صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۷:۲۹ - ۰۸ آبان ۱۴۰۱
خبر خوب برای اهالی زمین؛

سوراخ اوزون در سال ۲۰۲۲ به کاهش خود ادامه می‌دهد+عکس

سطح تخریب شده لایه اوزون بر روی قطب جنوب کمی کمتر از سال گذشته بود و به طور کلی روند کاهشی کلی سال‌های اخیر را ادامه داد.
کد خبر : 811696

به گزارش گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا به نقل از (سای تک دیلی)، بین ۷ سپتامبر ۲۰۲۲ تا ۱۳ اکتبر ۲۰۲۲، سوراخ ازن سالانه قطب جنوب به مساحت متوسط ​​​​۲۳.۲ میلیون کیلومتر مربع (۹.۰ میلیون مایل مربع) رسید. این منطقه تخلیه شده از لایه اوزون بر روی قطب جنوب کمی کمتر از میانگین دوره مشابه در سال گذشته بود. این نشان دهنده تداوم کلی روند کاهشی سال‌های اخیر است.

پل نیومن، دانشمند ارشد علوم زمین در مرکز پرواز فضایی گودارد ناسا، گفت: با گذشت زمان، پیشرفت ثابتی در حال انجام است و حفره کوچکتر می‌شود. ما شاهد تغییراتی هستیم، زیرا تغییرات آب و هوا و عوامل دیگر باعث می‌شود که اعداد از روز به روز و هفته به هفته کمی تغییر کنند. اما به طور کلی، ما شاهد کاهش آن در طول دو دهه گذشته هستیم. حذف مواد مخرب لایه لایه ازن از طریق پروتکل مونترال باعث کوچک شدن این حفره شده است.

هر ماه سپتامبر، لایه اوزون - بخشی از استراتوسفر که از سیاره ما در برابر پرتو‌های فرابنفش خورشید محافظت می‌کند - نازک می‌شود و یک "حفره ازن" در بالای قطب جنوب تشکیل می‌دهد. هر زمستان جنوبی، اشکال فعال شیمیایی کلر و برم موجود در جو، که از ترکیبات تولید شده توسط انسان به دست می‌آیند، به ابر‌های قطبی در ارتفاع بالا می‌چسبند. پس از طلوع خورشید در پایان زمستان قطب جنوب، کلر و برم فعال واکنش‌های تخریب لایه ازن را آغاز می‌کنند.

در NASA و NOAA، دانشمندان رشد و شکست سوراخ اوزون را با ابزار‌های موجود در ماهواره‌های Aura، Suomi NPP و NOAA-۲۰ شناسایی و اندازه‌گیری می‌کنند. در ۵ اکتبر ۲۰۲۲، این ماهواره‌ها حداکثر سوراخ ازن یک روزه را به وسعت ۲۶.۴ میلیون کیلومتر مربع (۱۰.۲ میلیون مایل مربع) مشاهده کردند که کمی بزرگتر از سال گذشته بود.

نقشه پایین اندازه و شکل سوراخ اوزون بر روی قطب جنوب را در آن روز نشان می‌دهد.

 



Ozone ۱۰۱ یک ویدیوی توضیحی است که اصول اولیه سوراخ ازن را تشریح می‌کند. بیایید به اصول اولیه بازگردیم و بفهمیم که چه چیزی باعث ایجاد سوراخ ازن، اثرات آن بر روی سیاره و آنچه دانشمندان پیش‌بینی می‌کنند در دهه‌های آینده رخ خواهد داد. منبع: مرکز پرواز فضایی گودارد ناسا

هنگامی که خورشید قطبی طلوع می‌کند، دانشمندان NOAA نیز اندازه گیری‌هایی را با اسپکتروفتومتر دابسون انجام می‌دهند، یک ابزار نوری که مقدار کل ازن بین سطح و لبه فضا را ثبت می‌کند - که به عنوان مقدار کل ازن ستون شناخته می‌شود. در سطح جهانی، میانگین کل ستون حدود ۳۰۰ واحد دابسون است.

دانشمندان در ۳ اکتبر ۲۰۲۲ کمترین مقدار کل ازن کل ستونی را با ۱۰۱ واحد دابسون بر روی قطب جنوب ثبت کردند. در آن زمان، ازن تقریباً در ارتفاعات بین ۱۴ تا ۲۱ کیلومتری (۸ و ۱۳ مایل) الگویی بسیار مشابه. به سال گذشته وجود نداشت.

برخی از دانشمندان نگران تأثیرات احتمالی استراتوسفر ناشی از فوران آتشفشان هونگا تونگا-هونگا هااپای در ژانویه ۲۰۲۲ بودند.

فوران کوه پیناتوبو در سال ۱۹۹۱ مقادیر قابل توجهی دی اکسید گوگرد را آزاد کرد که تخریب لایه اوزون را تقویت کرد. با این حال، هیچ تاثیر مستقیمی از هونگا تونگا در داده‌های استراتوسفر قطب جنوب شناسایی نشده است.

انتهای پیام/

برچسب ها: لایه ازون
ارسال نظر