صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۵:۴۹ - ۱۳ آذر ۱۴۰۱
دانشگاهی بر مدار افکار اهل فن؛

از پیشتازی در نهضت نرم‌افزاری تا راه‌‌اندازی سرای نوآوری اقتصاد دیجیتال

یکی از بزرگ‌ترین مراکز علمی شمال غرب کشور با پیشتازی در نهضت نرم‌افزاری افکار اهل‌ فن را برای تشکیل سرا‌های نوآوری سوق داده و اکنون سرای اقتصاد دیجیتال را راه‌اندازی کرده است.
کد خبر : 818011

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ سال ۱۳۶۲ همزمان با شکل‌گیری دانشگاه آزاد اسلامی در تهران دستور راه‌اندازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه نیز صادر و برای تبرک مبلغ ۱۰۰ هزار ریال از طرف حضرت امام خمینی (ره) نیز در اختیار دانشگاه گذاشته شد؛ اما به علت وقوع جنگ در منطقه و اثرات ناشی از آن و با وجود تلاش‌های فراوان، این امر مدتی به تعویق افتاد.

بعد‌ها به دنبال تشریف‌فرمایی آیت‌الله خامنه‌ای (در زمان مسئولیت ریاست جمهوری) به ارومیه و در پی درخواست مردم ارومیه، معظم له مقرر فرمودند که هر چه زودتر مقدمات راه‌اندازی دانشگاه آزاد اسلامی و پذیرش دانشجو در این شهر فراهم شود و در این راستا از طرف سازمان مرکزی دانشگاه حکم رسمی راه‌اندازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه صادر شد.

به این ترتیب با تلاش شبانه‌روزی و مستمر رسول خدابخش و کارکنان محدود واحد دانشگاهی ارومیه و مساعدت‌های اولیه استاندار وقت مرحوم عطایی و حمایت همه‌جانبه حجت‌الاسلام علی حسنی امام جمعه وقت ارومیه مقدمات پذیرش دانشجو برای نیمسال دوم سال تحصیلی ۶۸-۶۷ صورت گرفت و همان سال تحصیلی کنکور دانشگاه آزاد اسلامی برگزار و برای دو رشته فیزیک کاربردی و اقتصاد بازرگانی در مقطع کارشناسی و رشته دامپزشکی در مقطع دکتری حرفه‌ای تعداد ۱۱۶ دانشجو پذیرش شدند. پس از آن دانشگاه آزاد اسلامی با خرید و احداث بنا‌های جدید و با راه‌اندازی رشته‌های متعدد علمی و به‌کار گیری اعضای هیئت علمی جدید به سرعت به رشد فیزیکی و کیفی مطلوبی دست یافت.

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان غربی و ارومیه در گفت‌وگو با خبرنگار آنا در ارومیه به مناسبت ۱۳ آذر سالروز راه‌اندازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه اظهار کرد که این دانشگاه با درجه کمی و کیفی جامع «سطح ویژه» یکی از بزرگ‌ترین مراکز علمی شمال غرب کشور محسوب می‌شود، این واحد دانشگاهی اکنون دارای ۶ دانشکده علوم انسانی، علوم پایه، فنی و مهندسی، علوم پزشکی، مهارت و کارآفرینی و دانشکده دامپزشکی به همراه بخش‌ها و گروه‌های آموزشی مختلف دیگر است که در سه مجتمع آموزشی و پژوهشی مستقر هستند.

مهدی زواری اضافه کرد: دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه اکنون با ۱۳ هزار و ۲۰۵ دانشجوی ایرانی و خارجی، طیف وسیعی از برنامه‌های آموزشی را در پنج مقطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری عمومی و دکتری تخصصی در بیش از ۱۷۰ رشته تحصیلی توانسته جایگاه ویژه‌ای در جذب نخبگان علمی داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی داشته باشد. این واحد دانشگاهی ۲۰۰ عضو هیئت علمی با مرتبه علمی دانشیار، استادیار و مربی به‌صورت تمام‌وقت و با همکاری یک هزار و ۱۳۲ نفر استاد متخصص نقش چشمگیری در ترویج و توسعه مسائل علمی، پژوهشی و فرهنگی کشور به وجود آورده است.

وی با بیان اینکه جذب دانشجویان خارجی از کشور‌های دیگر از معیار‌های اصلی در بین‌المللی شدن دانشگاه‌ها محسوب می‌شود، عنوان کرد: در شرایط کنونی جذب دانشجویان خارجی موجب مشارکت فعال در روند منطقه‌ای تولید علم و تسهیل انتقال فناوری و غنی شدن فرآیند آموزش می‌شود. به‌تازگی مجوز جذب دانشجویان خارجی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری صادرشده و اکنون این واحد دانشگاهی میزبان بیش از ۲۰۰ دانشجوی غیرایرانی در رشته‌های مختلف است.

