صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۳۱ - ۰۷ شهريور ۱۴۰۱

ماموریت آرتمیس آغاز شد/ پروژه ناسا برای اعزام طولانی‌مدت بشر به ماه

آرتمیس الهه‌ای در اساطیر یونان باستان است که خواهر آپولوست. اما ناسا تا کنون سه آرتمیس مختلف را طراحی کرده است. از این ماموریت‌های سه گانه چه می‌دانیم؟
کد خبر : 803743

به گزارش گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، موشک پیشرانِ غول‌پیکرِ ناسا به نام سیستم پرتاب فضایی (SLS) که از آن به عنوان قدرتمندترین موشک جهان یاد می‌شود، امروز (دوشنبه) ۲۹ اوت نخستین شلیک آزمایشی خود را در قالب ماموریت آرتمیس که هدف آن فراهم کردن حضور طولانی‌مدت انسان در سطح کره ماه تعیین شده، تجربه می‌کند. 

تیمی از دانشمندان در مرکز فرماندهی فضایی سازمان ملی هوانوردی و فضایی (ناسا) در هیوستون واقع در ایالت تگزاس آمریکا، نزدیک به سه سال است که مشغول تمرین این لحظه بوده‌اند تا بتوانند پس از ماموریت فضاپیمای آپولو در سال ۱۹۷۲، بار دیگر کپسولی را با توانایی اعزام انسان به سطح کره ماه، با موفقیت به فضا پرتاب کنند. 

بدین ترتیب، در قالب ماموریت آرتمیس۱، با شلیک یک موشک پیشران جدید از یک مرکز کنترل کاملا جدید، یک فضاپیمای جدید عازم مدار ماه می‌شود.

آرتمیس الهه‌ای در اساطیر یونان باستان است که خواهر آپولوست. اما ناسا تا کنون سه آرتمیس مختلف را طراحی کرده است. از این ماموریت‌های سه گانه چه می‌دانیم؟

آرتمیس۱ چیست؟

این نخستین مرحله از ماموریت‌های سه‌گانه آرتمیس است که هدف نهایی آن فراهم کردن حضور طولانی‌مدت انسان در سطح ماه است. ناسا در چارچوب ماموریت آرتمیس۱ یک فضاپیما یا کپسول بدون سرنشین را به نام اوریون (Orion) به طور آزمایشی به مدار ماه می‌فرستد تا از سطح ایمنی ماموریت‌های فضاپیماهای سرنشین‌دارِ آتی اطمینان حاصل کند. 

فضاپیمای بدون سرنشین اوریون از مرکز فضایی کندی در ایالت فلوریدا با موشک پیشرانِ غول‌پیکرِ ناسا به نام سیستم پرتاب فضاییِ (SLS) پرتاب می‌شود. این موشک که ۹۸ متر طول و ۲.۶ میلیون کیلوگرم وزن دارد و می‌تواند نیروی رانشی معادل ۴ میلیون کیلوگرم ایجاد کند. دو دقیقه پس از شلیک، دو تقویت کننده متصل به کناره ماژول هسته موشک، از آن جدا می شود و در اقیانوس آرام سقوط می‌کند.

اما فضاپیمای اوریون به کمک یک ماژول ساخته شده از سوی آژانس فضایی اروپا (ESA)، مسافت ۴۵۰ هزار کیلومتری از سطح زمین و هزاران کیلومتری فراتر از ماه را طی ماموریتی چهار تا شش هفته‌ای طی خواهد کرد.

اوریون حامل چیست؟

فضاپیمای اوریون که ۳ متر ارتفاع دارد، می‌تواند چهار فضانورد را در خود جای دهد. اما در اعزام آزمایشی روز دوشنبه آدمکی به اندازه انسان که لباس نارنجی پرواز را به تن کرده، بر روی صندلی فرماندهی اوریون می‌نشیند. صندلی‌ها و تن این آدمک مجهز به انواع حسگرها و لرزش‌سنج‌هاست.  دو آدمک دیگر نیز که از موادی شبیه‌ بافت بدن انسان ساخته شده‌اند، برای سنجش میزان تشعشعات کیهانی با اوریون به فضا می‌روند. 

در این پرواز همچنین ده حسگر که به اندازه جعبه کفش هستند با اوریون به فضا می‌روند و پس از رسیدن به ماه از آن خارج می‌شوند مواردی از جمله میزان تابش‌های کیهانی را اندازه‌گیری می‌کنند.

پس از پایان ماموریت آرتمیس۱ چه اتفاقی می‌افتد؟

پس از انجام موفقیت‌آمیز ماموریت آرتمیس اول، آرتمیس۲ و ۳ در پیش خواهد بود. دومین پرواز آزمایشی به دور ماه که با سرنشین خواهد بود، برای سال ۲۰۲۴ برنامه‌ریزی شده است. همچنین اگر این ماموریت نیز موفقیت‌آمیز باشد، آرتمیس۳ یک سال بعد اجرایی می‌شود که در جریان آن نخستین فرود انسان در نیم قرن گذشته بر سطح ماه رخ خواهد داد که این بار برای یک فضانورد زن برنامه‌ریزی شده است.

این ماموریت‌ها همچنین شامل آزمایش سیستم‌های مورد نیاز برای ایجاد یک پایگاه در مدار ماه با هدف انجام ماموریت‌های طولانی‌مدت‌تر بر سطح ماه و مریخ خواهد بود.

هزینه ماموریت‌های آرتمیس چقدر است؟

هزینه انجام ماموریت آرتمیس۱ تا کنون به ۴ میلیارد یورو (۴ میلیارد دلار) رسیده است. ناسا برآورد کرده که کل این پروژه تا زمان فرود آمدن انسان بر سطح ماه حداقل ۹۳ میلیارد یورو (۹۳ میلیارددلار) هزینه خواهد داشت.

انتهای پیام/۴۱۲۹/

انتهای پیام/

برچسب ها: ناسا
ارسال نظر