صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۵۷ - ۲۰ اسفند ۱۳۹۳

جهانی‌سازی ؛ از بیعت بوکوحرام تا اختلافات کنگره آمریکا

در هشت ماه گذشته، گروه تروریستی داعش سیطره نفوذ مخوف خود در سطح جهان را افزایش داده است. این امر پرسش‌هایی اساسی را پیش روی تحلیل‌گران عرصه سیاست قرار می‌دهد.
کد خبر : 8102

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا و به نقل از سی‌ان‌ان، بارز‌ترین نشانه افزایش گستره داعش در سطح جهان، پیوستن گروه افراط‌ ‌گرای مسلح بوکوحرام به آن در شنبه‌ای که گذشت، بود.


مهم‌ترین پرسشی که اینجا ایجاد می‌شود این است که الحاق این گروه‌‌ها، خطر تهدید گروه‌های تروریستی را تا چه اندازه‌ای افزایش می‌دهد.


در دیگر سو، این پرسش را نیز برمی‌انگیزد که اختلافات کنگره آمریکا بر سر درخواست باراک اوباما جهت انجام عملیات‌های نظامی به منظور مبارزه با تروریست‌های داعشی چه سرانجامی خواهد داشت.


مایکل والس، معاون نیروهای ویژه آمریکا که به تازگی ازدیدار با مقامات وزارت دفاع نیجریه به آمریکا بازگشته در مصاحبه‌ای اذعان داشت: «به نظر می‌رسد بیعت با داعش رنگ و بویی قانونی پیدا کرده‌ است».


این در حالی است که برخی کشورهای منطقه به ویژه چاد برای جبران کاستی‌های ارتش نیجریه در مبارزه با بوکوحرام، نیروهای خود را وارد خاک این کشور کرده است.


اما والس با اشاره به پیوستن گروه افراط‌ گرای بوکوحرام به داعش می‌گوید شواهدی وجود دارد دال بر اینکه پیوستن این دو جنبش افراط گرا از مدت‌ها پیش آغاز شده بود. عملکرد بوکوحرام در قتل‌های فجیعی که اخیراً انجام داده و انتشار کلیپ‌های حرفه‌ای از جنایاتی که مرتکب می‌شود نشان دهنده ارتباط و هماهنگی قوی دو گروه بایکدیگر است.


طی نیم دهه گذشته بیش از ۵۰۰۰ نفر در اثر خشونت‌های بوکوحرام کشته و بیش از یک و نیم میلیون نفر نیز آواره شده‌اند اما غرب هدف حملات بوکوحرام نبوده‌است. اکنون باید دید پیوستن دو گروه و تشکیل ائتلاف جدید بوکوحرام – داعش مسیر عملکرد این گروه‌های تروریستی را تغییر خواهد داد؟


یکی از محققان برجسته دانشگاه جان هاپکینز در «پروژه خشونت اجتماعی در نیجریه» می‌گوید بوکوحرام بزرگ‌ترین گروه تروریستی است که تا به حال به داعش پیوسته است اما مشخص نیست نوع همکاری این گروه تروریستی آفریقایی با داعش به چه صورت و در چه زمینه‌ای خواهد بود.


به گفته «اینتل سن‌تر»، مرکزی در ویرجینیا که فعالیت گروه‌های تروریستی را دنبال می‌کند، از ماه آگوست تا به اکنون، بوکوحرام یکی از ۳۰ گروه تروریستی است که به داعش پیوسته‌اند.


پیوستن گروه‌های تروریستی افراط گرا به داعش و بیعت با آن، بیش از پیش خطر تهدید گسترش داعش را آشکار می‌سازد زیرا این بیعت‌ها به آن معناست که داعش می‌تواند به نوعی قدرت فرمانروایی دست یابد و به گسترش سیطره جغرافیایی خود جهت تشکیل خلافت مورد ادعای خود دست یازد.


بنا بر اعلان «اینتل سن‌تر» علاوه بر بوکوحرام، گروه‌های تروریستی دیگری از افغانستان، الجزایر، مصر، لبنان، لیبی، هند، اندونزی، پاکستان، فیلیپین و یمن نیز با داعش بیعت کرده‌اند.


این مساله چه معنایی برای تکفیری‌های افراط گرای جهادی خواهد داشت؟ این امر ایجاب می‌کند نگاهی دقیق‌تر بر شاخه لیبیایی داعش که بیعت خود را در ماه نوامبر اعلام کرد، داشته باشیم.


در تاریخ ۲۷ ژانویه، ستیزه‌جویان مسلح لیبی با حمله به هتلی در پایتخت این کشور ۱۰ تن را به قتل رساندند. پنج نفر از قربانیان اتباع خارجی و یک تن نیز آمریکایی بود. ماه گذشته نیز تکفیری‌های داعش ویدئویی از قتل ۲۱ مسیحی مصری در ساحل لیبی را منتشر کردند. در این ویدئو قربانیان لباس‌هایی به رنگ نارنجی برتن داشتند.


یک مقام آمریکایی در این خصوص اذعان داشت هر دو حمله تروریستی تحت هدایت هسته مرکزی داعش در لیبی انجام شده‌است. به گفته وی ستیزه‌جویان لیبی بین کشورهای لیبی، سوریه و عراق در تردد هستند.


گسترش سیطره داعش در سطح جهان، پرسش‌هایی اساسی را پیش روی کنگره آمریکا و کاخ سفید قرار می‌دهد.


باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا ماه گذشته طرحی مبنی بر لزوم حمله نظامی علیه داعش در سوریه و عراق را به کنگره ارائه داد اما در این طرح حرفی از عملیات نظامی در دیگر کشورهایی که داعش در آن‌ها در حال پیشروی است، به میان نیامده بود.


مقامات آمریکا در مواجهه با داعش به اختلافات بسیاری برخورده‌اند. جمهوری‌خواهان بر اقدام نظامی علیه داعش در تمام سرزمین‌هایی اصرار دارند که نفوذ داعش در آن‌ها رو به افزایش است. دموکرات‌ها اما به چنین عملیاتی به دیده تردید نگاه می‌کنند.


اکنون تصمیم افزایش عملیات نظامی علیه داعش بر عهده کنگره است. این امر چالشی جدی در میان قانون گذاران آمریکا ایجاد کرده است: از یک سو، آنهایی که خواهان تداوم حضور آمریکا در طولانی‌ترین جنگ آن علیه جهادگران افراطی مانند داعش هستند که از الجزایر تا افغانستان شاخه دوانده و از سوی دیگر، آنهایی قرار دارند که خواهان محدودیت حضور نظامی آمریکا در دیگر کشور‌ها چه در زمان جنگ و چه در زمان صلح هستند.


در کنار قانونی که پس از حادثه 9 سپتامبر به تصویب رسید و مجوز عملیات‌های نظامی آمریکا در کشورهای اسلامی طی ۱۴ سال گذشته را به رسمیت شناخت، تلاش‌های اخیر جهت محدودیت عملیات‌ها و حوزه جغرافیایی آن‌ها، قدرت اجرایی کاخ سفید را نشانه رفته‌است. اما پرسش این است که آیا با افزایش خطر تهدید شاخه‌های وابسته به داعش، این تلاش‌ها ادامه خواهد داشت؟


انتهای پیام/

ارسال نظر