صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۰۸ - ۰۸ آبان ۱۴۰۱
استاد حوزه و دانشگاه بررسی کرد؛

گفتمان انقلاب اسلامی چگونه مقابل نظام تک‌قطبی جهان ایستاد؟

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی گفت: فقط یک اندیشه توانایی ذاتی مقابله با اندیشه لیبرال دمکرات را دارد و آن اندیشه گفتمان انقلاب اسلامی است.
کد خبر : 811720
به گزارش خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا از بوشهر، دومین روز از طرح فرهنگی حلقه‌های میانی (حامیم) دانشگاهیان استان بوشهر در شهر قم و جوار حرم حضرت معصومه (س) با برگزاری برنامه‌های مختلف مانند برگزاری جلسات آموزشی اصلی، طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن، همرزمان حسین «علیه‌السلام» و تاریخ صدر اسلام، جلسات آموزشی مکمل در قالب نشست تخصصی «تحولات جهان، منطقه، اسلام و ایران» و کارگاه تخصصی «تفکر راهبردی» و فوق برنامه زیارت مسجد مقدس جمکران و برپایی نماز جماعت، سخنرانی پیرامون قدمت، قداست و اعمال این مسجد، مرثیه، مداحی و نوحه و سینه‌زنی به یادبود شهدای حرم حضرت احمد بن موسی «علیهم‌ا‌السلام» برگزار شد.
 
استاد حوزه و دانشگاه در یکی از برنامه‌های این دوره در نشست تخصصی تحولات جهان، منطقه، اسلام و ایران با اشاره به حوادث اخیر در کشور و جهان گفت: زندگی بشر در دوران عجیبی در حال سپری شدن است، دورانی که نه قابل پیش‌بینی و نه قابل پیشگیری است. سیری از تحولات در فرهنگ، اقتصاد، سیاست و ... مسائل دیگر در جهان در حال وقوع بوده که بسیاری از قوانین را فروریخته است.
 
حجت‌الاسلام محمدعلی لیالی با بیان اینکه پس از جنگ جهانی اول و دوم نظام جدیدی به نام سازمان ملل متحد شکل گرفت، عنوان کرد: در این زمان دوران دوقطبی شرق و غرب در جهان شکل گرفت و بی‌هویت‌ترین قانون حقوقی یعنی حق «وتو» به وجود آمد.
 
 
 
وی با بیان اینکه تا پیش از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، دنیا زیر بلوک دولت‌های شرق و غرب قرار داشت، افزود: پیروزی انقلاب اسلامی دوران جدیدی را در عرصه تفکرات بین‌الملل ایجاد کرد، نظام بین‌الملل را به چالش کشید و برهم زد.
 
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی با اشاره به فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی تبیین کرد: با تجزیه شدن شوروی، حرف جدیدی در نظم نوین جهانی ایجاد شد و نظام دوقطبی به یک قطبی و آن هم با قدرت‌نمایی آمریکا تبدیل شد.
 
** فقط یک اندیشه توانایی مقابله با اندیشه لیبرال را دارد
 
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه در تفکرات آمریکا کشورهایی همچون ایران، عراق، کره و چند کشور دیگر محور شرارت هستند که باید از بین بروند، توضیح داد: در این بین جنگ عراق، افغانستان، ایجاد گروهک تروریستی داعش و ... پدید آمد و منطقه خاورمیانه را آبستن حوادث بسیار کرد.
 
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی با تأکید بر اینکه فقط یک اندیشه توانایی ذاتی مقابله با اندیشه لیبرال دمکرات را دارد، اظهار کرد: اندیشه گفتمان انقلاب اسلامی به واسطه مؤلفه‌های درونی آن این توانایی را دارد و براساس این اندیشه روسیه و چین نیز در مقابل نظام تک‌قطبی جهان ایستادند.
 
لیالی با بیان اینکه اتحادیه اروپا به‌واسطه قرض‌هایی که به آمریکا برای بازسازی زیرساخت‌ها بدهکار است عملاً از هم فروپاشیده است، اضافه کرد: قدرت‌های نوظهور اقتصادی، سیاسی و فرهنگی که تحت پیمان شانگهای به صحنه جهانی ورود کردند، عصر جدیدی را در روابط بین‌الملل و بلوک‌بندی‌های دولت‌ها ایجاد کردند.
 
وی با بیان اینکه جهان در مرحله بروز تحولات جدی است، بخش اول تحلیل‌ها را پایان داد و درباره وضعیت جهان اسلام گفت: جهان اسلام به‌واسطه وجود کشورهایی متعدد، متفرق، متزلزل و به‌دلیل اختلافات درونی و حاکمیت استکبار و استعمار بر برخی کشورهای اسلامی در وضعیت مناسبی نیست.
 
 
این استاد دانشگاه با بیان اینکه تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در دوره معاصر هیچ فرد یا حکومتی نبود که پرچم اسلام را به اهتزاز درآورد، متذکر شد: آخرین امپراتوری دولت‌های اسلامی، عثمانی بود که بسیار سال قبل از میان رفت. احیا، عزت و اقتدار اسلام، بازگشت به عرصه‌های جهانی با گرایش شیعه با انقلاب اسلامی ایران ایجاد شد.
 
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی با تأکید بر اینکه بعد از انقلاب اسلامی، جهان اسلام تکان خورد و چند گفتمان دیگر نیز ایجاد شد، تشریح کرد: متأسفانه این گفتمان‌ها نه در کنار هم، بلکه در مقابل یکدیگر و در حال رقابتند.
 
