صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۲۲ - ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۵
به مناسبت روز کارگر / 8

کارگران چگونه با 812 هزار تومان امرار معاش می‌کنند؟ / هزینه‌های روزمره خانوار

بر اساس مصوبه شورای عالی کار میزان حداقل مزد سال 95 کارگران 812 هزار و 166 تومان اعلام شد اما بر اساس آمار بانک مرکزی چیزی در حدود 240 هزار تومان از این درآمد باید تنها صرف اجاره‌بهای مسکن شود.
کد خبر : 81189

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، بر اساس آمار منتشرشده از سوی بانک مرکزی سهم هزینه مسکن (اجـاره‌بهـای مسـکن اعـم از شخصی و غیرشخصی) در محاسبات شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی معادل 28.4 درصد است. این در حالی است که بر اساس گزارش بودجه خانوار‌های شهری بانک مرکزی از کل هزینه‌های ناخالص خانوار 33.4 درصد به هزینه مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها اختصاص دارد.


با توجه به اینکه در دو آمار قبل ارقام متفاوت است و از آنجا که قیمت مسکن در آنها لحاظ نشده و تنها به هزینه اجاره اکتفا شده است، تنها برای محاسبه سهم نرخ اجاره‌بهای هر خانوار آمار تقریبی 30 درصدی از میزان درآمد در نظر گرفته می‌شود. با این حساب، هر خانوار باید در ماه 243 هزار تومان از درآمد خود را صرف هزینه اجاره مسکن خود کنند.


این در حالی است که بر اساس گزارش‌های میدانی کم‌ترین نرخ اجاره‌بها بدون ودیعه در حدود 500 هزار تومان است که آن هم در جنوب شهر و یا حاشیه شهر یافت می‌شود.


بر اساس ماده 41 قانون کار تعیین نرخ دستمزد کارگر باید بر مبنای نرخ تورم سالانه و تامین سبد معیشتی خانوار چهار نفره باشد اما به اعتقاد بسیاری از فعالان کارگری میزان دستمزدها نه تنها هزینه‌های معیشتی کارگران را پوشش نمی‌دهد بلکه با آن فاصله فاحشی نیز دارد که به همین علت چند شغله بودن در میان کارگران رواج دارد.


در این میان بهای خرده‌فروشی 11 گروه کالایی در هفته منتهی به دوم اردیبهشت‌ماه از سوی بانک مرکزی منتشر شد. بر این اساس هر شانه تخم‌مرغ 7 تا 10 هزار تومان، هر کیلوگرم برنج داخلی درجه یک 9 هزار و 500 تومان، برنج داخلی درجه دو 6 هزار و 700 تومان، گوشت گوسفند با استخوان 36 هزار و 500 تومان، گوشت گاو و گوساله بی استخوان 36 هزار و 700 تومان، هر کیلوگرم قند 3 هزار و 280 تومان، هر کیلوگرم شکر 3 هزار و 37 تومان و بسته 500 گرمی چای خارجی 18 هزار و 776 تومان است.


نان خالی در خانه جنوب شهر 75 درصد درآمد کارگر را می‌خورد


با یک حساب سرانگشتی اجاره‌بهای 500 هزار تومانی برای هر خانوار کارگری اگر از میزان درآمد ماهانه تنها یک نان با احتساب قیمت 250 تومان در روز به عنوان سهم هر فرد خانواده در نظر گرفته شود بنابراین باید برای یک خانوار 4 نفره ماهیانه حدود 100 هزار تومان هزینه خوراک محاسبه کرد.


با نگاه بسیار خوشبینانه باقی دستمزد 800 هزار تومانی نیز می‌تواند کفاف هزینه‌های بهداشت، درمان، آموزش و... را بدهد. گرچه محاسبه اینگونه آمار و کوچک کردن سبد غذایی افراد تنها به نان بسیار به دور از واقعیت است، خانوار کارگری هر روز باید با این حساب و کتاب‌ها دست و پنجه نرم و زندگی کنند.


به خاطر وضع اقتصادی کشور تن به این دستمزدها داده‌ایم


اما سخنگوی کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگر در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی آنا درباره میزان دستمزدهای کارگران گفت: واقعیت این است که با افزایش 10 تا 15 درصدی سالانه دستمزدها نمی‌توانیم معیشت کارگران در ایران را تامین کنیم. اما ما به علت شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه و با توجه به فرآیندهای مختلف اقتصادی تن به این نسبت‌ها داده‌ایم.


علی‌اکبر سیارمه با تاکید بر اینکه به هیچ عنوان نمی‌توان با 800 هزار تومان معیشت را برای یک خانوار متوسط کارگری فراهم کرد، افزود: اکنون بسیاری از کارگران به علت بیکاری تن به شرایط سخت داده‌اند. در برخی نقاط کشور کارگران حتی از همین حداقل مزد هم محروم هستند.


وی اظهار کرد: سبد تغذیه‌ای کارگر با این ارقام قابل تامین نیست. کما اینکه نیاز یک کارگر تنها خوراک آن نیست و باید به سایر نیازهای آن برای حفظ کرامت انسانی هم توجه شود.


گزارش از سهیلا گلی‌زاده


انتهای پیام/

ارسال نظر