صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۲۵ - ۱۲ آذر ۱۴۰۱
گزارش آنا به مناسبت «روز جهانی معلولان»؛

وقتی «نوآوری» عامل ایجاد برابری برای معلولان در جامعه می‌شود

تولید محصولات دانش‌بنیان در چند سال اخیر بارقه‌های امید را در دل معلولان در راستای قابلیت دستیابی برابر و ایجاد برابری در جامعه کاشته است.
کد خبر : 818115

گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، معلولیت واژه‌ای است که با ناتوانی یا کم‌توانی پیوند خورده است. تا چند دهه پیش، اگر فردی دارای معلولیت جسمی و حرکتی بود، ناچار می‌شد تا حد زیادی از زندگی اجتماعی کناره بگیرد، اما امروز، فناوری‌های جدید این امکان را به معلولان می‌دهند که بتوانند باوجود ناتوانی‌های جسمی و حرکتی، کار‌های روزمره خود را انجام دهند، کیفیت زندگی بهتری داشته باشند و مانند همه افراد جامعه از توانمندی‌های خود در مسیر‌های شغلی مختلف بهره ببرند. باوجوداین اهمیت، هم‌اکنون بخش کوچکی از دستاورد‌های کشور در حوزه دانش‌بنیان در قالب محصول و خدمت ارائه می‌شود، اما قابل‌تقدیر است.

**از تولید دست مصنوعی هوشمند تا پنجه‌های کربنی برای سهولت در پیاده‌روی

هادی ترکاشوند، مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان سیما پرسان زندگی است. وی با اشاره به اینکه این شرکت لوازم و تجهیزاتی برای ایجاد برابری در جامعه برای معلولان می‌سازد، عنوان می‌کند: «تمام مواد اولیه این محصولات به‌طور ۱۰۰ درصدی از تولیدات ایرانی بوده و محصولات نیز نمونه داخلی دیگری ندارند.»

وی با اشاره به اینکه اقدام به ساخت و تولید دست مصنوعی هوشمند برای معلولان کرده‌اند، می‌گوید: این ساخته برای استفاده معلولان فاقد دست و در چند نوع متنوع طراحی‌شده است. این دست با حرکت سر معلول هدایت می‌شود و قابلیت هدایت انگشتان، مچ دست، آرنج و تعادل دست را به‌صورت جداگانه را دارد و همچنین در تنوع مختلف نسبت به بضاعت مالی معلول طراحی‌شده است.

دستکش فیزیوتراپی نیز ساخته این شرکت دانش‌بنیان است. این فناور در رابطه با کارکرد محصول خاطرنشان می‌کند: «این محصول برای انجام کار‌های روزمره و کاردرمانی مداوم بیمارانی که به هر دلیل از ناحیه مچ دست توان جسمی حرکتی ندارند و یا به‌طور مادرزاد توان جسمی حرکتی ندارند مثل بیمارانی که سکته یا تصادف کرده‌اند مورداستفاده قرار می‌گیرد و زمان بهبود را کاهش می‌دهد و تأثیر چشم‌گیری در توان یابی بیماران جسمی حرکتی دارد.»

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان از بریس قفل کن به‌عنوان محصولی دیگر از این شرکت نام می‌برد و می‌افزاید: «این محصول برای معلولانی که به هر دلیل زانوی آن‌ها مشکل دارد طراحی‌شده و این قابلیت را دارد که در هر زاویه‌ای قفل شود و در هرلحظه و هر زاویه قفل و یا باز شود و طوری طراحی‌شده که معلولانی که زانوی آن‌ها خالی می‌کند با این بریس می‌توانند به شکل درست و صحیح راه بروند.»

محصول دیگر این شرکت ویلچر بالارونده از پله است. ترکاشوند در توضیح آن می‌افزاید: «این محصول قادر است از پله‌های مترو، پله‌های شیب‌دار، اماکن عمومی و همچنین پله‌ها و منازل بالا و پایین شود و سیستم بالارونده را می‌توان در ویلچر‌های معمولی نیز نصب کرد تا معلولانی که بضاعت مالی چندانی ندارند از آن استفاده کنند.»