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان غربی اضافه کرد: پیش از این در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه در حوزه پزشکی رشته‌های پرستاری، مامایی، علوم آزمایشگاهی، اتاق عمل، روانشناسی بالینی و دامپزشکی وجود داشت و به‌تازگی با موافقت و پذیرش و تربیت دانشجو در مقطع دکتری عمومی پزشکی و ارائه خدمات آموزشی به این دانشجویان به‌منظور تأمین نیروی انسانی کارآمد و متعهد، انجام تحقیقات علمی و کاربردی، بخشی از مشکلات بهداشتی جامعه برطرف و ارتقای سطح سلامت عمومی و در نهایت تولید علم خواهد شد.

زواری مطرح کرد: لزوم تربیت دانش‌آموزان مستعد و دارای مهارت‌های فردی از اهداف تشکیل مدارس سمای واحد ارومیه بوده و این مدارس در الگوی جدید و برنامه‌های مدون با تأکید بر اجرای برنامه ملی «سما مهارت»، به مدارس پویا و مهارت‌آموز تبدیل شده تا دانش‌‎آموزان در کنار یادگیری مباحث درسی با یادگیری یک یا چند مهارت برنامه‌ای برای اشتغال آینده خود داشته باشند.

وی ادامه داد: برگزاری کلاس‌های فوق‌العاده تخصصی در حوزه‌های مهارت‌آموزی، زبان انگلیسی، سبک زندگی اسلامی و توجه ویژه به محتوای برنامه‌های درسی و آموزشی و به‌کارگیری بهترین دبیران و معلمان استان باعث رشد چشمگیر ثبت‌ نام دانش آموزان در مدارس دخترانه و پسرانه سما واحد ارومیه شده به‌طوری که ثبت‌نام دانش‌آموزان در مدارس سمای استان در سال تحصیلی جدید رشد ۲۳ درصدی داشته است.

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان غربی با اشاره به موفقیت‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه در حوزه‌های پژوهشی تبیین کرد: بر اساس داده‌های منتشرشده توسط تیم تحقیقاتی دانشگاه استنفورد آمریکا، سه تن از اعضای هیئت علمی این واحد دانشگاهی به نام محمد مصدری استادیار گروه کامپیوتر (برای سومین سال متوالی)، علیرضا خلیلی گلمانخانه استادیار گروه فیزیک (برای دومین سال متوالی) و فرهاد سلیمانیان قره چپق استادیار گروه کامپیوتر در لیست دو درصد دانشمندان برتر جهان قرار گرفتند.

زواری با تأکید بر اینکه متراژ کل زمین‌های تحت تملک دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه بیش از یک میلیون مترمربع است که ۸۷ هزار مترمربع آن تحت ساخت‌وساز قرار گرفته و در قالب فضا‌های آموزشی و رفاهی و... به بهره‌برداری رسیده، افزود: این واحد دانشگاهی دارای ۱۰۲ آزمایشگاه و کارگاه با بیش از یک هزار و ۲۰۰ دستگاه تجهیزات پیشرفته و ارائه ۶۴ خدمات آزمایشگاهی با هدف تأمین فضای مناسب برای آموزش دروس عملی رشته‌های مختلف علوم پایه، فنی و مهندسی و پزشکی در مقاطع مختلف تحصیلی است.

وی بیان کرد: اهتمام دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه بر ارائه دستاورد‌های پژوهشی و علمی با قابلیت‌های فناورانه و صنعتی است این حمایت‌ها و سایر حمایت‌های تشویقی موجب شده این واحد دانشگاهی در راستای افزایش ظرفیت خود سه مرکز تحقیقاتی با عناوین مرکز تحقیقاتی روانشناسی، مرکز هوش مصنوعی با کاربرد تشخیص بیماری سرطان با روش‌های محاسباتی و مرکز تحقیقاتی آنتن و مایکروویو با توجه به وارداتی بودن تجهیزات مخابرات و برای جلوگیری از واردات راه‌اندازی شده است.

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان غربی با تأکید بر اهمیت مراکز رشد واحد‌های فناور عنوان کرد: اکنون در مرکز رشد واحد‌های فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه، ۱۲ واحد فناور، سه هسته، سه شرکت دانش‌بنیان و چند شرکت در مرحله داوری دانش‌بنیان در بخش‌های مختلف مانند فناوری اطلاعات و ارتباطات، الکترونیک، مخابرات، عمران، مکانیک، مهندسی پزشکی، کشاورزی و غذای سالم، پزشکی و بهداشتی، دامپزشکی، محصولات سرگرمی بر پایه تکنولوژی فعالیت می‌کنند.

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان غربی اظهار کرد: تغییر رویکرد دانشگاه و انتقال از دانشگاه نسل یک و دو به دانشگاه نسل سه و چهار، هوشمندی و آینده‌نگری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه بر آن شد تا در راستای این تغییرات اساسی افکار اهل‌فن را برای تشکیل سرا‌های نوآوری سوق دهد. در این واحد دانشگاهی سرای نوآوری اقتصاد دیجیتال و تجارت الکترونیک راه‌اندازی شده و این سرا برای شرکت‌هایی که خواهان فعالیت در این زمینه را دارند کمک‌ها و تسهیلات لازم را با توجه به ظرفیت‌های موجود فراهم می‌کند.

