صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۳۲ - ۲۱ آبان ۱۴۰۱
در پارک فناوری پردیس؛

دِبی سنج‌های صنعتی با یک سوم قیمت بومی‌سازی شد/ صرفه جویی ارزی سالانه ۴۰ هزار دلار

مدیر شرکت فناور پارسافن الکترونیک نصر مستقر در پارک فناوری پردیس از دستیابی فناوران کشورمان به دانش ساخت دبی سنج‌های کوچک صنعتی با یک سوم قیمت نمونه خارجی خبر داد که سالانه 40هزار دلار صرفه جویی ارزی برای کشور به همراه دارد.
کد خبر : 814100

به گزارش گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، احمد مشهدی مدیرعامل شرکت فناور پارسافن الکترونیک نصر با اشاره به بومی سازی «دِبی سنج‌های» کوچک، از توانایی این واحد صنعتی در ساخت سایز‌های بزرگتر این محصول که در پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها استفاده می‌شود، خبر داد. این «دِبی سنج‌های» کوچک با قیمت ۲ هزار دلار وارد می‌شود، اما این شرکت توانسته با قیمت ۷۵۰ دلار این محصول را بومی سازی کند.

او یکی از دلایل عدم تولید انبوه این محصول را که دانش آن را بدست آورده‌اند، اهمیت قائل نشدن مدیران نفتی برای کالا‌ها و محصولات ساخت داخل عنوان کرد و افزود: مشتریان این محصول بیشتر صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، دارویی و غذایی هستند، اما بیشرین کاربرد این محصول وارداتی به کشورمان که از نوع آمریکایی و ایتالیایی است در پالایشگاه‌ها و مراکز پتروشیمی است که البته سال‌هاست به دلیل تحریم کشورمان، واردات و همچنین تعمیرات آن‌ها با مشکل مواجه شده است.

او افزود: حالا شرکت فناور پارسافن الکترونیک نصر مستقر در پارک فناوری پردیس با حجم سرمایه گذاری ۳۰۰ میلیارد ریالی موفق به ساخت فلومتر یا دبی سنج به روش کوریالیس از سایز کوچک تا متوسط و یک دوم اینچ شده است.

مشهدی با بیان اینکه، برای اندازه‌گیری میزان تبادلات و انتقال هرگونه سیالات اعم از گازی و نفتی و مایعات که خرید و فروش می‌شود و همچنین سنجش مقدار سوختی که در جایگاه‌های سوخت CNG به خودرو‌ها تحویل داده می‌شود از این فلومتر استفاده می‌شود.

وی افزود: به عنوان مثال مراکز پترشیمی در کشور برای سنجش میزان فروش محصولات خود از این وسیله استفاده می‌کنند. طوری که ابتدا و انتهای لوله‌های انتقال محصولات پتروشیمی یا پالایشگاهی از بنزین گرفته تا اسیدسولفوریک و محصولات نفتی و شیمیایی یکی از این دستگاه‌ها نصب می‌شود و به راحتی میزان انتقال این محصولات بصورت دقیق محاسبه می‌شود.

**محصولی مهم و استراتژیکی

این فعال حوزه نوآوری در پاسخ به این سوال که چرا این فلومتر و دبی سنج یک محصول مهم و استراتژیک در دنیا محسوب می‌شود، گفت: دقت در اندازه‌گیری این محصول و اینکه کشور‌های محدودی از توان و دانش ساخت آن برخوردارند، آن را به یک محصول استراتژیک تبدیل کرده است.

وی با تاکید بر اینکه، این شرکت فناور همچنین قادر به تعمیر جریان سنج‌های وارداتی از سایر کشور‌ها نیز هست، افزود: این خدمت به دنبال آن است که ارائه خدمات و سرویس تعمیرات فلومتر‌هایی که قیمت آن به ۲۰۰ هزار دلار می‌رسد، چندسالی است که از سوی شرکت‌های خارجی به دلیل وجود تحریم‌ها متوقف شده است.

مشهدی با بیان اینکه، این شرکت هم اکنون در حال ساخت و عرضه فلومتر‌ها یا دبی سنج کوچک به منظور عرضه به مراکز تحقیقاتی، کارخانجات داروسازی و همچنین بخشی از صنایع غذایی است، افزود: البته این محصول به کارخانجات انژکتورسازی به منظور کالیبراسیون انژکتور نیز فروخته می‌شود که این کارخانجات نیز این محصول را به خودروسازان عرضه می‌کنند.

او تصریح کرد: در حالی که هم اکنون قیمت وارداتی دبی سنج‌های کوچک حدود ۲ هزار دلار است، ما این وسیله را ساخته و با قیمت حداکثر ۷۵۰ دلار عرضه کنیم.

این فعال حوزه صنعت تاکید کرد: ما دانش فنی لازم را برای ساخت اندازه‌های مختلف دبی سنج‌ها برخورداریم و در حال حاضر قطعات مورد نیاز برای تعمیر دبی سنج‌ها با اندازه‌های بزرگتر از یک اینچ را خودمان می‌سازیم و مشکل سرمایه گذاری هم وجود ندارد، اما ریسک موجود در بازار و ترس از عدم استقبال مدیران نفتی مانع از حرکت ما برای ساخت اندازه‌های بزرگتر شده است.

وی با بیان اینکه، بسیاری از طرف‌های دولتی دانش بنیان‌ها در حوزه نفت در برابر کالا‌ها و محصولات بومی سازی شده و ساخت داخل بسیار مقاومت می‌کنند، افزود: با وجود اینکه معاونت علمی و فناوری برای تولید و بومی سازی محصولات وارداتی تسهیلات مناسبی نیز عرضه می‌کند، اما هیچ تضمینی از استقبال دست اندرکاران مربوطه در حوزه نفت برای خرید این محصولات وجود ندارد.

مدیرعامل شرکت فناور پارسافن الکترونیک نصر در ادامه با اشاره به تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان توسط مجلس و ابلاغ آن توسط دولت سیزدهم، اظهار امیدواری کرد بخش حمایت از بازار دانش بنیان‌ها تا حصول نتیجه بعنوان یکی از مواد این قانون به صورت جدی مورد پیگیری دست اندرکاران حوزه دانش بنیان قرار گیرد.

گفتنی است ساخت و استفاده از جریان سنج یا دبی‌سنج به روش کوریولیس به منظور اندازه‌گیری دبی سیال، نخستین بار در دهه ۱۹۷۰ به ذهن مهندسان رسید.

نیروی کوریولیس یا اثر کوریولیس به انگلیسی در فیزیک (Coriolis effect) یک شبه نیرو است که باعث انحراف اجسام در حال حرکت به بیرون از راستای خط راست، از دید یک ناظر درون یک دستگاه چرخان است که در سال ۱۸۳۵ توسط یک دانشمند ریاضیدان فرانسوی به نام گاسپارد گوستاو کوریولیس کشف شد.

دِبی یا آبدهی به فرانسوی (Débit) به حجم آب جابجا شده از یک مقطع مشخص از رودخانه، کانال آب، دریچه سد، لوله یا هر سازه دیگر در مدت زمان مشخص دبی یا میزان آبدهی گفته می‌شود.

دبی تقریباً تمام سیالات از نفت خام و پاک‌کننده‌های شیمیایی گرفته تا روغن‌های گیاهی و سس کچاپ را مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار می‌دهد و با اندازه‌گیری همزمان چگالی و دبی جرمی، روزنه جدیدی را در کنترل فرآیند‌های صنعتی ایجاد کرده است

انتهای پیام/

ارسال نظر