بیشتر بخوانید:

بر اساس آمار‌ها حدود ۸۰ هزار نفر در کشور دچار قطع پا هستند که از این میزان درصد بسیار پایینی که شاید حدود ۵ تا ۱۰ درصد باشند از پنجه‌های کربنی استفاده می‌کنند. شرکت دانش‌بنیان کامپوزیت گستر سپاهان توانسته با استفاده از الیاف کربن پنجه‌های پیشرفته‌ای را تولید کند که نیاز بخش عمده‌ای از معلولان و جانبازان را مرتفع کند. حمیدرضا مقاره عابد، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان درباره محصول پنجه کربنی پارس فلکس اورجینال این شرکت می‌گوید: «پنجه‌های پیشرفته کربنی از کامپوزیت الیاف کربن با استفاده از متد روز دنیا و نیز از مرغوب‌ترین مواد اولیه طراحی و تولیدشده است؛ این پنجه‌ها بسیار سبک بوده و فرم ظریف آن باعث شده است تا به‌سادگی در داخل پوشش مخصوص خود قرار بگیرد.»

«این پنجه‌ها با توجه به گیت طبیعی یک پای ایده آل برای انواع فعالیت‌های روزمره فرد طراحی و تولیدشده است. مدت‌زمان و طول مسیری که یک فرد می‌تواند به‌راحتی پیاده‌روی کند همواره به میزان انرژی که صرف می‌کند وابسته است.» این فعال فناوری علاوه بر تأکید بر این امر می‌افزاید: «پنجه‌ها با خواص ویژه‌ای که دارد منجر به افزایش بازده انرژی همراه با کمترین میزان فشار و خستگی می‌شود.»

وی به دیگر ویژگی‌های پنجه کربنی پارس فلکس اشاره‌کرده و عنوان می‌کند: «این پنجه برای درجه‌های فعالیت مختلف و وزن‌های متفاوت طراحی و ساخته‌شده است. به‌عنوان‌مثال پنجه‌ای که برای یک شخص ۷۰ کیلوگرمی استفاده می‌شود با پنجه‌ای که برای یک فرد ۸۰ کیلوگرمی متفاوت است و متناسب با وزن فرد دچار پا از خود انعطاف نشان می‌دهد.»

مقاره عابد در رابطه با طراحی خاص پنجه و پاشنه فنری کربنی پارس فلکس می‌گوید: «این قابلیت باعث می‌شود راه رفتن بدون کفش نیز بسیار آسان شود و همچنین تغییرات اندک در ارتفاع پاشنه کفش نیز کاربر را آزار ندهد.»

گفتنی است، در کشور ما شرکت‌های دانش‌بنیان مختلفی در سال‌های گذشته توانسته‌اند با تولید محصولات فناورانه گوناگون برای معلولان، بخشی از مشکلات این قشر را کاهش دهند و امید داشتن زندگی بهتر را در دل آن‌ها روشن نگه‌دارند. حقیقت این است که هنوز خیلی از نهاد‌ها در کشور ما چندان‌که باید به مجموعه‌های دانش‌بنیان اعتماد ندارند. خیلی از مدیران باور ندارند، یک شرکت فناوری داخلی می‌تواند چالش‌های اساسی را با توان و تخصص بومی خود به شکل مناسب حل کند. در این راستا بخش زیادی از کم بودن حمایت‌ها از شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در حوزه معلولان، به نبود اعتماد کافی به توانمندی‌های آن‌ها برمی‌گردد و اگر در این بخش توانمندی‌های این مجموعه‌ها به مدیران تصمیم گیر ثابت شود، بخش زیادی از مسئله حل خواهد شد.

انتهای پیام/۴۱۶۷/

انتهای پیام/

ارسال نظر