دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۲۵ - ۰۷ آذر ۱۴۰۱
آنا گزارش می‌دهد؛

چرا ایران بازیگری قدرتمند در منطقه محسوب می شود؟

ایران بازیگری قدرتمند در منطقه و مانعی بزرگ برای اهداف کشور‌های سلطه‌گر در منطقه محسوب می شود و همواره تلاش میکند که امنیت را در این منطقه برقرار کند.
کد خبر : 817230

گروه جهان خبرگزاری آنا_ زهرا کریمی: غرب آسیا یکی از مناطق ژئوپلیتیک مهم جهان است که به دلیل وجود ذخائر عظیم نفت و گاز و بازار عظیم مصرف توسط کشور‌های واقع در آن همواره دارای منازعه و رقابت‌های منطقه‌ای و نیز مورد توجه قدرت‌های بزرگ و فرامنطقه‌ای بوده است.

خاورمیانه یکی از ثروتمندترین مناطق دنیا به شمار می‌آید، با این وجود بیش از ۹۰ درصد کشور‌های تشکیل دهنده این حوزه از وضعیت دفاعی و اقتصادی ضعیفی برخوردار هستند.

رهبر انقلاب در بیانات اخیر خود در دیدار با بسیجیان به اهمیت این منطقه و تلاش استعمار در سلطه گری در منطقه غرب آسیا پرداختند و خاطر نشان کردند: «جبهه‌ی استعمارِ غرب نسبت به این منطقه‌ی خاصّ ما، منطقه‌ی غرب آسیا، یک رویکردی دارد؛ این منطقه‌ای که خودشان اسمش را میگذارند «خاورمیانه».

بعد از دو جنگ جهانی، استعمار غربی اوّل اروپا، بعد هم آمریکا نسبت به این منطقه یک توجّه خاص، رویکرد خاصّی را به وجود آوردند؛ چرا؟ چون منطقه، منطقه‌ی مهمّی است.

مهم‌ترین عاملِ حرکتِ چرخ‌های صنعتیِ دنیای غرب [نفت است، صنعتشان] به عامل نفت وابسته است و مرکز عمده‌ی نفت در دنیا در اینجا است.

منطقه‌ی غرب آسیا منطقه‌ی ارتباط شرق و غرب است، منطقه‌ی ارتباط آسیا و اروپا و آفریقا است؛ از لحاظ جایگاه راهبردی و به تعبیر رایج، سوق‌الجیشی، منطقه‌ی مهمّی است؛ لذا استعمارگران غربی که حالا ثروتی هم پیدا کرده بودند و با غارت کشور‌های استعمارزده توانایی‌هایی هم پیدا کرده بودند، از لحاظ علمی هم جلو رفته بودند و سلاح پیشرفته هم داشتند، روی منطقه‌ی غرب آسیا توجّه ویژه‌ای پیدا کردند.

به خاطر همین توجّه هم بود که رژیم صهیونیستی را در این منطقه به وجود آوردند؛ این رژیم را به عنوان پایگاه غرب اوّل پایگاه اروپا و بعد هم پایگاه آمریکا در این منطقه قرار دادند برای اینکه بتوانند به منطقه مسلّط باشند، هر کار میخواهند بکنند، کشور‌ها را به جان هم بیندازند، جنگ درست کنند، تحمیل کنند، توسعه بدهند، غارت کنند؛ اصلاً رژیم صهیونیستی را برای این به وجود آوردند.

پس روی این منطقه یک نظر ویژه‌ای داشتند، آنچه مشخص است رژیم صهیونسیتی نمادی از کشور‌های آمریکا و انگلیس است و به عنوان نماینده یا پایگاهی برای این کشور‌ها به شمار می‌رود که سیاست‌های غرب در آنجا پیاده و در منطقه به اجرا در می‌آید به علاوه این رژیم عامل رونق فروش تسلیحات نظامی غرب در کشور‌های حوزه خاورمیانه می‌باشد.

با این حال وجود کشوری همچون جمهوری اسلامی ایران تبدیل به یک سد و مانع بزرگ برای اهداف کشور‌های سلطه‌گر در منطقه شده است.

همه دنیا شاهد هستند که جمهوری اسلامی همواره تلاش کرده که امنیت را در منطقه برقرار کند و تاکنون هزینه‌های بسیار زیادی را نیز متحمل شده با این حال در این امر بسیار موفق بوده و نگاه‌ها بر ایران به‌عنوان قدرت برتر در منطقه غرب آسیا می‌باشد: در این منطقه‌ی غرب آسیا هم یک نقطه هست که از همه مهم‌تر است و آن ایران است.

ایران از همه‌ی این کشور‌ها و نقاطی که در این منطقه‌اند، مهم‌تر است؛ به خاطر اینکه هم ثروتش، نفت، گاز، معادن طبیعی بیشتر از همه‌ی این کشور‌ها است، هم نقطه‌ی وقوع این کشور حسّاس‌ترین نقطه است، چهارراه است؛ چهارراه شرق و غرب، چهارراه شمال و جنوب.

از قدیم هم میگفتند چهارراه مهمّ این منطقه ایران است. روی ایران بیشتر از همه حسّاس بودند، لذا روی ایران سرمایه‌گذاری کردند.» ایران مهمترین کشور در منطقه غرب آسیاست چرا که دومین کشور بزرگ منطقه و هفدهمین کشور بزرگ دنیا می‌باشد.

