صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۷:۴۵ - ۲۱ مهر ۱۴۰۱
با استفاده از لنزهای گرانشی؛

ماهیت ماده تاریک برملا می‌شود

ستاره‌شناسان به تازگی پروژه‌ای را آغاز کردند که در آن با استفاده از ده‌ها لنز گرانشی اطلاعات قابل توجهی در مورد ماهیت ماده تاریک به‌دست می‌آید.
کد خبر : 809208

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، پیشتر در سال جاری میلادی یک الگوریتم یادگیری ماشینی در حدود پنج هزار لنز گرانشی احتمالی را ردیابی کرد که می‌تواند توانایی دانشمندان برای ترسیم نقشه تکامل کهکشان‌ها از زمان «مهبانگ» (بیگ بنگ) را متحول سازد.

«کیم-وی تران» از دانشگاه «نیو ساوت ولز» و همکاران او اکنون با استفاده از «رصدخانه کیک» در هاوایی «تلسکوپ بسیار بزرگ» در کشور شیلی ۷۷ مورد از این لنز‌ها را ارزیابی کرده‌اند. این تیم بین‌المللی تایید کرده است که ۶۸ مورد از آن‌ها لنز‌های گرانشی نیرومندی هستند که در فواصل بسیار طولانی کیهانی امتداد دارند.

این موفقیت ۸۸ درصدی نشان می‌دهد که الگوریتم یادشده قابل اتکا است و ممکن است هزاران لنز گرانشی جدید هم وجود داشته باشد. کشف لنز‌های گرانشی دشوار بوده و تنها از حدود یکصد مورد از آن‌ها به طور منظم استفاده می‌شود.

این مطالعه تحقیقی که به تازگی در نشریه «استرونومیکال جورنال» منتشر شده است، مدارک و شواهد اسپکتروسکوپیک از لنز‌های گرانشی نیرومندی که پیش از این کشف شده بودند، فراهم می‌سازد.

محققان می‌گویند که این کار طیف‌سنجی (spectroscopy) امکان تهیه یک نقشه سه بعدی از لنز‌های گرانشی را فراهم کرده و نشان داده است که این لنز‌ها واقعی هستند و صرفا موقعیت‌های شانسی و تصادفی نیستند. این مقاله تحقیقی نتیجه همکاری محققان بین‌المللی از استرالیا و آمریکا تا انگلیس و شیلی است.

لنز‌های گرانشی اولین بار به عنوان یک پدیده توسط انیشتین شناسایی شدند که پیش بینی کرد نور در اطراف اجسام بزرگ در فضا خم می‌شود همانطور که نور با عبور از لنز خم می‌شود. با این پدیده تصاویر کهکشان‌هایی که در غیر این صورت قادر به مشاهده آن‌ها نبودیم، بزرگ می‌شوند. این لنز‌ها همانطور که امکان دیدن کهکشان‌هایی در فاصله میلیون‌ها سال نوری را فراهم می‌سازند، به ستاره شناسان اجازه می‌دهند که ماده تاریک «نامرئی» را نیز ببینند.

داشتن شمار بیشتری از لنز‌های گرانشی در فواصل مختلف همچنین یک تصویر کامل از جدول زمانی تا حدود زمان بیگ بنگ ایجاد می‌کند.

انتهای پیام/4144

انتهای پیام/

ارسال نظر