صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۴۸ - ۱۵ مهر ۱۴۰۱
در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

«هوش مصنوعی» فریادرس صنعت کشاورزی/ چرا برای مدیریت بهینه‌ مصرف آب تمایلی نداریم؟

مخترع سیستم آبیاری تحت‌فشار گفت: این سیستم روشی مطلوب برای مقابله با خشکسالی بوده و با کنترل میزان آب مصرفی در افزایش بازدهی تولیدات کشاورزی مؤثر است.
کد خبر : 806391

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ به‌کارگیری هوش مصنوعی در صنعت کشاورزی و آبیاری محصولات زراعی با افزایش بهره‌وری و کاهش تأثیرات منفی محیطی، نوید تولید محصولاتی باکیفیت بهتر و هزینه کمتر را به ما می‌دهد. با توجه به خشک‌سالی سال‌های اخیر، تنها راه برای مقابله با این چالش، استفاده از اتوماسیون و هوش مصنوعی بوده که می‌تواند میزان بهره‌وری و تولید محصولات را افزایش دهد.

کشاورزی به طیف وسیعی از کاربرد‌های مبتنی بر هوش مصنوعی متکی بوده و امروزه لزوم صرفه‌جویی در مصرف آب و کاهش هزینه، شرایطی را به وجود آورده که در راستای بهینه‌سازی مصرف اقداماتی را برای نظارت دقیق بر مصرف آب، کنترل و نظارت هوشمند بر فرآیند آبیاری انجام دهیم؛ بنابراین ازآنجایی‌که در دنیای مدرن، هوش مصنوعی به کمک صنعت کشاورزی آمده می‌توان به کمک سنسور‌ها و هوشمندکردن سیستم آبیاری با محاسبه دقیق نیاز آبی گیاه به‌صورت لحظه‌ای از هدررفت مقدار زیادی آب در این صنعت پرهیز کرد و با کمک این فناوری و آنالیز مواد مغذی خاک (ازت، فسفر، پتاسیم) خطرات و چالش‌های موجود در صنعت کشاورزی را به‌طور فزاینده‌ای کاهش داد.

خبرنگار خبرگزاری آنا به عنوان رسانه دیده‌بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری در راستای معرفی هسته‌ها، واحدهای فناور، شرکت‌های دانش‌بنیان، اختراعات، نوآوران و فناوران با کورش علیفرد مخترع سیستم آبیاری تحت‌فشار و مدیر هسته فناور «هوش آب» مستقر در مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی لنجان گفت‌و‌گو کرده و نحوه کارکرد، دستاوردها و فعالیت‌های این هسته را جویا شده است که در ادامه می‌خوانیم.

آنا: شرکت فناور متبوع شما کدام بخش از نیاز‌های کشور را برطرف کرده و آیا در تولید محصول خودکفا شده‌ و صادرات هم دارید.

علیفرد: یکی از بحران‌های تشدیدشونده که در کشور ایران با آن روبه‌رو هستیم، مسئله کمبود آب است؛ بنابراین ازآنجایی‌که کشور در منطقه آب و هوایی خشک قرار دارد و همواره با چالش‌های کم‌آبی مواجه بوده؛ استفاده از روش‌های مدرنیته برای برون‌رفت از این بحران امری ضروری است. ازاین‌رو مهم‌ترین اصلی که می‌تواند ما را به سمت‌وسوی موفقیت هدایت کند، استفاده از بهترین شیوه‌های آبیاری است.

سیستم آبیاری تحت‌فشار روش مطلوبی برای مقابله با خشک‌سالی بوده که با کنترل میزان آب مصرفی و آبدهی به زمین‌هایی با شیب‌های نامتقارن می‌تواند در افزایش راندمان تولید مواد کشاورزی مختلف بسیار مؤثر باشد.

طرح تحقیقاتی مورد نظر(سیستم آبیاری تحت‌فشار) با توجه به هوشمندکردن مدیریت منابع آبیاری تحت‌ فشار، می‌تواند میزان مصرف آب را در کشاورزی و فضای سبز کاهش داده و با کاهش هزینه‌های ناشی از نیروی کار برای آب‌رسانی در زمین‌های کشاورزی، کاهش آب مصرفی، کوددهی کنترل‌شده با استفاده از سیستم آبیاری تحت‌ فشار، آب‌رسانی به مناطقی با شیب نامناسب که در روش‌های ثقلی امکان‌پذیر نیست، آب‌رسانی یکنواخت به‌ همه نقاط زمین و کنترل میزان آب‌رسانی در افزایش راندمان تولید مواد کشاورزی مفید باشد.