ایران با داشتن ظرفیت‌های بالقوه و مزایایی نظیر موقعیت جغرافیایی استراتژیک، تنوع اقلیمی، مزایای اقتصادی، امنیت انرژی و بازار‌های داخلی و منطقه‌ای یکی از بهترین مقصد‌ها برای سرمایه گذاری می‌باشد.

همچنین ایران با موقعیت جغرافیایی منحصربه فرد خود در قلب تقاطع ارتباطی خاورمیانه، آسیا و اروپا قرار دارد و به واسطه بهره مندی از ترتیبات نظام‌مند در حوزه تجارت منطقه‌ای و فرا منطقه ای، گمرک، مالیات و سرمایه گذاری به کشوری قدرتمند مبدل گشته است.

داشتن مرز‌های مشترک با دریای خزر در شمال و خلیج فارس و دریای عمان در جنوب، قابلیت دسترسی به بیش از ۵۸۰۰ کیلومتر مربع نوار ساحلی را برای ایران مقدور می‌سازد.

ایران به واسطه دسترسی به کشور‌های اوراسیا از شمال، کشور‌های آسیای میانه از شرق و داشتن مرز زمینی با ترکیه و همچنین استفاده از قسمتی از جاده ابریشم از جایگاه ممتازی در ترانزیت جهانی برخوردار می‌باشد.

موقعیت جغرافیای ایران را به محور ترانزیت در کریدور‌های شمال- جنوب و شرق- غرب مبدل نموده و در نتیجه آن نقش مهمی در اقتصاد بین المللی ایفا می‌کند.

همچنین ایران در مقایسه با کشور‌های تولید کننده نفت و گاز پس از روسیه دومین کشور دارای بیشترین ذخایر نفت و گاز تثبیت شده در جهان می‌باشد.

این جایگاه جهانی امکان بیشینه سازی امنیت ملی را از طریق اتخاذ استراتژی‌های مناسب مرتبط با امنیت انرژی فراهم می‌کند. قدرت ایران نه تنها یک ادعا بلکه حقیقتی است که دشمنان نیز به آن معترفند.

کریس مورفی سناتور آمریکایی به نقش و قدرت ایران در منطقه خاورمیانه اذعان می‌کند: تقریبا از هر طریق و در مقایسه با گذشته، ایران امروز در خاورمیانه قدرتمندتر و آمریکا ضعیف‌تر شده است.

البته این اولین بار نیست که دولتمردان غربی و صهیونیست این‌گونه قدرت ایران در منطقه خاورمیانه را صراحتا اعلام می‌کنند به عنوان مثال افراییم سنه وزیر و ژنرال بازنشسته صهیونیست در یکی از سخنرانی‌های خود اعلام کرده که استیلای منطقه راهی است که ایران برای استیلای جهانی گام بردارد و به عبارت دیگر در جهانی که ایران از تسلط بر منطقه برخوردار باشد ما جایی نداریم.

جمهوری اسلامی ایران عملا ثابت کرده که می‌تواند در کمترین زمان ممکن بر منطقه غرب آسیا کنترل پیدا کند و این امر از هیچ کس پوشیده نیست، حضور مستشاری ایران در سوریه و عراق آن هم با خواست سران این کشور برگ زرینی در راستای اثبات این ادعای بزرگ است.

زمانی که سخنگوی وزارت خارجه در دولت اوباما مدعی شد که شکست داعش در منطقه حدود ۵ سال زمان نیاز دارد، جمهوری اسلامی ایران موفق شد به فاصله کمتر از دو سال از همان تاریخ امپراطوری داعش در منطقه را به پایان برساند و منطقه اکنون شاهد حضور مقتدرانه نیروی نظامی ایران خصوصا نیرو‌های دریایی در خلیج فارس و عمان است و همین دشمن را وادار کرده تا درباره قدرت ایران دست به اعتراف بزند.

رقبای منطقه‌ای ایران از این سطح از موفقیت برخوردار نبوده اند. ایران توانسته است نفوذ خود را در سراسر کشور‌های پیرامون گسترش دهد و این فاکتور دیگری از قدرت منطقه‌ای ایران می‌باشد؛ بنابراین امروز ایران برنده بزرگ و قطعی در بحران‌های غرب آسیاست.

جمهوری اسلامی فرمول موفقی برای گسترش نفوذ خود در کشور‌های عربی منطقه پیدا کرده است. این فرمول شامل تجهیز، حمایت سیاسی و لجستیکی برای متحدانش است.

اما هسته موفقیت این است که متحدان محلی ایران تعهد ایدئولوژیکی به رویکرد منطقه‌ای ایران دارند. به طوری که حزب‌الله، نیرو‌های مختلف افغان، عراقی و حوثی‌های یمن همگی می‌خواهند شرکای کوچک تهران باشند و مایلند در فراسوی مرز‌ها در راستای حمایت از سیاست ایران اقدام کنند. آن‌ها ایران را به عنوان یک الگوی سیاسی می‌بینند و بنابراین مشروعیت رهبری ایران را در مسیر مبارزه خود می‌پذیرند.

انتهای پیام/

ارسال نظر