همایش نگهداشت زیرساخت های حمل و نقل در مرکز پژوهش های مجلس برگزار می شود
به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، با توجه به اهمیت موضوع حفظ و نگهداری ساختمانها و زیرساختهای حمل و نقل به عنوان بخش بزرگی از سرمایههای ملی، نشست شورای تخصصی دفتر مطالعات امور زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس با محوریت نگهداشت ابنیه و زیرساختهای حمل و نقل در این مرکز برگزار شد.
شایان ذکر است در این جلسه نمایندگانی از حوزههای مختلف حمل و نقل کشور اعم از سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای کشور، شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران، شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران، سازمان بنادر و دریانوردی ایران، شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور و جمعی از اساتید دانشگاهی حضور داشتند که به بیان نقطه نظرات و چالشهای حوزههای تخصصی خود پرداختند.
علیرضا رهایی مدیرکل دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در این جلسه با توجه به اهمیت موضوع، عنوان کرد: امروزه ساخت و راه اندازی خطوط حمل و نقل هزینه بسیار زیادی در بر دارد و همین امر سبب شده است که زیرساختهای حمل و نقل اعم از زمینی، دریایی و هوایی جزء داراییهای مهم هر کشور به شمار آیند.
وی افزود: حفظ این سرمایههای ارزشمند، نیازمند تدوین برنامهای منسجم و هدفمنـد چه در زمینه سـاخت و چه به منظور بهـره بـرداری و نگهداری از آنها است.
مدیرکل دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس، خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت بحث نگهداری در بخشهای مختلف اعم از ساختمانها و زیرساختهای شهری، ایجاد شبکه جامع اطلاعات و برنامه ریزی منسجم کلان در این بخش بسیار ضروری است. فعالیتهای ارزشمندی در این زمینه طی ۴ دهه اخیر انجام شده است که در عین حال با شرایط مطلوب مورد نظر فاصله دارد.
وی در تبیین ارزش زیرساختهای حمل و نقل کشور، گفت: طبق برآورد موجود ارزش زیرساختها فقط در بخش جادهای حدود ۳۰۰۰۰ هزار میلیارد ریال است که بنا به استانداردهای جهانی باید ۳ تا ۶ درصد آن صرف امور نگهداشت زیربناها شود، ولی تاکنون حدود ده درصد این اعتبارات تخصیص پیدا کرده است. در همین راستا لازم است جایگاه ویژهای برای این مبحث در قانون ۵ ساله برنامه هفتم توسعه و بودجه ۱۴۰۲ در نظر گرفته شود.
علی اکبر شیرزادی مدیر گروه عمران و شهرسازی دفتر مطالعات زیر بنایی مرکز پژوهشهای مجلس در ادامه این جلسه، تصریح کرد: کیفیت زیرساختها به عنوان سنگبنای یک جامعه پیشرفته، رابطه مستقیمی با تولید ناخالص داخلی دارند که با چالشهایی همچون فقدان اطلاعات منسجم، عدم یکپارچگی دادهها و سامانهها، ضعف همکاری برخی دستگاهها در ارائه اطلاعات و نبود عزم جدی در جهت نگهداری صحیح و پیشگیرانه از زیرساختها در کشور مواجه هستند.
علیرضا سیاهپور مدیر کل نگهداری راه و ابنیه فنی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای نیز در این نشست عنوان کرد: در حال حاضر، طول راههای برون شهری اعم از آزادراه، بزرگراه، راه اصلی، فرعی و روستایی در کشور حدود ۲۹۳ هزار کیلومتر است که ارزش مجموع آن در حدود ۲۳۰۰۰ هزار میلیارد ریال برآورد میشود.
وی افزود: نگهداری سالیانه از زیرساختها طبق استانداردهای جهانی نیاز به اعتباری در حدود ۳ تا ۶ درصد ارزش داراییهای زیرساختی دارد. مجموع داراییهای سرمایهای حوزه حمل و نقل جادهای بالغ بر ۳۰۰۰۰ هزار میلیارد ریال برآورد میشود که به طور متوسط ۴.۳ درصد از این رقم باید سالانه صرف نگهداری از این مجموعه شود. بر اساس نتایج تحلیل سال ۱۴۰۱، حدود ۵۶ درصد راههای شریانی دارای خرابی کم یا بدون خرابی و باقی مانده آنها دارای خرابی متوسط تا شدید گزارش شده اند.
مدیر کل نگهداری راه و ابنیه فنی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، با بیان اینکه سالانه حدود ۱۳ درصد رویه شبکه راههای شریانی و اصلی کشور وارد محدوده خرابی شدید و متوسط میشود، گفت: بر اساس خروجی سامانه مدیریت روسازی PMS، بهسازی و نگهداری رویه راههای شریانی و اصلی با فرض تامین ۱۴۵۰ هزار تن قیر، حدود ۸۰۰ هزار میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است که میزان در دسترس آن کمتر از ۱۰ درصد است.
