صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۱۱ - ۰۲ شهريور ۱۴۰۱
سکوی تحقق ایده‌ها(۲۹)/ در گفت‌و‌گوی تفصیلی با آنا تشریح شد؛

سنتز صفر تا صدی «پلی‌ال پلی‌استری» تولید زیره کفش برای نخستین‌بار/ از کاربرد در صنایع کشتیرانی تا ساخت قلب و ریه مصنوعی

مدیر یک شرکت دانش‌بنیان با تأکید بر اینکه «پلی‌ال پلی‌استری» را در راستای تولید زیره کفش برای نخستین‌بار در کشور سنتز کردیم از کاربرد فرمولاسیون سیستم دو جزئی پلی‌یورتان در صنایع کشتیرانی و ساخت قلب و ریه مصنوعی خبر داد.
کد خبر : 802732

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ پلیمر یک مولکول بزرگ یلا یک ماکرو مولکول است که ترکیبی از زیرواحدها یا مونومرهای بسیاری است.

پلیمرها به وفور در اطراف محیط یافت می‌شوند، از رشته‌های بدن DNA موجودات زنده که یک بیوپلیمر طبیعی است گرفته تا پلی پروپیلن که که در سراسر جهان به‌عنوان پلاستیک شناخته می‌شوند، همگی جزء پلیمرها هستند.

پلیمرها به‌طور طبییعی در گیاهان و حیوانات (پلیمرهای طبیعی) یافت می‌شوند یا ساخته دست بشر هستند(پلیمرهای مصنوعی یا سنتزی)؛ بنابراین پلیمهای مختلف دارای خصوصیان فیزیکی و شیمیایی بسیاری هستند که در زندگی روزمره نیز کاربرد دارند.

پلیمرها در اثر فرآیند پلیمریزاسیون ایجاد می‌شوند که در آن عناصر زنده به نام مونومرها باهم واکنش داده و زنجیرهای پلیمری را تشکیل می‌دهند، یعنی شبکه‌های سه‌بُعدی که پیوندهای پلیمری را شامل شده‌اند.

نوع مکانیسم پلیمریزاسیون مورد استفاده برای سنتز و تهیه پلیمرها به دو نوع گروه‌های عملکردی متصل به واکنش‌دهنده‌ها بستگی دارد؛ البته در علوم بیولوژیکی تقریباً تمامی ماکرو مولکول‌ها یا کاملاً پلیمری هستند یا از زنجیره‌های بزرگ پلیمری تشکیل شده‌اند.

پلیمرها به چند دسته تقسیم می‌شوند؟ 

پلیمرها به سه دسته پلیمرهای طبیعی، مصنوعی و نیمه‌مصنوعی می‌شوند. پلیمرهای طبیعی به‌طور طبیعی در گیاهان و حیوانات یافت می‌شوند، به‌عنوان مثال پروتئین‌ها، نشاسته، سلولز و لاستیک مهم‌ترین پلیمرها هستند. پلیمرهای زیست تخریب‌پذیر و بیوپلیمرها نیز دسته دیگری از پلیمرهای طبیعی هستند.

پلیمرهای نیمه‌مصنوعی از پلیمرهای طبیعی به دست می‌آیند و تحت فرآیند اصلاح شیمیایی قرار گرفته‌اند، به‌عنوان مثال نیترات سلولز و استات سلوفلز دو پلیمر نیمه‌سنتزی هستند.

پلیمرهای مصنوعی یا سنتزی ساخته دست بشر هستند، پلاستیک رایج‌ترین و پرکاربردترین پلیمر مصنوعی است، این ماده در صنایع و انواع محصولات لبنی مورد استفاده قرار می‌گیرد، نایلون، پلی اتر و ... از این دست هستند. پلیمرها براساس ساختار زنجیره مونومر به پلیمرهای خطی، شاخه‌ای و با پیوند متقاطع تقسیم‌بندی می‌شوند.

پلیمرها براساس پلیمریزاسیون به افزایشی و تراکمی تقسیم‌بندی می‌شوند. از سویی پلیمرها براساس واحدهای مونومر به هومومر، هتروپلیمر یا کوپلیمر تقسیم‌بندی می‌شوند.

پلیمرها براساس نیروهای مولکولی نیز به الاستومرها، الیاف، ترموپلاستیک‌ها و پلیمرهای تروموست تقسیم‌ می‌شوند.

