«دفاع مقدس» عملیترین الگوی مدیریت جهادی
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ یکی از مهمترین و تعیین کنندهترین پدیدههای تاریخی و تاریخساز کشورمان، بلاتردید دفاع مقدس ۸ ساله با همه ابعاد شناخته و ناشناختهای است که خواسته یا ناخواسته به عنوان یک الگو در برابر نسلهای هم روزگار و پس از خود قرار گرفته و میگیرد.
دفاع مقدس اگرچه بهظاهر در ژانر نظامی دستهبندی میشود؛ اما اگر زاویه نگاه ما به آن توسعه یابد، قطعاً در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اخلاقی، تربیتی، اقتصادی، مدیریتی، سیاسی، دیپلماسی، علم و فنآوری، آموزشی، ورزشی و رسانهای دارای ظرفیتهای فراوانی است که نمیتوان و نباید از کنارشان به آسانی و بیتفاوت گذشت.
با این مقدمه به شمارش برخی از ظرفیتهای دفاع مقدس میپردازیم تا مشخص شود که جامعه امروز ما تا چه اندازه توانسته و میتواند از آنها بهره گیرد:
الف- دفاع مقدس، بهترین سرمشق برای آموزش و اضافه کردن گسترده و داوطلبانه جوانان و سایر توانمندان جامعه با عنوان بسیج به بدنه ارگانهای نظامی و بهکارگیری عملیاتی آنها در جنگ است.
ب- دفاع مقدس، نخستین تجربه موفق فرماندهی ولی امر مسلمین در جنگ به عنوان مقدمه قرارگرفتن در سپاه حضرت ولی عصر (عج) است.
ج- دفاع مقدس، شجاعانهترین حضور نیروهای جنگ ندیده و بدون سابقه نظامی و با دست خالی در خطوط مقدم و طراحی و اجرای موفق عملیاتهای نظامی در برابر ژنرالهای کهنه کار عراقی و سایر کشورهاست که عملاً با بهکارگیری میدانی غنائم پیشرفته جنگی، تغییر سرنوشت جنگ را نیز رقم زدهاند.
د- دفاع مقدس، مظهر هماهنگی، تقسیم کار و حتی عملیات مشترک نیروهای نظامی و انتظامی و امنیتی مجزای از هم بوده که انصافاً موفقیتهای چشمگیری را هم به ارمغان میآورد.
ه- دفاع مقدس، علاوه بر برخورداری از نیروهای بسیجی، زیباترین جلوههای برخورداری بلاانقطاع از پشتیبانیهای تدارکاتی مردم است که در اصل تأمین کننده نیازهای خوراکی، پوشاکی، دارویی و درمانی و سایر نیازهای خدماتی بودهاند.
و- دفاع مقدس با بهکارگیری مستقیم و غیرمستقیم توانهای میدانی جهادسازندگی، هلال احمر، وزارت راه، وزارت بهداشت و سایر دستگاههای دولتی، دامنه اداره مردمی جنگ را فراتر از امر متعارف جهانی توسعه داد.
ز- دفاع مقدس، عملیترین الگوی مدیریت جهادی است که طی آن فرماندهان غیور با شکستن ساختارهای کسالت آور بوروکراسی، امکان اِعمال مدیریت انقلابی با روحیه و تفکر بسیجی را از طریق میانبرزدنها و حتی حذف بسیاری از ضوابط نفسگیر و کندکننده، فراهم آوردند.
ح- دفاع مقدس، مظهر جوانگرایی و اعتماد سطح بالا به جوانان و حتی نوجوانان توانمندی است که استعدادهای بینظیر خود را در بروز خلاقیتها، طراحیها و فرماندهیهای عملیاتی به نمایش گذاشته و میدانی عمل کردند.
ط- دفاع مقدس، کانون تربیت اخلاقی و معنوی نیروهایی است که به واسطه حاکمیت روابط انسانی و الهی، به بازسازی شخصیت اجتماعی خود پرداخته و رفته رفته تحت تأثیر آموزههای دینی به الگوهای استثنائی و بینظیری تبدیل شدند که حتی علما و عرفای جامعه، غبطه حال خوش آنها را خورده و اقشار مختلف جامعه از آنها به نیکی یاد کرده و هنوز هم در یادوارهها در حسرت فقدانشان اشک میریزند.
ی- دفاع مقدس، دانشگاه بصیرت است که طی آن فرماندهان و رزمندگان عزیز به ما سرفصلهای ماندگار و تأثیرگذاری مانند دشمن شناسی، تکلیف شناسی، لحظه شناسی، ولایت مداری، ایثارگری و شهادت طلبی، شجاعت ورزی و استکبارستیزی را آموختند.
ک- دفاع مقدس، خودباوری و فرهنگ و رفتار «ما میتوانیم» را جایگزین ترکیب القا و استعماری ما نمیتوانیم کرد.
ل- دفاع مقدس، فرهنگ خودکفایی و خوداتکایی را جایگزین وابستگی مهلک گذشته کرد و توسعه علم و فناوری امروز جامعه هم بهلحاظ میدانی و هم بهلحاظ فرهنگسازی، مرهون شروع بن بست گشایی این امر در دفاع مقدس است که جلوههایش را میتوان در توسعه صنایع پیشرفته موشکی، پهپادی و سایر سلاحهای نسل جدید ملاحظه کرد.
م- دفاع مقدس، الگوی بارز پاکدستی و خلوص در پذیرش مسئولیتها بود و به جای جنگ قدرت، شاهد فرار از کرسیهای مدیریت و فرماندهی و لایق دانستن دیگران بودیم.
ن- دفاع مقدس، در رعایت بیت المال و حق الناس پیشتاز بود و طی آن باور عاشورایی حاکم بر دفاع مقدس به همه تأکید داشت که اگر حق الناس به گردن شما باشد، در جبهه کشته هم بشوید، شهید محسوب نمیشوید و این همان خط قرمزی است که مدیران جامعه بهشدت باید به آن پایبند باشند که متأسفانه عده قابل توجهی با اعداد قابل تأملی از این خط قرمز عبور میکنند.
ق- دفاع مقدس، مظهر سازش ناپذیری، استقامت و تاب آوری، ایستادگی در شرایط سخت تهدید و تهاجم بوده و این امر در شرایط سخت تحریم امروزی بسیار قابل الگوبرداری است.
ر- دفاع مقدس، تمرین مستمر اعتماد و توکل به خدا و توسل به آبرومندان درگاهش توأم با تواضع و خلوص و عبادات و مناجاتهای صادقانه و بی ریا و بی ادعا بود و از این رو مثل قطره به دریا پیوسته، قوی و دست نیافتنی میشدند و ما امروز برای تحقق ایران قوی به آن سبک زندگی به شدت نیازمندیم. باشد که بتوانیم سبک زندگی دفاع مقدسی را یکبار دیگر به جامعهمان برگردانیم.
صادقعلی رنجبر مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد نکا
انتهای پیام/۴۰۶۲/
انتهای پیام/