وی با بیان اینکه در حوزه نگهداری ابنیه فنی راهها سازمان راهداری و حمل و نقل کشور جادهای متولی نگهداری و تعمیر بالغ بر ۳۶۰ هزار دستگاه پل و آبرو و ۳۹۴ دستگاه تونل به طول ۲۲۰ کیلومتر در سطح کشور است، توضیح داد: ارزش کل داراییهای موجود در حوزه زیرساختهای ابنیه فنی راههای کشور بالغ بر ۷۰۰۰ هزار میلیارد ریال است. در حالی که در سال جاری اعتبار نگهداری و تعمیرات ابنیه فنی صرفا حدود ۷۰۰۰ میلیارد ریال بوده است که حدود یک دهم درصد از ارزش داراییها و معادل ۵.۶ درصد از کل اعتبارات مورد نیاز احصا شده از سامانه BMS معادل حداقل ۱۲۵۰۰۰ میلیارد ریال است.
سیاهپور با توجه به محدودیت اعتبارات در سالهای اخیر و همچنین انباشت خسارات سیل، یادآور شد: رویکرد سازمان راهدای و حمل و نقل جهت حفظ پلها به سمت تعمیرات اضطراری و گران قیمت سوق داده شده است در صورتی که باید نگهداشت پیشگیرانه و به هنگام ابنیه فنی ملاک عمل قرار گیرد.
مصطفی داوودی معاون فنی و زیربنایی راه آهن جمهوری اسلامی ایران، نیز در این جلسه عنوان کرد: طول کل خطوط شبکه ریلی کشور حدود ۱۵ هزار کیلومتر است که با در نظر گرفتن سازههای فنی متعدد اعم از تونل، پل، ترانشه، گالری و ... به بیش از ۲۲۰۰۰ کیلومتر میرسد.
وی افزود: نگهداری و تعمیرات شبکه خطوط حمل و نقل ریلی کشور در دو بخش خط و سازههای فنی و ارتباطات و علائم الکتریکی آن هم صرفا در قسمتهای بحرانی و الزام آور سالانه اعتباری بالغ بر ۶۰۰۰۰ میلیارد ریال بر اساس حفظ حداقل ضریب ایمنی سیر و حرکت و حذف نقاط بحرانی نیاز دارد.
داووی با بیان اینکه میزان اعتبار مورد نیاز برای بهسازی، نوسازی و نگهداری خطوط راه آهن ۱۱۰ هزار میلیارد ریال است، گفت: صرفا ۱۱ هزار میلیارد ریال آن تامین شده است و حدود ۹۰ درصد کمبود اعتبار در زمینه بهسازی و نگهداری شبکه ریلی وجود دارد.
نماینده سازمان بنادر و دریانوردی ایران، در این جلسه با بیان اینکه ۳۸ کیلومتر اسکله در بنادر کشور وجود دارد، تصریح کرد: در بودجه سال ۱۴۰۱ صرفا ۵ هزار میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شده است در حالی که پیش بینی نیاز موجود برابر با ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار است.
علی رستمی مشاور امور عمرانی مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران، با توجه به مبحث فرونشست و تهدیدهای پیش روی فرودگاهها و ابنیه مرتبط با آن، خاطرنشان کرد: نیاز است متناسب با نوع سازه، وضعیت آب و هوایی و نوع بهره برداری و زمان ساخت، دستورالعمل یا پیوست ویژه نگهداری و مقاوم سازی برای سازهها و ساختمانهای مختلف تهیه گردد.
شایان ذکر است در ادامه این نشست مباحثی در خصوص اهمیت نگهداری و لزوم تدوین دستورالعملهای بهره برداری و نگهداری از ساختمانها و زیرساختها و همچنین ضرورت وجود سامانههای برخط و هوشمند برای هشدار و کنترل زیرساختها جهت جلوگیری از خسارات احتمالی ناشی از عدم نگهداشت مناسب و به موقع، عنوان شد.
گفتنی است مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با توجه به اهمیت موضوع نگهداری ابنیه و زیرساختهای حمل و نقل، در نظر دارد همایش جامعی در این زمینه با حضور دستگاههای اجرایی، مجلس شواری اسلامی به عنوان قانون گذار، متخصصین بخش خصوصی و نخبگان دانشگاهی برگزار نماید. برپایی این همایش با توجه به برنامه ریزیهای انجام شده به صورت یک روزه و در اوایل زمستان سال جاری انجام خواهد شد که جزییات آن متعاقبا از طریق تارنمای این مرکز به اطلاع عموم خواهد رسید.
انتهای پیام/