نگاهی به ساختار پلیمرها

بیشتر پلیمرهای اطراف از ستون اصلی با ساختار هیدروکربنی تشکیل شده و شالوده هیدروکربنی یک زنجیره طولانی از اتم‌های کربن و هیدروژن بوده که این ساختار به‌دلیل ماهیت چهار ظرفیتی کربن امکانپذیر است.

شرکت دانش‌بنیان دیباگران آریا شیمی در زمینه‎های تولید رزین پلی‎یورتان با گریدهای متنوع، اجرای فعالیت‌های مربوط به بازرسی فنی و خوردگی فلزات در صنایع مختلف، اعمال سامانه‌های حفاظتی و پایش خوردگی، طراحی و سنتز انواع پوشش‌های ضدخوردگی با قابلیت کاربرد در مناطق مختلف و پلیمرها فعالیت دارد.

فوم‎ پلی‎یورتان متشکل از پلی‎ال پلی‎استری و ایزوسیانات پیش‌پلیمری برای کاربرد در زیره‎ کفش است.

خبرنگار خبرگزاری آنا به عنوان رسانه دیده‌بان علم، فناوری و نوآوری به منظور کمک به رشد و توسعه عرصه علم و فناوری کشور و در راستای معرفی شرکت‌های دانش‌بنیان، زمینه فعالیت‌، تولید و دستاوردهای علمی آنها با هاله رسولی مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان و دکتری تخصصی در رشته شیمی کاربردی (پلیمر) از دانشگاه صنعتی امیرکبیر و پسادکتری از دانشگاه تبریز گفت‌و‌گو کرده است که در پی می‌آید:

از تولید رزین پلی‎یورتان تا سنتز پوشش‌های ضدخوردگی

آنا: فعالیت خود را در حوزه شیمی از کجا آغاز کردید؟

رسولی: از ابتدای تحصیلات تکمیلی روی سنتز پلیمرها و کاربرد آنها در صنایع و پروژه‎های مختلف از قبیل ماهیچه‎های مصنوعی، خوردگی، سنتز کاتالیست‎ها و الکتروکاتالیست‎ها بر پایه‎ نانوذرات، پیل‎های سوختی، ابرخازن، شکافت نوری ـ الکتروشیمیایی آب و سنتز پلیمرهای پیشرفته همچون پلی‎یورتان فعالیت داشته‎ام.

نتایج حاصل از این فعالیت‌های پژوهشی به‌صورت ۱۷ مقاله در ژورنال‌های بینالمللی (ISI) با ایمپکت‌های مختلف (۴-۲۴)، ۱۲ مقاله در کنفرانس‌های بینالمللی و داخلی و ۶ اختراع در سازمان مالکیت معنوی به چاپ رسیده است.

پریسا زرداری نیز با مدرک دکتری تخصصی در رشته شیمی فیزیک از دانشگاه تبریز و پسادکتری از همان دانشگاه، همکارم در شرکت(رئیس هیئت مدیره) بوده که از ابتدای تحصیلات تکمیلی روی سنتز پلیمرها و کاربرد آ‎ها در صنایع و پروژه‎های مختلف از قبیل خوردگی، سنتز کاتالیست‎های متنوع، طراحی و ساخت سلول‎های خورشیدی، ساخت انواع آندهای DSA، بازسازی آند، کاتد و غشای به‌کار رفته در صنتی کلرو-قلیا و سنتز پلیمرهای پیشرفته همچون پلی‎یورتان فعالیت داشته‎ است.

نتایج حاصل از فعالیت‌های پژوهشی «دکتر زرداری» به‌صورت ۱۱ مقاله در ژورنال‌های داخلی و بینالمللی (ISI)، ۱۰ مقاله در کنفرانس‌های بینالمللی و داخلی و یک اختراع در سازمان مالکیت معنوی به چاپ رسیده است.

آنا: درباره شرکت دانش‌بنیان خود و زمینه کاری و فعالیت آن توضیح دهید.

رسولی: این شرکت در زمینه‎های تولید رزین پلی‎یورتان با گریدهای متنوع، اجرای فعالیت‌های مربوط به بازرسی فنی و خوردگی فلزات در صنایع مختلف، اعمال سامانه‌های حفاظتی و پایش خوردگی، طراحی و سنتز انواع پوشش‌های ضدخوردگی با قابلیت کاربرد در مناطق مختلف با رویکرد فنی ـ اقتصادی، ارزیابی مطالعات اولیه امکان‌سنجی پروژه‌های صنایع شیمیایی، اجرا و تفسیر انواع آنالیزهای شیمیایی و الکتروشیمیایی از قبیل EIS، CV، Tafel، FT-IR، XRD، SEM، EDX و ...، سنتز کامپوزیت‌ها و نانوکامپوزیت‌هاي پلیمری، سنتز مواد و کاتالیست‌های صنعتی در حوزه‌ نانوتکنولوژی، استخراج فلزات معدنی، ساخت محرک‌های پلیمری (ماهیچه هاي مصنوعی)، ساخت انواع سلول‌های خورشیدی و اجرای آنالیزهای مربوطه و طراحی و ساخت ابرخازن فعالیت می‌کند.

