دهمین کنفرانس بازنگری انپیتی بدون صدور سند نهایی پایان یافت
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، دهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (ان پی تی) پس از یک ماه برگزاری در مقر سازمان ملل متحد، جمعه شب به وقت محلی بدون صدور سند نهایی پایان یافت و کنفرانس بعدی سال ۲۰۲۶ برگزار خواهد شد.
برگزاری آخرین جلسه دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی در روز جمعه به وقت محلی چندین بار به تعویق افتاد.
سرانجام هنگامی که این جلسه برگزار شد، رئیس جلسه، پیش نویس سند نهایی را ارائه کرد که روسیه اعلام کرد با چند پاراگراف پیش نویس مشکل داریم و نمیتوانیم به اجماع بپیوندیم و رئیس جلسه نیز اعلام کرد که اجماع نداریم و این کنفرانس سند محتوایی ندارد.
دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی پس از دو سال و نیم تعویق از روز اول آگوست / ۱۰ مرداد ماه با حضور نمایندگان ۱۸۸ کشور عضو در محل دبیرخانه سازمان ملل در نیویورک آغاز به کار کرده بود که روز جمعه به وقت محلی (۲۶ آگوست/چهارم شهریور ماه) آخرین روز برگزاری آن بود.
کنفرانس بازنگری ان پی تی از سال ۱۹۷۰ هر پنج سال یکبار برگزار میشود که دو سال پیش به دلیل همه گیری کرونا برگزار نشد و امسال دهمین کنفرانس برگزار شد که سه محور اصلی این کنفرانس، خلع سلاح هسته ای، عدم اشاعه و استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای بود و کشورهای دارنده سلاح هستهای و نیز کشورهای فاقد سلاح هستهای هر دو در این کنفرانس فعال بودند.
برخی کشورها در دورههای گذشته نیز باعث شکست کنفرانس ان پی تی شده بودند از جمله در سال ۲۰۱۵ چند کشور غربی باعث شکست این کنفرانس شدند.
پیش از این، مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل با اشاره به داشتن صدها کلاهک اتمی از سوی رژیم صهیونیستی و حمایت برخی کشورها از این رژیم و ضرورت خاورمیانه عاری از سلاحهای هستهای بر داشتن موضع قاطع کشورها در دهمین کنفرانس بازنگری انپیتی در قبال رژیم صهیونیستی براساس مصوبات کنفرانسهای قبلی تاکید کرده بود.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در گفتگو با خبرنگاران ایرانی در نیویورک تصریح کرد: موضوع خاورمیانه بعنوان منطقه عاری از سلاحهای هستهای از بحثهای مهمی است که همه کشورهای این منطقه به آن مبتلا هستند چرا که رژیم صهیونیستی به عنوان تنها رژیم دارنده صدها کلاهک هسته ای، آماده پیوستن به معاهده عدم اشاعه سلاحهای هستهای (ان پی تی) نیست و تاسیسات هستهای خود را تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار نمیدهد.
تخت روانچی تاکید کرد: رژیم صهیونیستی نه تنها این اقدام را انجام نمیدهد بلکه برخی کشورها با این رژیم همکاری میکنند و در طول برگزاری کنفرانس ان پی تی و نیز خارج از آن همواره مورد حمایت این کشورها قرار میگیرد.
سفیر ایران در سازمان ملل ادامه داد: این مساله، یکی از موضوعات مهم برای جمهوری اسلامی ایران است و در طول برگزاری دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی در این زمینه برخورد سازنده داشته و اعلام کرده ایم اسنادی که در طول کنفرانسهای گذشته بازنگری ان پی تی در سالهای ۱۹۹۵، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ میلادی بطور مشخص بیان کرده اند که رژیم صهیونیستی باید به این معاهده بپیوندد، بایستی در متن بیانیه نهایی این کنفرانس (دهمین کنفرانس) نیز مورد بحث قرار گرفته و بیان شود.
تخت روانچی تصریح کرد: چنانچه در متن بیانیه نهایی این کنفرانس این موضوع بیان نشود، نشان دهنده آن است که این آمادگی وجود ندارد تا دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی مصوبات خود را با اجماع به تصویب برساند.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل تاکید کرد: در مذاکرات، بسیار صریح و شفاف گفته ایم حاضر نیستیم عقب گرد کنیم. یعنی این کنفرانس موضعی درباره بحث خاورمیانه اتخاذ کند که عقبتر از کنفرانسهای گذشته باشد.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل اظهار داشت: ما بیان کرده ایم که این موضوع، یکی از خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران است و اگر میخواهند صادقانه و سازنده برخورد کنند باید ادبیاتی که در بیانیههای کنفرانسهای گذشته استفاده شده در این کنفرانس نیز استفاده شود تا به سمت خاورمیانه فاقد سلاح هستهای حرکت کنیم.
وی تصریح کرد: ما تلاش داریم به اجماع برسیم، اما با هر هزینهای این کار را انجام نخواهیم داد؛ چارچوب و اصولی داریم و اقداماتی باید انجام شود تا به اجماع برسیم. اگر خطوط قرمز ما رعایت شود قطعا ما هم استقبال میکنیم به اجماع برسیم و گرنه به اجماع نخواهیم رسید.
انتهای پیام/
انتهای پیام/