افزایش ۳۰۰ درصدی مبادلات اقتصادی ایران ـ تاجیکستان
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا به نقل از وزارت نیرو، علیاکبر محرابیان، وزیر نیرو صبح امروز در حاشیه آیین افتتاحیه پانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و تاجیکستان که با حضور دلیر جمعه، وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان برگزار شد، در جمع خبرنگاران گفت: برگزاری این اجلاس مقدمه خوبی برای ایجاد و توسعه روابط سیاسی، دیپلماتیک، اقتصادی و فرهنگی دو کشور ایران و تاجیکستان خواهد بود. ایران از نخستین کشورهایی است که در سال ۱۹۹۱ میلادی به صورت رسمی استقلال جمهوری تاجیکستان را به رسمیت شناخت و سفارت خود را در شهر دوشنبه تاسیس کرد. در این زمینه میتوان به پیشینه و اشتراکات فرهنگی، تاریخی و زبانی این دو کشور اشاره کرد؛ هر یک از این اشتراکات زمینه توسعه و گسترش روابط و همکاریهای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری تاجیکستان در سالهای استقلال این دو کشور را فراهم کرده است.
وی تصریح کرد: در پی برگزاری اجلاسهای دوجانبه با رئیس جمهور ایران، هشت سند همکاری بین دو کشور به امضا رسید. در همین راستا رئیس جمهور دولت سیزهم در اجلاس شانگهای در شهر دوشنبه حضور یافت که با دستاوردهای خوبی به ویژه برای ایران همراه شد.
محرابیان با بیان اینکه تاکنون ۱۴ کمیسیون مشترک بین دو کشور ایران و تاجیکستان برگزار شده است، ادامه داد: از آخرین اسناد همکاری امضا شده بین دو طرف میتوان به امضای ۱۷ سند همکاری در سفر رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان به تهران اشاره کرد که بسیار حائز اهمیت است؛ سفر روسای جمهور دو کشور نماد بارز حداکثر تمایل سیاسی دوطرف برای گسترش روابط دو جانبه است.
وی در ادامه با اشاره به رشد ۳۰۰ درصدی آمار مبادلات اقتصادی دو کشور ایران و تاجیکستان، توضیح داد: بر اساس بررسیهای انجام شده، مبادلات اقتصادی دو کشور در سال ۲۰۲۲ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۳۰۰ درصد افزایش یافته است.
این مقام مسئول با بیان اینکه حجم مبادلات ایران و تاجیکستان در سال ۲۰۱۳ افزایش یافته بود، ادامه داد: این در حالی است که در سالهای پس از آن حجم مبادلات روند کاهشی یافت و این فرآیند در سال جاری مجددا بهبود و افزایش پیدا کرد.
**هدف گذاری برای مبادلات۵۰۰ میلیون دلاری
به گفته این مقام مسئول هدفگذاریهای ما در سال اول دولت سیزدهم طبق برنامه پیش رفته است و طی این یک سال شاهد سه برابر شدن روابط و همکاریهای طرفین شدیم، هدفگذاریها برای آینده نیز ۵۰۰ میلیون دلار است و امید است طی دو سال آینده شاهد افزایش حجم روابط باشیم.
وی مهمترین همکاریهای بین دو کشور را در حوزه انرژی و فنی – مهندسی عنوان کرد و افزود: در این زمینه در خصوص احداث نیروگاه برقآبی در تاجیکستان برنامهریزی شده و استفاده حداکثری از پتانسیل شرکتهای ایرانی در این زمینه مدنظر قرار گرفته است، در این زمینه شاهد همکاری شرکتهای ایرانی برای احداث نیروگاه برقآبی راغون در کشور تاجیکستان هستیم.
وزیر نیرو اظهار کرد: کشور تاجیکستان به جهت دارا بودن منابع آبی در شرایط مطلوبی قرار دارد بر همین اساس تولید برق از آب و احداث نیروگاههای برقآبی در این کشور مورد توجه قرار گرفته است، هم اکنون این کشور ۶۵۰۰ مگاوات برق از طریق نیروگاههای برقآبی تولید میکند و برنامهریزی برای تولید ۱۰ هزار مگاوات برق از این طریق صورت گرفته است.
محرابیان تاکید کرد: حضور و لزوم فعال کردن بخش خصوصی در این اجلاس مدنظر طرفین قرار گرفته و تاکید شده است که این بخش در مقایسه با گذشته ویژهتر دیده شود، بر همین اساس هیئت تاجیکستانی ضمن دیدار با سندیکاها و بخش خصوصی، شرایط، قوانین و امتیازات خود را برای تقویت همکاری با این بخش بیان میکند.
**با همکاری ایران و تاجیکستان میتوان برق آسیای مرکزی و جنوبی را تامین کرد
دلیر جمعه، وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان و رییس تاجیکی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و تاجیکستان، در ادامه با ابراز خرسندی از مهیا شدن فرصت حضور در تهران برای مشارکت در پانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور گفت: از تاجیکستان هیئتهای سطح بالایی برای حضور در این اجلاس معرفی شدهاند، در این زمینه نتیجه بخشی این تعاملات در کنار بهرهمندی از نتایج آن برای ترسیم نقشههای آینده اهمیت دارد.
وی با اشاره به همکاریهای اقتصادی بین دو کشور، افزود: امید است با فراهمسازی زمینهها و زیرساختهای لازم حجم مبادلات اقتصادی و تجاری ایران و تاجیکستان افزایش یابد؛ البته در زمینههای فرهنگی، سیاسی، صنعتی، گردشگری و ... همکاری خواهیم داشت.
دلیر جمعه، با بیان اینکه تاجیکستان از سرمایهگذاری با طرفهای ایرانی تجربه خوبی دارد، ادامه داد: نیروگاه برقآبی سنگتوده با همکاری ایران احداث و راهاندازی شده است. تاجیکستان در زمینه منابع انرژی آب در جهان در رتبه ۶ قرار دارد و با توجه به تاکید وزیر نیروی ایران در خصوص پتانسیل فنی – مهندسی ایران، لازم است از این ظرفیت برای ایجاد نیروگاههای برقآبی استفاده شود.
به گفته این مقام تاجیکستانی با همکاری ایران و ظرفیت موجود در تاجیکستان میتوانیم برق آسیای مرکزی و آسیای جنوبی را تامین کنیم. این همکاریها فقط حوزه انرژی را دربر نمیگیرد، بلکه برای پنج سال آینده برنامهریزیهای گستردهای صورت گرفته تا با درنظر گرفتن امتیازات ویژه در حوزه صنعت سرمایهگذاری خارجی صورت گیرد؛ تجربه بزرگ ایران در این زمینه میتواند مفید و مثمر ثمر واقع شود و امید است سرمایهگذاران ایرانی و تاجیکستانی همکاری خوبی را در اینباره رقم بزنند.
انتهای پیام/