صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۰۵ - ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
آنا گزارش می‌دهد

ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه آب؛ راهکار حیاتی برای حل بحران مایه حیات

کد خبر : 804956

گروه اقتصادوکارآفرینی خبرگزاری آنا؛ تغیرات اقلیمی و افزایش جمعیت جهان هر روز بر بحران کم آبی و خشکسالی می‌افزاید و «تامین آب» به یکی از چالش‌های اصلی دولتمردان در سراسر جهان تبدیل شده که آن‌ها را در اندیشه یافتن راهکار‌های مطلوب در این حوزه کرده است.

اقیانوس‌ها و دریا‌ها ۷۰ درصد سطح کره زمین را به خود اختصاص می‌دهند و ۹۶ درصد از کل موجودی آب کره خاکی را در خود جای داده اند. به طور یقین استفاده از این منابع آبی که گستردگی بالایی در سطح کره زمین دارند، می‌تواند راهکاری برای بهبود وضعیت کم آبی در دنیا باشد، ولی تا چند دهه گذشته شوری این منابع آبی مهمترین مانع بکارگیری آن‌ها در مصارف مختلف اعم از آشامیدنی، کشاورزی و صنعت بوده از این رو استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش بنیان و استارتاپ در این حوزه به منظور تامین مطلوب آب مورد نیاز امری حیاتی محسوب می‌شود.


 «شیرین سازی آب دریاها» با استفاده از علم و تکنولوژی‌های نوین از ابزار‌های نوینی محسوب می‌شود که جهت رفع نیاز‌های آشامیدنی در اغلب کشور‌ها به آن پرداخته اند و ایران نیز با در اختیار داشتن دانش و نخبگان در این عرصه به آن پرداخت‌ها ست. تاسیسات آب شیرین‌کن یکی از چالش‌های پیش رو برای میزان غلظت شوری آب است. امروزه آب شیرین‌کن‌ها، همچون تاسیسات نفتی برای کشور‌های خاورمیانه اهمیتی استراتژیک دارند و نقش بسزایی در تامین آب شرب شهروندان در کشور‌هایی که با مشکلات کمبود آب مواجه هستند، ایفا می‌کنند. از کل آب‌های روی زمین ۹۷.۵ درصد آب‌های شور هستند و تنها ۲.۵ درصد آب شیرین است. از دهه ۵۰ میلادی کشور‌های دنیا از تاسیسات نمک‌زدایی جهت تولید آب شیرین مصرفی برای مصارف شرب، کشاورزی و صنعت استفاده کرده‌اند.

شیرین سازی آب دریا‌ها با حضور دانش بنیان‌ها

در حال حاضر حدود ۱۲۰ کشور جهان از آب شیرین‌کن استفاده می‌کنند و تا سال ۲۰۱۸ حدود ۱۸۰۰ "آب شیرین‌کن" در دنیا ساخته شده است. کویت برای نخستین بار در سال ۱۹۵۱ تجهیزات نمک‌زدایی از آب شور را در مقیاس بزرگ راه‌اندازی کرد. ۴۸ درصد از آب شیرین‌کن‌ها در غرب آسیا و خلیج فارس استفاده می‌شوند و پژوهشگران برآورد کرده‌اند مقدار ۷ تا ۹ درصد در سال به این مقدار افزوده می‌شود.


«ایران» به عنوان کشوری با آب و هوای گرم، «شیرین سازی آب دریا» را بعنوان یکی از بهترین راهکار‌ها در افق طولانی مدت، در نظر گرفته و در قالب پویش هرهفته‌ الف‌ب_ایران، به ویژه در مناطق همجوار با دریا، اقدام به اجرای پروژه‌های مختلفی کرده است. هر چند هزینه‌های بالای شیرین سازی آب دریا‌ها با موافقان و مخالفانی در این عرصه مواجه است که نبود آب و مشکلات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی آن باعث شده تا حتی دوستداران محیط زیست باتاکید بر رعایت شاخص‌های زیست محیطی و حفظ اکوزیست منطقه با این امر موافقت کنند.


در این راستا استفاده از تمام ظرفیت‌های موجود در کشور در مسیر تامین آب به ویژه «آب شُرب» از اولویت‌های تعریف شده برای وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی اعلام شده و در این میان دستور کار به کارگیری توانمندی‌های حداکثری شرکت‌های دانش بنیان و استارتاپ سرفصل فعالیت بخش‌های مرتبط دولتی قرار گرفته است. کاهش هزینه‌های شیرین سازی آب، حفظ اکوزیست منطقه، رعایت شاخص‌های زیست محیطی و بومی سازی این فرآیند نیز از پارامتر‌های مورد تاکید دولت در این حوزه محسوب می‌شود.


