صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۴۲ - ۲۰ آذر ۱۴۰۱
بر اساس بررسی‌های آنا؛

تورم مسکن از تورم عمومی جا ماند

بررسی‌ها حاکی است تورم عمومی در پایان آبان امسال در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته (تورم نقطه ای) با رشد ۴۸.۱ درصدی از بازدهی سایر بازار‌ها حتی بخش مسکن جلوتر بوده است.
کد خبر : 819437

به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، بررسی‌ها حاکی است تورم عمومی در پایان آبان امسال در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته (تورم نقطه ای) با رشد ۴۸.۱ درصد از بازدهی سایر بازار‌ها جلوتر بود و عملا به معنی عقب ماندن درآمد‌ها و کوچکتر شدن سفره‌های مردم در مقایسه با تورم عمومی است.

برخی کارشناسان اقتصادی این وضعیت را به معنای رکود بازار‌های دارایی می‌دانند؛ اما برخی معتقدند این موضع به معنی رکود همه بازار‌ها نیست و می‌بایست هر بازار را متناسب با تورم عمومی به طور جداگانه مقایسه کرد.

**بازدهی مسکن با اختلاف اندک نسبت به تورم عمومی منفی شد

رشد متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران نیز در پایان آبان امسال بر اساس اعلام بانک مرکزی در مقایسه با آبان ماه سال قبل ۴۵.۹ درصد است که حدود ۲ درصد از تورم عمومی عقب‌تر است.

**بازار ارز در رتبه بعدی سرمایه گذاری‌ها

قیمت دلار بازار آزاد تهران در ۳۰ آبان سال گذشته ۲۸ هزار و ۱۷۲ تومان بود که در پایان آبان امسال به ۳۵ هزار و ۱۶۳ تومان رسید؛ به عبارت دیگر تورم دلار در یک ساله اخیر رشد ۲۲.۷ درصدی داشته که ۲۵.۴ درصد از تورم عمومی عقب‌تر است.

**بازدهی سکه در نیمه راه تورم عمومی ماند

قیمت سکه بهار آزادی طرح جدید در ۳۰ آبان ۱۴۰۰ معادل ۱۲ میلیون و ۴۵۲ هزار تومان بود؛ این شاخص در ۳۰ آبان امسال ۱۶ میلیون و ۳۰۴ هزار تومان بود که نشان دهنده تورم ۲۳.۶ درصدی سکه در یک سال اخیر بوده و این دارایی از تورم عمومی ۲۴.۵ درصد عقب‌تر است.

**دنده عقب بازدهی خودرو از تورم عمومی

پراید ۱۱ صفر کیلومتر در بازار آزاد در پایان آبان سال گذشته ۱۶۸ میلیون توان و در پایان آبان امسال ۲۰۹ میلیون تومان بود که از تورم ۱۹.۶ درصدی خودرو در یک سال گذشته و عقب ماندن ۲۸.۶ درصدی تورم خودرو از تورم عمومی حکایت دارد.

**بورس در دوردست ترین حالت از تورم

شاخص بورس نیز در یک سال اخیر حدود ۷ درصد رشد داشته که فاصله بسیار زیاد بیش از ۴۰ درصدی با تورم دارد.

 

 

**کارشناس اقتصادی: عقب ماندن مسکن از تورم عمومی، نشانه رکود بازار مسکن نیست

در همین زمینه، محمود اولاد کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا درباره اینکه آیا عقب ماندن بازار‌های دارایی به‌ویژه مسکن از تورم عمومی به معنی بروز رکود در این بازارهاست با رد این ادعا اظهار کرد: اینکه بگوییم، چون تورم بخش مسکن، پایین‌تر از شاخص تورم بوده، پس رکود در این بخش داریم، جای تأمل دارد.

وی افزود: بخش مسکن در مقایسه با سایر بازار‌های سرمایه گذاری در رکود نبوده و حباب آن نترکیده است.

کارشناس اقتصادی تصریح کرد: متوسط نرخ بازدهی سرمایه گذاری در بخش‌های تولیدی در مقایسه با رشد بازار‌های دارایی از عقب ماندگی بسیار بالایی برخوردار است که نشان دهنده به صرفه نبودن سرمایه گذاری در بخش تولید در کشور است.

**کاهش شدید قدرت خرید مردم عامل رکود بازار مسکن

وی با اشاره به کاهش قدرت خرید مردم که مانع بسیار بزرگی برای ورود به این بازار شده به افزایش ریسک‌های سرمایه گذاری در ایران اشاره و اظهار کرد: مردم با کاهش شدید قدرت خرید مسکن روبر‌و هستند و با علم به اینکه برخلاف سایر بازارها، سرمایه گذاری در این بخش نیاز به آورده اولیه بالایی دارد، از ورود به این بازار باز داشته شده اند.

اولاد یادآور شد: اگر این مانع بر سر راه مردم نبود، احتمالا رونق بیشتری در بخش مسکن وجود داشت و قیمت‌ها بیشتر افزایش می‌یافت. با این حال در فرار سرمایه از ریسک بیشتر، بخش مسکن، امنیت نسبی بالاتری دارد؛ به ویژه با قوانینی که در نگهداری دلار و طلا ایجاد شده است.

**بازدهی سرمایه گذاری در مسکن هم منفی است، اما از سایر بازار‌ها وضع بهتری دارد

به گفته این کارشناس اقتصادی اگرچه تورم مسکن از تورم عمومی جا مانده و عملا به معنی منفی شدن سرمایه گذاری در خرید املاک است، اما سرمایه گذاری در حوزه تملک و نگهداری مسکن نرخ بازدهی بهتری نسبت به بقیه سرمایه گذاری‌ها در بازار‌های مالی دیگر داشته است.

وی تأکید کرد: به نظر می‌رسد سرمایه گذاری در حوزه تولید مسکن با نرخ بازدهی بسیار پایین‌تری مواجه باشد. به همین دلیل رغبت به ساخت و ساز کاهش زیادی داشته؛ این موضوع را ضوابط و مقررات شهری نیز تشدید کرده است.

**اگر فکری به حال ساخت و ساز نشود، جهش‌های بزرگ مسکن در آینده دور از ذهن نیست

کارشناس اقتصادی با بیان اینکه نگرانی بزرگ این است که گسترش فقر بیش از این نیز استمرار یابد و طرد از بازار مسکن برای گروه‌های بیشتری اتفاق بیفتد، تصریح کرد: این موضوع سبب خواهد شد که حجم ساخت و ساز در بخش مسکن به مراتب کمتر شود. در این صورت در هر زمانی که اندکی رشد اقتصادی پایدار ایجاد شود امکان جهش‌های سنگین در قیمت مسکن دور از ذهن نخواهد بود.

انتهای پیام/

ارسال نظر