مصرف میوههای دیگر همانند انار را جایگزین هندوانه کنند.
استاد دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه ژله هیچ ارزش غذایی ندارد و حتی مضر هم هست یادآور شد: مصرف آن فقط سالی یک الی دوبار توصیه میشود، چراکه رنگهای خوراکی و موادی که برای تهیه آن استفاده میشود برای سلامتی انسان ضرر دارد.
انتظاری توصیه کرد: در صورت مصرف مواد غذایی با طبع سرد از مصلح آن یعنی مواد غذایی با طبع گرم برای اعتدال استفاده شود، کشمش یا مویز و گردو گزینه مناسبی بر این شب سرد است.
وی مردم را از پرخوری در بلندترین شب سال منع کرد و یادآور شد: لازم است برای داشتن جسمی سالم در تمام ایام سال اعتدال و تنوع در خوردن مواد غذایی را رعایت کنیم.
انتهای پیام/