فعالیت بیش از ۳۲۰ شرکت دانش بنیان در بخش آب و شیرین سازی آب دریا‌ها این بخش را به یکی از قدرتمندترین حوزه‌های دانش بنیان‌های ایرانی بدل کرده و ساخت پمپ آب فشاری قوی، ساخت ممبران تصفیه آب و طراحی و ساخت سیستم غشایی برای شیرین سازی آب از جمله اقدامات این گروه طی سالیان اخیر جهت تامین آب شیرین به شمار می‌آید.


تکمیل پروسه شیرین سازی آب دریا توسط تیم‌های تحقیقاتی داخلی و حرکت در مسیر بومی سازی با توجه به رهنمود‌های مقام معظم رهبری در مراکز دانشگاهی و پژوهشی در سراسر کشور با استفاده از روش‌های پیچیده بسیار از افتخارات ایران در حوزه آب است که با کمک نخبگان و پژوهشگران داخلی محقق شده است.

ساختِ «فیلتر تصفیه آب» توسط شرکت دانش بنیان ایرانی بومی سازی شد

حسن خدابنده، مدیر منابع انسانی شرکت دانش بنیان صنعتی تصفیه آب شریف با اعلام این خبر گفت: استفاده از ابزار‌ها و تجهیزات نوین به منظور صرفه جویی در مصرف انرژی، از جمله مواردی محسوب می‌شود که مورد تاکید مقام معظم رهبری و «وزارت نیرو» به عنوان متولی اصلی این امر بوده و شرکت تصفیه صنعتی آب شریف بعنوان یک شرکت دانش، اقدام به تولید فیلتر‌های تصفیه آب و فاضلاب نموده که از طراحی تا تولید محصول توسط دانشمندان و نخبگان کشور در این شرکت صورت گرفته است.


وی در باره کاربرد این غشا و فیلتر‌های تولید شده توسط این شرکت گفت: با بومی سازی کردن ساختِ «ممبران» امکان تصفیه آب دریا و فاضلاب در کشور فراهم شده و به این ترتیب با استفاده از این محصول می‌توانیم تا حدود ۹۹ درصد از املاح موجود در آب دریا را تصفیه کرده و آن را قابل آشامیدن سازیم.


وی در ادامه با بیان اینکه سرعت و میزان تصفیه آب با استفاده از این وسیله افزایش خواهد یافت، افزود: با استفاده از این فیلتر‌ها صرفه جویی ارزی مطلوبی صورت خواهد گرفت و علاوه بر شیرین سازی آب دریا می‌توان در حوزه تصفیه فاضلاب نیز از آن بهره گرفت.


خدابنده همچنین از انعقاد قرارداد با شرکت آبفای همدان برای به کارگیری این دستگاه در حوزه تصفیه فاضلاب خبر داد و خاطرنشان کرد: بر اساس مذاکرات صورت گرفته، این فیلتر‌ها در آینده‌ای نزدیک در شرکت فولاد مبارکه اصفهان نیز به منظور بازچرخانی صحیح آب مورد استفاده قرار خواهد گرفت.


به گفته مدیر منابع انسانی شرکت صنعتی تصفیه آب شریف، «شیرین سازی آب دریا»، «تصفیه انواع پساب‌های خانگی و صنعتی»، از جمله کاربرد‌های این فیلتر به شمار می‌آید.


به گفته خدابنده «مصرف انرژی کم و بازده عالی»، «پایین بودن هزینه نصب و بهره برداری» از مزایای فیلتر ممبران در مقایسه با دیگر محصولات مشابه محسوب می‌شود که با رعایت شاخص‌های زیست محیطی فرصت خوبی برای بهینه سازی مصرف آب در چرخه آب مصرفی خانگی و صنعتی فراهم ساخته است.


بر اساس این گزارش بنا بر پیش بینی کارشناسان جنگ‌های آتی نه برای نفت و منابع نفت و گاز، بلکه برای منابع آب در سرتا سرجهان صورت می‌گیرد لذا اجرای پروژه‌های احیاء آب و ابزار و راهکار‌های تامین آب در بخش‌های خانگی، صنعتی و کشاورزی از ضروریاتی برشمرده می‌شود که با مدیریت صیحیح مسئولان ذیربط می‌تواند کشور‌ها را در گذر از بحران خشکسالی یاری کند و استفاده از ظرفیت‌های دانش بنیان و واحد‌های پژوهشی تحقیقاتی در این راستا بسیار موثر خواهد بود.

 

انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر