صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۰۲ - ۰۲ آذر ۱۴۰۱
آنا گزارش می‌دهد؛

التهاب بازار اجاره مسکن، عامل تورم یا تورم عامل رشد اجاره‌بها؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد تنها ظرف ماه‌های مهر و آبان امسال تورم ۱۰ درصدی در اجاره بهای مسکن داشته ایم که در تورم‌های بالای ۴۰ درصدی ماه‌های مهر و آبان عامل اصلی بوده اند.
کد خبر : 816310

علی سعادت زاده- به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، بررسی‌های میدانی حاکی است در پی التهابات بازار ارز در دو ماه اخیر، بازار اجاره مسکن نیز دچار التهاب شده است.

**شکست مصوبه تعیین سقف اجاره بها

در حالی که اصلی‌ترین رشد سالانه اجاره بهای مسکن به دلیل جابه جایی‌های خانوار‌ها در فصل تابستان رخ می‌دهد،، اما در پاییز امسال رشد اجاره بهای مسکن در پی بروز التهابات ارزی رخ داد. به گونه‌ای که در برخی مناطق تهران، تعدادی از موجران با وجود تصویب قانون تعیین سقف ۲۵ درصدی اجاره بهای مسکن در شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا در تیر ماه امسال، اما اجاره بها را بعضا تا حدود دو برابر افزایش داده اند.

از سوی دیگر کمبود واحد‌های مسکونی اجاره‌ای به التهاب بازار اجاره مسکن دامن زده است. این در حالی است که اصلاح قانون مالیات بر خانه‌های خالی در سال ۱۳۹۹ قرار بود جلوی احتکار مسکن را بگیرد و مالکان واحد‌های خالی را به عرضه این واحد‌های مسکونی به بازار اجاره مسکن وادار کند.

**اعتراف ضمنی رئیس سازمان مالیاتی به شکست قانون مالیات بر خانه‌های خالی

داوود منظور معاون وزیر اقتصاد و رئیس سازمان امور مالیاتی ۲۳ آبان در نهمین همایش اقتصاد مقاومتی به شکست ضمنی این قانون در دومین سال اجرای آن و درآمد کمتر از نیم میلیارد تومانی از بیش از ۵۰۰ هزار واحد خالی اعلامی از سوی وزارت راه و شهرسازی اعتراف کرد.

به گفته منظور، این قانون در اجرا ایراد دارد و لازم است تا اصلاح شود.

رئیس سازمان امور مالیاتی یادآور شد: بهتر است اجرای قانون مالیات بر خانه‌های خالی به دولت‌های محلی (شهرداری‌ها) واگذار شود؛ چون این نهاد‌ها تعداد همه واحد‌های مسکونی هر شهر، پروانه‌های ساخت صادره و پایان کار هر خانه را به جزئیات دارند و بهتر می‌توانند خالی بودن یا نبودن برخی واحد‌ها را شناسایی کنند.

**تفاوت قابل توجه رشد اجاره‌بها در ماه‌های شهریور و مهر

آنگونه که بانک مرکزی گزارش کرده، رشد ماهانه اجاره بهای مسکن در تهران طی معاملات مهر امسال نسبت به شهریور سال جاری کمتر از یک درصد بوده است.

این شاخص در شهریور نسبت به مرداد ۴.۶ درصد بود که نشان می‌دهد در مهر ماه به دلیل کاهش جابه جایی ها، اجاره بهای مسکن کاهش داشته است.

تورم سنگین اجاره مسکن در ماه‌های مهر و آبان

با این حال آنگونه که مرکز آمار گزارش کرده، تورم ماهانه اجاره مسکن خانوار‌های کشور در مهر ماه امسال ۶.۱ درصد بوده است. رقمی که اصلی‌ترین عامل رشد تورم عمومی ۴۸.۶ مهر ماه بوده است.

تورم آبان نیز ۴۸.۱ درصد بود که نقش اجاره مسکن در تورم ماهانه، ۳.۷ درصد بوده است. لذا در مجموع تورم حدودا ۱۰ درصدی اجاره مسکن خانوارهای کشور طی دو ماه نخست پاییز رقم خورد که تا پیش از این کم سابقه بوده است.

**برخی عوامل «برهم کُنشی» تورم و اجاره بها

موضوعی که برخی کارشناسان اقتصادی عنوان می‌کنند، اجاره بها را عامل رشد تورم عمومی و مانع اصلی افت تورم در ۲ ماهه پاییز می‌دانند؛ این در حالی است که برخی کارشناسان اقتصادی نیز علت تورم اجاره مسکن را رشد تورم سایر کالا‌ها و خدمات در کنار التهابات بازار ارزی معرفی می‌کنند.

**فعال بازار مسکن: اتفاقات جاری کشور و تنش‌های ارزی؛ دو عامل التهابات بازار اجاره

یک فعال بازار مسکن در گفتگو با خبرنگار آنا درباره التهابات اخیر بازار اجاره مسکن اظهار کرد: تعداد قرارداد‌های اجاره مسکن به شدت کاهشی شده که علت آن تورم بالای اجاره بهاست.

وی افزود: بازار مسکن اعم از خرید و فروش و اجاره بازار ترسویی است و هر اتفاقی که رخ دهد، روی آن اثر می‌گذارد؛ لذا اتفاقات اخیر جاری کشور در التهابات بازار اجاره نیز مؤثر بوده است.

این فعال صنعت ساختمان عامل دیگر التهابات بازار اجاره را نوسانات بازار ارز عنوان و تصریح کرد: با توجه به اینکه تعداد قرارداد‌های اجار کم بوده، آمار‌های رشد اجاره بها قابل اتکا نیست.

**عضو هیئت مدیره اتحادیه املاک: نوسانات ارزی اجاره بهای مسکن را تکان داد

عبدالله اوتادی عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک در گفتگو با خبرنگار آنا بیان کرد: بازار ارز در هفته‌های جاری همه بازار‌ها از جمله مسکن را تکان داده است.

وی افزود: در بخش بازار اجاره مسکن، معمولا تابستان‌ها که فصل جابه جایی مستأجران است، شاهد تغییراتی در اجاره بها بودیم، اما در یک ماه گذشته آنچه در این بازار مؤثر بود، نوسانات ارزی بود که در برخی قرارداد‌ها سبب شد تا تعدادی از مالکان در اجاره بهای پیشنهادی خود به مشاوران املاک، فایل‌ها را تغییر دهند.

این فعال بازار مسکن در پاسخ به اینکه آیا تغییرات بعضا ۲ تا ۳ هزار تومانی دلار می‌تواند افزایش چند ۱۰ درصدی اجاره بها را در پی داشته باشد؟ گفت: در برخی کالا‌ها و خدمات هر تغییر هزار تومانی دلار می‌تواند تا ۵۰ درصد هزینه‌های تولید کالا یا خدمات را افزایش دهد.

اوتادی ادامه  داد: حتی اگر نرخ ارز کاهش یابد، باز هم اجاره بها به دلیل چسبندگی قیمت‌ها بالا می‌ماند.

انتهای پیام/

ارسال نظر