ساخت محصول (سیستم آبیاری تحت‌فشار) مراحل تحقیقاتی و نمونه‌سازی اولیه و نیمه‌صنعتی را به پایان رسانده؛ اما هنوز نمونه تجاری آن تهیه نشده است.

آنا: در بخش ارتباط با صنعت دانشگاه (تولید علمی) چه فعالیت‌هایی داشته و آیا در این بخش نقش‌آفرین بوده و از توان علمی دانشگاه و نخبگان بهره برده‌اید.

علیفرد: در این طرح تحقیقاتی از مشارکت‌ دانشجویان در بهینه‌سازی، افزایش کارایی و راندمان طرح استفاده‌شده؛ اما تاکنون موفق به جلب همکاری مرکز تحقیقاتی برای مستندسازی و راستی آزمایی نتایج آن نشده‌ایم.

نخبگان می‌توانند به‌عنوان محرک رشد اقتصادی در جامعه، نقش راهبردی را ایفا کنند؛ بنابراین حمایت از دانشجویان نخبه، مبتکر و خلاق در راستای استفاده مناسب از ظرفیت‌های علمی جوان، می‌تواند در اقتصاد و خودکفایی کشور نقش بسیار مهمی داشته باشد.

از نیرو‌های جوان و خلاق که دارای مهارت‌های علمی کافی هستند، بهره برده و برای بهینه‌سازی و تکمیل طرح‌های تحقیقاتی نیز با سازمان‌دهی درست و اصولی، خلاقیت‌ها و نوآوری‌های علمی و فنی دانشجویان را شناسایی می‌کنیم.

آنا: مشکلات بر سر راه تولید و صنعت را چه چیز‌هایی می‌دانید و راهکار‌ها و پیشنهاد‌های شما برای رفع آنها چیست؟

علیفرد: نبود همکاری و سرمایه‌گذاری مراکز تحقیقاتی برای راستی‌آزمایی و تأیید نتایج پیش‌بینی‌شده در طرح‌ها و سیستم نامناسب مدیریت توزیع آب کشاورزی باعث شده هزینه آب مصرفی هیچ جایگاهی در هزینه‌های تولید محصولات کشاورزی نداشته باشد درنتیجه کشاورز هم تمایلی به بهینه‌سازی سیستم مدیریت آب مصرفی زمین کشاورزی خود ندارد.

دانشگاه‌ها، شهرداری‌ها و شرکت‌ها هم با توجه به هزینه ناچیز برای آب‌بها انگیزه‌ای برای این کار ندارند؛ بنابراین ازآنجایی‌که اهمیت کافی به تولید منتج به اشتغال‌زایی و رفاه اجتماعی می‌شود، لازم است مسئولان بیشترین تلاش خود را به حل مشکلات در سر راه تولید معطوف کنند که اساس پشتیبانی از تولید از همین نقطه آغاز خواهد شد.

با توجه به اینکه مشکل اصلی بیشتر تولیدکنندگان در شرایط موجود، تأمین سرمایه است؛ بنابراین از دولتمردان و مسئولان مربوط انتظار می‌رود با کاهش بروکراسی اداری و قوانین دست و پاگیر در تأمین منابع اولیه مالی به‌صورت وام‌های کم‌بهره، تأمین زمین و ساختمان مناسب برای تجهیز کارگاه و الزام واحد‌های دولتی در استفاده از محصولات داخلی به تولیدکنندگان کمک کنند.

نیاز است که دولتمردان با تغییر رویکرد و همراهی واقعی با تولیدکنندگان با روان‌سازی امور، مواد اولیه را به قیمت متعادل تأمین کرده و با استفاده از دیدگاه کارشناسان بخش خصوصی به‌دوراز شعارزدگی و سخنرانی‌های بدون اساس در راستای رفع موانع و روان‌سازی بخش تولید گام بردارند.

