تدوین برنامه هفتم توسعه تا پایان سال/ تغییرات ساختاری برنامه هفتم با برنامههای توسعه قبلی
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد و کارآفرینی خبرگزاری آنا، اخیرا چالش تقدم تقدیم لایحه بودجه ۱۴۰۱ یا لایحه برنامه هفتم توسعه میان سازمان برنامه و بودجه و دولت با مجلس ایجاد شده است.
سید مسعود میرکاظمی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور هنوز پاسخ دقیقی به این چالش نداده که آیا ابتدا قرار است لایحه بودجه در اولویت تصویب نمایندگان مجلس باشد یا لایحه برنامه هفتم؛ اما به نظر میرسد با توجه به اینکه تکمیل برنامه هفتم توسعه تا پایان سال زمان ببرد، اولویت دولت با تقدیم لایحه بودجه ۱۴۰۱ باشد و سپس بررسی برنامه هفتم توسعه به بهار سال آینده موکول شود.
این در حالی است که مدت اجرای برنامه ۵ ساله ششم توسعه که قرار بود پایان ۱۴۰۰ منقضی شده و برای ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۵ برنامه هفتم توسعه داشته باشیم، به دلیل عدم تدوین برنامه هفتم، یک سال دیگر تمدید و زمان اتمام اجرای آن به پایان ۱۴۰۱ منتقل شده است.
با این حال هنوز تدوین برنامه هفتم توسعه به پایان نرسیده و فعلا اعضای ستاد برنامه هفتم در سازمان برنامه و بودجه در حال تدوین نظام نامه برنامه هفتم توسعه هستند تا پس از تصویب این نظام نامه در هیئت دولت، اعضای ستاد شروع به تدوین خودِ برنامه هفتم کنند.
در همین ارتباط مرتضی مهرعلی تبار فیروزجائی، عضو هیئت علمی مرکز پژوهشهای توسعه و آینده نگری وابسته به سازمان برنامه و بودجه در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصاد و کارآفرینی خبرگزار آنا درباره آخرین وضعیت تدوین برنامه هفتم توسعه اظهار کرد: همواره پس از انقلاب روند تدوین برنامههای توسعه به این شکل بوده که ابتدا مجمع تشخیص مصلحت نظام سیاستهای کلی نظام را تدوین و به محضر رهبر انقلاب بقدیم میکنند سپس رهبر انقلاب پس از تأیید این سیاست ها، آن را به دوبت ابلاغ میکند.
وی افزود: پس از آن، ستاد برنامههای توسعه در سازمان برنامه و بودجه تشکیل شده و در حال حاضر نیز ستاد برنامه هفتم راه اندازی و جلسات آن آغاز شده است. در اولین گام نیز ستاد مذکور اقدام به تدوین نظام نامه برنامه توسعه مورد نظر میکند که برای برنامه هفتم توسعه نیز، نظام نامهای در حال تدوین است.
مهرعلی تبار ادامه داد: در این نظام نامه چگونگی تدوین و نگارش برنامه توسعه شامل اصرها، محتوای اصلی، زمان بندی نگارش، اولویتهای مورد نیاز و ... ذکر شده است که در حال حاضر در مراحل آخر تدوین نظام نامه قرار داریم. این نظام نامه در هیئت دولت بررسی و تصویب و به سازمان برنامه و بودجه ابلاغ خواهد شد.
وی با اشاره به تمدید برنامه ششم توسعه تا پایان ۱۴۰۱ خاطرنشان کرد: بنابراین برای ۱۴۰۲ باید برنامه هفتم را داشته و شاهد اجرای آن باشیم.
عضو هیئت علمی مرکز پژوهشهای توسعه و آینده نگری تصریح کرد: از تفاوتهای برنامه هفتم با ششم توسعه پس از آسیب شناسی برنامههای قبلی خصوصا برنامه ششم توسعه است.
به گفته مهرعلی تبار، اصلیترین مشکلات برنامههای توسعه قبلی، جامع و فراگیر بودن آن است به این معنا که در آن همه مواردی که به همه دستگاهها مربوط میشود، آمده است؛ در واقع با مجموعهای آمال و آرزوهای بعضا دست نیافتنی به اسم برنامه توسعه روبه رو بودیم.
وی یادآور شد: با توجه به اینکه برنامههای توسعه قبلی عملا چیزی به اسم «برنامه» نبودند لذا تصمیم گرفتیم تا برنامه هفتم توسعه را به صورت عملیاتی تدوین کنیم. ضمن اینکه در برنامههای قبلی اولویتها دیده نشده بود که در برنامه هفتم به تهیه برنامه بر اساس اولویتهای کشور اقدام خواهیم کرد.
این پژوهشگر اقتصادی مواردی، چون رشد اقتصادی، مسائل اقتصادی و معیشت مردم را در اولویت تدوین برنامه هفتم عنوان و بیان کرد: توجه به محیط زیست از دیگر اولویتهای برنامه هفتم توسعه است.
وی تغییر دیگر برنامه هفتم توسعه نسبت به برنامههای قبلی را تغییر در شکل آن دانست و ادامه داد:مثلا برنامه ششم توسعه مجموعهای از ۱۲۶ برنامه بودکه عملا مجموعه احکام قانونی محسوب میشود؛ این کار اصلا مفهوم برنامه را زیر سؤال میبرد؛ اینک وزارت بهداشت به توسعه بیمارستانها یا وزارت آموزش و پرورش به توسعه مدارس اقدام کنند که دیگر برنامه نیست؛ این اقدامات جزو وظایف ذاتی این دستگاه هاست.
مهرعلی تبار درباره اینکه آیا قرار است نرخ حاملهای انرژی در برنامه هفتم توسعه تغییر کند یا خیر گفت: هنوز وارد تدوین محتوای برنامه هفتم نشده ایم و در خصوص مواردی، چون تغییر نرخ حاملهای انرژی تصمیمی گرفته نشده است.
وی خاطرنشان کرد: به نظر میرسد به احتمال زیاد تدوین برنامه هفتم توسعه به احتمال زیاد به آخر امسال میرسد، اما مدت زمان بررسی و تصویب آن معلوم نیست.
این کارشناس اقتصادی برنامه ریزی عملیاتی در برنامه هفتم را از دیکر تغییرات این برنامه عنوان و تأکید کرد: برنامه ریزی عملیاتی به این معنی است که احکامی که ذکر میشود، در آن روند اجرا هم ذکر شود که مثلا دستگاه اصل مجری حکم مذکور در قانون برنامه و نیز محل تأمین منابع اجرای آن چیست.
وی در پاسخ به این پرسش که اینکه آیا برنامه هفتم توسعه میتواند واقعا تغییر ایجاد کند یا یا نه گفت:این موضوع قابل پیش بینی نیست مثلا چه کسی فکر میکرد که کرونا به طور ناگهانی شیوع یابد و تأثیر منفی بر رشد اقتصادی دنیا داشته باشد؟ لذا برخی موارد را نمیتوان پیش بینی کرد.
عضو هیئت علمی مرکز پژوهشهای توسعه و آینده نگری ذکر کرد: برنامه هفتم توسعه در شرایطی تدوین میشود که رشد اقتصادی زیر صفر و تورم بالای ۵۰ درصد را در کشور شاهدیم.
انتهای پیام/