صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
به مناسبت ۱۶ آذر؛

دست گدایی مطبوعات حکومتی مقابل نیکسون چگونه دراز شد؟!

۱۶ آذر ۱۳۳۲ چهار ماه پس از کودتای ۲۸ مرداد زمانی که نیکسون معاون رئیس جمهور وقت امریکا می‌خواست به ایران بیاید و ثمره آن کودتا را مشاهده کند، با اعتراضات دانشجویی مواجه و با سرکوب این اعتراضات سه دانشجوی معترض به سیاست‌های ایالات متحده در صحن دانشگاه به شهادت رسیدند.
کد خبر : 818948

به گزارش خبرنگار تاریخ خبرگزاری آنا، روز دانشجو میراث مبارزات ضد امریکایی نسل فرهیخته و دانشمند ایران بوده و از عجایب روزگار است که گروهی همواره در تحریف رویداد‌ها و خارج ساختن یادبود‌ها از مسیر و محتوای حقیقی خود تلاش می‌کنند و در حالی که روز دانشجو نماد مبارزات ضد امریکایی است در این روز به نفع آرمان‌های امریکا و به نام دانشجو شعار می‌دهند!

از این تحریف تلخ که بگذریم به رویداد‌های سال ۱۳۳۲ می‌رسیم، زمانی که دولت ملی مصدق با همکاری دولتین امریکا و انگلیس در یک کودتای ننگین سقوط کرده و ارتشبد زاهدی نخست وزیر کودتا برای بقای خود از امریکا طلب کمک می‌کند، کمک‌هایی که در دوره مصدق نیز از امریکا استمداد و دریغ شده بود این بار به طرز شایانی در اختیار دولت زاهدی قرار می‌گیرد.

 سوم آذر ۱۳۳۲، اعلامیه دربار از سفر نایب ریاست جمهوری آمریکا، ریچارد نیکسون و همسرش به ایران در بازه زمانی هجدهم تا بیست و یکم همین ماه خبر می‌دهد. همین روز‌ها خبر برقراری مجدد روابط سیاسی ایران و انگلستان هم منتشر می‌شود. این روابط مهر ۱۳۳۱ در اعتراض به بی‌اعتنایی انگلستان به بحث ملی شدن صنعت نفت، از جانب ایران قطع شده بود.

دهم آذرماه، روزنامه اطلاعات با چاپ عکسی از فضل‌الله زاهدی و وزیر دفاع در کنار رئیس هیئت مستشاری آمریکا در ایران، از اعطای نشان همایون درجه دوم به او با موافقت شاه خبر می‌دهد.



چهارشنبه یازده آذر سفیر کبیر آمریکا در ایران، کاردار جدید را به وزارت خارجه معرفی می‌کند.



چهاردهم آذرماه، تیتر یک روزنامه اطلاعات این است: «از امروز روابط سیاسی ایران و انگلیس برقرار گردید» این‌ها همه یعنی بر باد رفتن رویای مصدق-کاشانی و همه‌ی زحماتی که برای ملی‌شدن صنعت نفت کشیده شده بود.

معاون رئیس جمهور امریکا به ایران می‌آید و پیش پای او در ۱۶ آذر ۱۳۳۲ خون دانشجویان معترض در صحن دانشگاه بر زمین ریخته می‌شود.

تعدادی از مطبوعات ایران یک هفته پس از فاجعه «دانشگاه تهران» مطالبات ملت از نیکسون را پوشش داده و از او درخواست کمک می‌کنند و معدودی از جراید باقی مانده منتقد نیز به نیکسون یادآور می‌شوند «آقای نیکسون! در ایران آزادی و دمکراسی نیست، مطبوعات آزاد نیستند، چاپخانه‌ها غارت و دانشگاه در اشغال نظامی و دانشجویان گلوله باران می‌شوند و شما هم به این جریانات کمک می‌کنید»!

مجله «خواندنی ها» در شماره ۲۴ آذر ۱۳۳۲ یک هفته پس از آغاز سفر نیکسون معاون رئیس جمهور وقت آمریکا به ایران و اعتراض دانشجویان به این سفر و شهادت سه دانشجو در صحن دانشگاه در گزارشی به بازتاب این رویداد در روزنامه‌های کشور  می‌پردازد.

بخشی از این گزارش را مرور می‌کنیم.

درباره مسافرت معاون رئیس جمهور آمریکا به تهران «صدای مردم» می‌نویسد که پس از امتناع دالس از مسافرت به ایران مسافرت آقای نیکسون متضمن این معنی است که اولا بهبودی محسوسی در روابط ایران و آمریکا حاصل شده، ثانیا اوضاع داخلی ایران برخلاف آن چه مغرضین در خارج شهرت می‌دهند قرین آرامش و امنیت گردیده و ثالیا موقعیت بین المللی ایران به وجه قابل توجهی مستحکم شده است.

از روزنامه‌های هفتگی «بختیار» انتظارات ملت ایران را از مسافرت نیکسون در این دو جمله خلاصه کرده است: افزایش کمک آمریکا به ایران، ایجاد حسن تفاهم واقعی بین ایران و انگلیس به نحوی که انگلیسی‌ها به حقوق ملت ما احترام گذاشته اشتباهات گذشته را تکرار نکنند!

«غوغای روز» نیز معتقد است که ملت ایران به کمک آمریکا نیازمند است و این کمک آمریکا به حفظ صلح جهانی است.

اما «شاهد» که فعلا علمدار مخالفین شده است ضمن نامه سرگشاده‌ای به معاون رئیس جمهور آمریکا نوشته است: اگر به جنابعالی این طور وانمود کرده اند که به یک کشور دمکرات و آزاد تشریف آورده اید باید بدانید که شما را فریب داده اند و دروغ گفته اند. در این کشور آزادی و دمکراسی نیست، از انتشار مطبوعات آزاد جلوگیری می‌کنند، چاپخانه‌ها را غارت می‌کنند، جمعی شیاد با جعل عنوان خود را سناتور معرفی می‌نمایند، دانشگاه اشغال نظامی است و جوانان ما را گلوله باران می‌کنند و شما هم به این جریانات کمک می‌کنید.

درباره حادثه اخیر دانشگاه روزنامه هفتگی «ایران ما» چنین می‌نویسد: در این هفته تشنج و عدم رضایتی در میان طبقات روشنفکر پدیدار بود و متاسفانه روزنامه‌های دولتی کوشش کردند و می‌کنند که رئیس دولت از عدم رضایتی که در میان طبقات روشنفکر راه یافته است آگاه نگردد و با جنجالی که از تملق و چاپلوسی به نام طرفداری از دولت یا تبلیغات دولتی به راه انداخته اند حجابی در میان مردم بخصوص در میان طبقات روشنفکر و وطن پرست و آقای نخست وزیر برافراشته اند و به نظر ما ناجوانمردانه‌ترین دشمنی‌ها را همین نادان دوست‌ها نسبت به دولت و رئیس دولت تاکنون روا داشته اند.

فارغ از آن چه که معدود مطبوعات منتقد دولت زاهدی و روابط رو به گسترش ایران و ایالات متحده و ایران و انگلیس نوشته بودند درخواست اکثریت جراید از امریکا برای کمک به دولت کودتا خیانت به خون‌های پاکی بود که در صحن دانشگاه و در اعتراض به سفر نیکسون بر زمین ریخته شده بود.

انتهای پیام/

برچسب ها: تاریخ 16 آذر
ارسال نظر