وی بیان کرد: عربستان دنبال احیای اندیشه وهابیت و تکفیری، ترکیه به دنبال احیای امپراطوری اسلامی، مصر با اندیشه اخوان الازهر و قدرت‌نمایی و سلطه‌جویی هستند و تنها گفتمان ایران اسلامی به دنبال احیای اسلام ناب محمدی است.
 
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی با اشاره به اینکه چند اسلام در جهان وجود دارد، تبیین کرد: اسلام لائیک، اسلام سکولار، اسلام لیبرال، اسلام وهابی، اسلام تکفیری و اسلام ناب محمدی در میان مسلمانان رواج دارد، اما آنچه که حق و حقیقت است، اسلام ناب محمدی و گفتمان انقلاب اسلامی است و دلیل این ادعا هم آن است که در این رقابت ۴۰ ساله هرکجا گفتمان انقلاب ورود کرده، موفق بوده است.
 
** دشمن دنبال بهره‌گیری از شکاف قومیت و نسل است
 
لیالی با طرح این سؤال که تحولات منطقه چه احوالاتی دارد؟ خاطرنشان کرد: قلب تپنده جهان امروز منطقه خاورمیانه است. برکسی پوشیده نیست هرکس بر منطقه خاورمیانه تسلط داشته باشد به واسطه وجود معادن، نفت، گاز، انرژی، منطقه سوق‌الجیشی، موقعیت جغرافیایی، آب‌راه‌های بین‌المللی و ... بر جهان تسلط خواهد داشت.
 
این کارشناس مسائل سیاسی با تأکید بر اینکه باید ذهن همه بیدار شود و با تحلیل درست از مسائل آگاه شوند، عنوان کرد: ایران در توافقات با کشورهای هند، چین، روسیه و چند کشور دیگر در حال تبدیل شدن به محل ترانزیت کالا آن هم با حذف دلار از مبادلات است، بنابراین ابرقدرت‌ها دنبال مانع شدن برای تحقق این مسئله هستند و چه مانعی بهتر از ایجاد ناامنی؛ چراکه با وقوع ترانزیت کالا از ایران و حذف دلار، فروپاشی اقتصاد آمریکا و غرب سرعت بیشتری خواهد گرفت.
 
وی در بخش پایانی سخنان خود به تحولات ایران پرداخت و توضیح داد: نخستین مقایسه همواره میان ایران قبل و بعد از انقلاب است، اما باید متوجه بود که جمعیت ایران پیش از انقلاب حداقل نصف جمعیت کنونی و تولید نفت نیز به نصف میزان پیش از انقلاب رسیده است.
 
لیالی افزود: اما با تمامی این تفاسیر، هیچ کشوری به قدرت ایران در منطقه خاورمیانه وجود ندارد. نفوذ استراتژیک ایران با پیروزی جبهه مقاومت، نابودی گروهک تروریستی داعش، به رسمیت شناختن دولت فلسطین توسط کشورهای عربی، دوام دولت سوریه و ... به خوبی پیداست.
 
وی با بیان اینکه در مقابل تمامی نقاط قوت، نقاط گسست و گسل‌هایی در کشور وجود دارد که باید به آن آگاهانه توجه داشت، تشریح کرد: شکاف قومیت، شکاف اقلیت، شکاف جنسیت و شکاف نسلی از مواردی است که همواره دشمن از آنان بهره لازم را گرفته و گاهی فتنه‌هایی را با این حربه‌ها در کشور ایجاد و موجب بروز وقایع تأسف‌باری شده است.
 
 دیگر برنامه اجرا شده در روز دوم طرح حامیم استان بوشهر، کارگاه تخصصی تفکر راهبردی بود که حجت‌الاسلام علی درخشانی توضیح و تشریح آن را برعهده داشت.
 
 
درخشانی در این نشست با طرح سؤالاتی همچون تفکر راهبردی چیست؟ آیا ما راهبردی فکر می‌کنیم؟ چرا مطالبه‌گری‌ها گاهی به خطا منجر می‌شود؟ چرا باید در فلسطین و سوریه حضور داشته باشیم؟ چرا باید به سواحل مدیترانه دسترسی پیدا کنیم؟ چرا آمریکا حاج قاسم را نه در میدان نبرد بلکه در عراق به شهادت رساند؟ و مواردی از این دست درباره اینکه اگر تفکر راهبردی نباشد دچار آسیب‌های متعددی خواهیم شد، توضیح داد: عدم تصمیم‌گیری صحیح، عدم تشخیص اولویت‌های کشور، تقدم مطالبات صنفی بر مطالبات کلان، جابه‌جا شدن فرع به جای اصل، عدم استفاده از توان و ظرفیت انسانی و درگیر شدن با مسائل تحمیلی به جای مسائل تحلیلی و مواردی از این قبیل از آسیب‌های عدم وجود تفکر راهبردی برشمرد.
 
دانشجویان پس از پایان هر کارگاه به طور مجزا سؤالات و نظرات خود را به اشتراک گذاشتند و ضمن دریافت پاسخ مناسب باهم به گفت‌وگو پرداختند.
 
به گزارش آنا، طرح حامیم استان بوشهر با حضور ۱۳۵ دانشجو از دانشگاه‌های استان بوشهر و به مدت یک هفته در شهر مقدس قم و جوار حرم مطهر حضرت معصومه (س) و مسجد جمکران در حال اجراست.

انتهای پیام/

ارسال نظر