صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۸ - ۱۸ آبان ۱۴۰۱
اختراعی که تالاب انزلی را احیا می‌کند

ساخت موج‌شکن نسل جدید با قابلیت جذب انرژی امواج و تولید برق

مخترع جوان از ساخت موج‌شکن نسل جدید برای جذب انرژی امواج و تولید برق خبر داد که از مزایای آن صرفه‌جویی کلان اقتصادی بوده و در نیروی دریایی و احیای تالاب انزلی کاربرد دارد.
کد خبر : 811496
محمد شریفی دانشجوی مهندسی مکانیک در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در اقلید در پاسخ به این سؤال که جرقه اولیه اختراع چه زمانی به ذهن شما رسید و چه چیزی موجب ساخت محصولی شد؟ تبیین کرد: جرقه اولیه طرح زمان بازدید از جزیره هرمز و هنگام خروج از موج‌شکن قشم و ضربه وارده شده به بدنه قایق در ذهنم ایجاد شد؛ بنابراین دو تا سه سال در زمینه موج‌شکن ایده‌پردازی کردم و با وجود طعنه‌های بسیاری که در این راه شنیدم، ایده‌ام را به تثبیت رساندم و در قالب ثبت اختراع تسلیم اداره اختراعات کردم.
 
 
**رد پای انسان و اثرات مخرب آن بر طبیعت
 
دانشجوی مهندسی مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد اقلید توضیح داد: پس از داوری مرجع ذی‌صلاح، پارک علم و فناوری فارس در راستای تأیید نهایی دستور ساخت نمونه اولیه را صادر کرد. ساخت نمونه اولیه با توجه به نبود برخورداری از امکانات، دسترسی نداشتن به صنعت و هزینه‌های زیاد کارگاهی و با وجود مشکلات فراوان سه ماه به طول انجامید که ثمره این تلاش شبانه‌روزی کسب رأی موافق داوران پارک بود و طرح ثبت اختراع شد.
 
از مهم‌ترین مزیت‌های طرح می‌توان رفع راکدی آب پشت موج‌شکن، تولید برق، ایجاد حوضچه‌های طبیعی و درراستای پرورش آبزیان و منطقه امن تفریحی، امکان پهلوگیری کشتی، فرآیند ساخت سریع‌تر، صرفه‌جویی کلان اقتصادی، جای‌گذاری و بهره‌برداری سریع را نام برد.
این مخترع درباره اینکه چه اهدافی را در تصمیم خود دنبال کرده و نحوه عملکرد اختراع چگونه بوده و برای چه مقاصدی سودمند است؟ گفت: با مطالعاتی که در زمینه سازه‌های موج‌شکن انجام دادم و هنوز هم در حال تحقیق هستم، رد پای انسان و اثرات مخرب آن بر طبیعت، دو هدف اساسی در طرح بود. نخست تکامل جهان در استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و دوم حفظ محیط‌زیست که به‌عنوان نمونه می‌توان از موج‌شکن جدید انزلی یاد کرد که به موجب آن دیگر چیزی از تالاب انزلی باقی نمانده است.
 
وی تأکید کرد: شکل کلی طرح متشکل از یک مکعب مستطیل و منشور بوده که در قسمت جلویی موج‌شکن صفحات متحرکی وجود دارد که به جذب انرژی امواج می‌پردازد و درون موج‌شکن سیستم‌هایی است که این انرژی را به مخزن‌ها منتقل، آب تحت فشار وارد مدار و پس از آن به توربین برخورد می‌کند و فرآیند تولید برق انجام و آب به سمت پشت موج‌شکن هدایت می‌شود.
 
شریفی عنوان کرد: از مهم‌ترین مزیت‌های طرح می‌توان رفع راکدی آب پشت موج‌شکن، تولید برق، ایجاد حوضچه‌های طبیعی و درراستای پرورش آبزیان و منطقه امن تفریحی، امکان پهلوگیری کشتی، فرآیند ساخت سریع‌تر، صرفه‌جویی کلان اقتصادی، جای‌گذاری و بهره‌برداری سریع را نام برد.
 
دانشجوی مهندسی مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد اقلید در پاسخ به این سؤال که آیا نمونه خارجی محصول و اختراع وجود دارد؟ گفت: با توجه به مطالعاتی که در این زمینه داشته‌ام، تاکنون موارد مشابهی به ثبت ملی و بین‌المللی نرسیده و نمونه خارجی ندارد و این امید را دارم که بتوانیم مورد حمایت قرار بگیریم و پیشرو شویم.
 
وی درباره اینکه هزینه ساخت از نمونه اولیه تا محصول چقدر بوده است؟ عنوان کرد: هزینه ساخت اولیه این محصول که نمونه‌ای کوچک آزمایشگاهی بود، ۱۵ میلیون تومان تمام شد؛ گرچه پیش‌بینی می‌شود ساخت این محصول در صنعت بالای چند میلیارد تومان خواهد بود.
 
این مخترع درباره اینکه در راه ساخت این اختراع آیا کمکی از نهاد، ارگان یا دانشگاه صورت گرفته است؟ مطرح کرد: نمونه اولیه طرح را در کارگاه شخصی خودم و با هزینه شخصی انجام دادم، اما دانشگاه آزاد اسلامی واحد اقلید قول مساعدت داد و درصورت نیاز به امکانات بیشترآزمایشگاهی و کارگاهی همکاری می‌کند و «دکتر سهراب نظری» استاد راهنمایی این طرح را پذیرفته است.
 
 
شریفی درباره اینکه اختراع و محصول موردنظر در چه مرحله‌ای است، آیا به تولید انبوه رسیده یا خواهد رسید؟ برای تولید آن از طرف نهاد یا ارگان خاصی استقبال شده است؟ گفت: نمونه اولیه طرح ساخته شده و به تأیید پارک علم و فناوری فارس رسیده است. این اختراع را در قالب طرح پیشنهادی با پیگیری استاد سیدسجاد موسوی که نقش فراوانی دراین مسیر داشته به اداره‌کل سازمان بنادر و دریانوردی انزلی تقدیم و جلسات و دفاعیات متعددی برگزار کردیم که امیدواریم گام‌های مثبتی برداریم و دو مشکل اساسی انزلی یعنی احیای تالاب، مشکل رسوب‌گذاری و تخلیه و تهویه سفید‌رود را رفع کنیم.
 
دانشجوی مهندسی مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد اقلید خواستار حمایت مسئولان شد تا راه‌های ارتباطی را مهیا کنند تا ایده‌ها را به مرحله عمل برسانیم و اجرایی کنیم.
 
گفتگو: سیدهاشم طباطبایی

انتهای پیام/

ارسال نظر