زواری با بیان اینکه استان آذربایجان غربی با تولید روزافزون محصولات و فرآورده‌های کشاورزی و باغی به‌عنوان قطب تولید در کشور محسوب می‌شود، گفت: در این راستا ایجاد و راه‌اندازی سرای نوآوری محصولات باغی در حال انجام بوده و پیش‌بینی می‌شود با راه‌اندازی این سرا‌ها گام‌های مهمی در راستای تجاری‌سازی و کسب درآمد‌های غیرشهریه در این استان صورت پذیرد. دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه دارای ۶ کتابخانه تخصصی (کتابخانه دانشکده علوم انسانی، کتابخانه دانشکده فنی و مهندسی، کتابخانه دانشکده مهارت و کارآفرینی، کتابخانه دانشکده علوم پایه و کتابخانه دانشکده علوم پزشکی و دامپزشکی) و بخش مرجع و پایان‌نامه است.

وی بیان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه در طول سال‌های فعالیت خود با گردآوری و سازماندهی منابع فارسی، لاتین و منابع دیجیتال مجموعه مناسبی از مدارک علمی و تحقیقاتی را فراهم آورده که تا حدود زیادی پاسخگوی نیاز‌های علمی جامعه دانشگاهی است و اکنون یکی از بزرگ‌ترین مجموعه‌های کتابخانه‌ای در شمال غرب کشور به حساب می‌آید.

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان غربی سالن‌های همایش پیشرفته ویژه برگزاری مراسم مختلف علمی، هنری، مذهبی و فرهنگی، میهمانسرای کهرم ارومیه ویژه دانشجویان خارجی به مساحت ۹۹۴ مترمربع در پنج طبقه و ۱۳ سوئیت با زیربنای ۳۲۱۹ مترمربع، مجتمع ورزشی شهید امینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه در راستای ایجاد تسهیلات رفاهی و ورزشی دانشجویان در فضایی بالغ‌بر ۳ هزار و ۶۲۶مترمربع و با تجهیزات ورزشی به روز در سالن‌های اختصاصی مجزا را از دیگر امکانات رفاهی این واحد دانشگاهی برشمرد.

زواری توضیح داد: خوابگاه دانشجویی کوثر ویژه خواهران با ظرفیت ۴۸۰ نفر با زیربنای ۶ هزار و ۳۰۰مترمربع، رستوران فضلا با دارا بودن زیربنایی بالغ‌بر ۳ هزار و ۵۱۶ مترمربع در دو طبقه مجزا، مسجد امام حسین(ع) دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه در جنب رستوران فضلا و در کنار مزار شهدای گمنام آرمیده در محوطه دانشگاه، مرکز سلامت دانشگاه در راستای خدمت‌رسانی به دانشجویان، کارمندان و استادان در ایام خاصی از هفته خدماتی ازجمله ویزیت پزشک عمومی و سایر خدمات درمانی آماده ارائه خدمت به مراجعین از مواردی بوده که این واحد دانشگاهی را از سایر مراکز علمی متمایز می‌کند.

وی آمار فارغ‌التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان غربی را تا پایان تابستان ۱۴۰۱، ۱۵۳ هزار و ۶۵۰ نفر اعلام و ادامه داد: از این میزان ۳۹ هزار و ۷۱۹ فارغ‌التحصیل مربوط به دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه است. دانش‌آموختگان این واحد دانشگاهی افرادی نخبه، متعهد، آزاداندیش و شایسته هستند که به‌واسطه توان علمی و مهارت‌های کاربردی می‌توانند به موقعیت‌های شغلی و اجتماعی پایدار و هماهنگ با استعداد‌های فردی و مسیر تحصیلی‌شان دست پیدا کرده و خدمات مؤثری به جامعه ارائه کنند.

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان غربی  تشریح کرد: دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه در افق برنامه از پیشتازان نهضت نرم‌افزاری، تولید و گسترش مرز‌های دانش و علوم کاربردی و دارای مرجعیت علمی و فرهنگی است. با مشارکت فعال در شکل‌دهی به جریان دانش و فناوری در سطوح ملی و بین‌المللی، تشکیل شبکه‌های دانشی و فناوری و ایجاد نهادها، مؤسسات و ساختار‌های جدید دانشی و فناورانه در زیست‌بوم علم و فناوری کشور را تسهیل می‌کند و با خلق مهارت‌ها و صنایع جدید و نوآور در محیط اقتصادی کشور نقش‌آفرینی می‌کند.

زواری اظهار کرد: دانشگاه آزاد اسلامی به‌واسطه جایگاه والا و سهم گسترده از نظام آموزش عالی کشور، تعالی‌بخش نظام فرهنگی و تغییر دهنده سبک زندگی در عرصه‌های فردی، اجتماعی، اقتصادی و فناوری جامعه بوده و به دلیل گستردگی اثرات در محیط‌های اقتصادی، اجتماعی و فناوری کشور، پیشران و موتور محرکه تمدن سازی، مرجعیت آفرینی و الهام بخشی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در سطح بین‌المللی نیز هست.

گفتگو از سیاوش میرزایی

انتهای پیام/

ارسال نظر