چرا طرح «ممنوع الخروج شدن دانشجویان هنجارشکن» مناسب نیست؟
صادق پناهی جامعه شناسی سیاسی در گفتگو با خبرنگار سیاست خبرگزاری آنا، با بیان اینکه دانشجو حق مطالبه دارد، اما حق اغتشاش و فرصت طلبی ندارد،گفت: بنابراین باید بین دانشجوی مطالبه گر و فرصت طلب فرق گذاشت.
وی افزود: به نظر من دانشگاه یکی از مکانهای مقدس است . تقدس زدایی از دانشگاه میتواند هم از سوی دانشجو و هم از سوی افراد غیردانشگاهی صورت بگیرد. بنابراین ما نباید اجازه بدهیم افراد غیردانشگاهی وارد دانشگاه شوند.
این فعال سابق جنبش دانشجویی با تاکید بر اینکه انتظار مردم و جامعه از دانشگاهیان متفاوت است،اظهار داشت : ما انتظار نداریم شعارهایی که در دانشگاه ها داده می شود مانند همان شعارهایی باشد که در کف خیابان و سطوح معمولی جامعه داده می شود. اگر دانشجو مطالباتی دارد، باید آنها را همراه با ایده های جدید مطرح کند.
پناهی با اشاره به پیگیری اهداف خاص در اعتراضات برخی از دانشجویان، یادآور شد: بعضی وقتها بین دانشگاه و ساختار بیرون چالش ایجاد می شود و برخی از دانشجویان با یکسری اهداف خاص دست به کارهایی می زنند. بنابراین باید حساب دانشجویانی که در این ردیف قرار گرفته اند از بقیه جدا شود.
وی افزود: برخی از دانشجویان تحت شرایط خاصی صبحتهایی را مطرح کرده اند و ناخواسته وارد این بازی شده اند. آنها مطالبات درستی داشته اند مثلا یک دانشجو نگران آینده اش است و می گوید من دنبال این هستم که اقتصاد کشور درست شود، من می خواهم بدانم آیندهام کجاست؟ این حرف درست و منطقی است.هیچکس هم نمیتواند از این حرف ایراد بگیرد.
این جامعه شناس با تاکید بر اینکه باید برای فارغ التحصیلان دانشگاهی برنامه داشت، یادآور شد: ما باید بدانیم دانشجویی که وارد دانشگاه می شود چهار سال بعد، از ما اشتغال خود را مطالبه می کند و باید پاسخگوی او باشیم. اما درحال حاضر به نظر میآید، بین تقاضای جامعه و پذیرش دانشگاه ها تناسب وجود ندارد.
این موضوع باعث شده که ما با یک جامعه تحصیل کرده مطالبه گر مواجه شدیم و نمیتوانیم پاسخگوی آن باشیم.
پناهی در رابطه با ممنوع الخروج شدن دانشجویان هنجارشکن نیز، تصریح کرد: آنهایی که بدون پیشینه ای آمده و سخن گفته اند مشخص و رفتارشان قابل چشم پوشی است. دانشجویان فرزند کشور هستند و یک فرزند گاهی با والدین خود بد رفتاری می کند، اما بعد پشیمان می شود و عذرخواهی می کند و والدین او را می پذیرند . اما برخی از دانشجویان با توهین به ارزشهای نظام دنبال به هم ریختن جو دانشگاه هستند و باید با آنها طور دیگری برخورد کرد، مجاری این کار نیز مشخص است و قانون باید اعمال شود.
این فعال سابق جنبش دانشجویی گفت: بنابراین می شود برای جدا کردن این دو گروه شروطی قرار داد، از جمله اینکه کلیه دانشجویانی که به دلیل هنجارشکنی دستگیر شده اند اجازه ادامه تحصیل داشته باشند و سه تا پنج سال حتما درس خود را ادامه دهند، اما امکان خروج از کشور نداشته باشند؛ معتقدم اگر دانشجویی مطالبه گر باشد به این روش مشخص و اگر دنبال اهداف دیگر هم باشد هم مشخص میشود.
انتهای پیام/