آنا: آیا فرایند خط تولید شرکت متبوع شما با توان مهندسی ایرانی کار می‌کند؟

علیفرد: طراحی خط تولید سیستم آبیاری تحت‌فشار، فرایند برنامه‌ریزی‌شده درباره روش‌های عملیاتی اجراست. ازاین‌رو موفقیت، سوددهی و توانایی تولید انبوه به فرایند خط تولید بستگی دارد؛ بنابراین با توجه به توان مهندسان و نخبگان ایرانی در راه‌اندازی خط تولید، می‌توان علاوه بر رفع نیاز به محصولات خارجی و پیشگیری از هزینه ارزی به اشتغال‌زایی برای جوانان بومی منطقه نیز امیدوار بود.

آنا: محصولات تولیدی قابل‌ رقابت با محصولات خارجی هستند و آیا برنامه و اهدافی برای گسترش و ارتقای کیفیت محصولاتتان به‌صورت علمی و دانش‌بنیان دارید.؟

علیفرد: برای تولید محصولی کیفی و قابل‌ رقابت با محصولات خارجی تلاش می‌کنیم. با توجه به پیشینه تحقیقاتی‌مان، بخش تحقیق و توسعه از ارکان اصلی شرکت خواهد بود تا با تکیه‌بر نبوغ و توانایی نخبگان جوان، این طرح مراحل بالندگی خود را طی کند.

مواد اولیه طرح هم با توجه به محدودیت‌های تحریمی، کاملاً خارجی هستند و امکان تولید آن‌ها در داخل نیست.

آنا: نقش بخش خصوص را در پیشرفت بنگاه‌های تولیدی چگونه ارزیابی می‌کنید. آیا درست است که دولت بنگاه‌های تولیدی را به کارآفرین در راستای اشتغال‌زایی واگذار کند؟

علیفرد: با توجه به پیشرفت‌های فناورانه، توجه به فرآیند صحیح تبدیل یک ایده نوآورانه به فناوری و ورود آن به بازار، می‌تواند به موفقیت تجاری بزرگ مبدل شود؛ بنابراین با تجاری‌سازی فناوری‌ها، یکی از حلقه‌های اصلی دستیابی به منفعت‌های مالی و بازگشت سرمایه‌گذاری‌های محقق خواهد شد. ازاین‌رو بخش خصوصی نقش بسیار حیاتی در توسعه اقتصادی ایفا می‌کند. درواقع، تولیدکنندگان بخش خصوصی با فرآیند تبدیل ایده به کسب‌وکار و درنتیجه تجاری‌سازی محصولات خود به تولید ثروت می‌رسند.‌

فرآیند تجاری‌سازی با ترکیب نوآوری و توسعه کسب‌وکار، منجر به پدیدارشدن ساختار تولیدی مبتنی بر فناوری، ایجاد شغل و کسب ثروت از طریق ورود محصول یا خدمت به بازار خواهد شد.

ازآنجایی‌که محقق بوده و موفق به ثبت اختراع در بهبود راه‌حل در یکی از بحرانی‌ترین چالش‌های چند دهه اخیر (بحران آب در صنعت کشاورزی) شده‌ام، امیدوارم با حمایت‌های مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد لنجان در راستای تجاری‌سازی و اثبات کاربردی بودن محصول و تأیید نهایی آن، شرکت دانش‌بنیان را ثبت کرده و با تشکیل گروه نخبگان جوان و تأمین سرمایه و اجرای طرح و توسعه محصول به اشتغال پایدار دست‌ یابیم.

آنا: مالکیت فکری تا چه اندازه در بهبود بنگاه‌های اقتصادی نقش دارند؟

علیفرد: مالکیت فکری دارایی نامحسوس و زیرساخت اساسی برای توسعه کسب‌وکار است که به تولیدکنندگان و بنگاه‌های اقتصادی، کمک می‌کند تا از نوآوری‌ها و ابداعات خود محافظت کرده و از نبوغ خود ارزش افزایی می‌کند. ازاین‌رو نیاز است دولتمردان در راستای حمایت از مالکیت فکری با ایجاد زیرساخت‌های جدید بازار مالکیت فکری و کمک به مدیریت ریسک‌های مرتبط با تضمین حقوق مالکیت فکری به رشد بنگاه‌های اقتصادی کمک کنند.

گفت‌وگو: عصمت شریفی

انتهای پیام/۴۱۲۱/

انتهای پیام/

ارسال نظر