این شرکت با داشتن استادان مجرب موفق به ارائه‌ خدمات تحقیقاتی و صنعتی به صنایع مختلف کشور در کوتاه‌ترین زمان ممکن و با بالاترین دقت شده‌ است. تعیین فرمولاسیون پلی یورتان مورد استفاده در زیره کفش، بررسی و تعیین مکانیسم خوردگی لوله خط آب خام فاز‌های ۱ و ۲ تغلیظ و ارائه راهکار بهینه مجتمع مس سونگون و تهیه و بررسی خواص پوشش‌های ضدخوردگی از نانوکامپوزیت هادی پلی‌آنیلین/روی از جمله خدمات ارائه شده است.

طراحی راکتور نیمه‌صنعتی سنتز پلی‎ال پلی‎استری

آنا: از چه زمانی فعالیت خود را آغاز کردید و تاکنون چه موفقیت‌هایی در مسیر طی شده حاصل شده و چه دستاوردهایی داشته‌اید؟

رسولی: شرکت پس از شناسایی نیاز کشور به مواد اولیه پلییورتان زیره کفش، فعالیت خود را از تابستان سال ۱۳۹۸، در مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز آغاز و پس از مطالعات میدانی و امکان‌سنجی به فرموله کردن پلییورتان‌ی در اشل آزمایشگاهی اقدام کرد. پس از رسیدن به این هدف، شرکت موفق به اخذ گواهی دانش‌بنیان از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در تیرماه سال ۱۴۰۰ شد.

 زمینه‌های تولید رزین پلییورتان با گریدهای متنوع، اجرای فعالیت‌های مربوط به بازرسی فنی و خوردگی فلزات در صنایع مختلف، اعمال سامانه‌های حفاظتی و پایش خوردگی، طراحی و سنتز انواع پوشش‌های ضدخوردگی با قابلیت فنی ـ اقتصادی را داریم.

 از آن پس، شرکت به طراحی و ساخت راکتور نیمه‌صنعتی سنتز پلی‎ال پلی‎استری اقدام کرد و پس از تلاش فراوان، توانست به سنتز نیمه‌صنعتی رزین پلی‎ال مورد استفاده در فرمولاسیون پلی‎یورتان زیره کفش به‌طور موفقیت‎آمیزی دست یابد.

در نهایت، زیره‎ کفش پلی‎یورتانی حاصل از رزین پلی‎ال سنتزی و ایزوسیانات با استفاده از دستگاه تزریق صنعتی ساخته شد و تست قدم‌زنی، تحت شرایط دمایی مختلف و تست سایش زیره کفش بر روی آن انجام گرفت.

نتایج حاصل، نشان‎دهنده‎ عملکرد بسیار مناسب مواد سنتزی بودند، به‌گونه‎ای که نمونه‎ حاصل از این طرح، قابلیت رقابت با نمونه‎ها‎ی وارداتی ایتالیایی و ترکیه‎ای نظیر خود را دارد. با توجه به تقاضای بالای این مواد در کشور، تولید این محصول در کشور، دارای سود بسیار بالایی بوده و مانع از خروج ارز قابل توجهی از کشور می‎شود.

از سویی تکنولوژی حاصل از تلاش۱۳۹۹ تیم پژوهشی شرکت به‌صورت اختراع در سازمان مالکیت معنوی ثبت شده است. از دیگر دستاوردهای این شرکت، کسب عنوان واحد فناور برگزیده مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی در سال و کسب مجوز دانش‌بنیانی از معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری است.

آنا: زمینه فعالیت و نوع محصول و خدمات شرکت دانش‌بنیان شما چیست؟

رسولی: محصول شرکت، فوم‎ پلی‎یورتان متشکل از پلی‎ال پلی‎استری و ایزوسیانات پیش پلیمری برای کاربرد در زیره‎ کفش بوده که هر دو جزء اصلی سازنده‎ پلی‎یورتان، توسط تیم تحقیقاتی مجرب شرکت فرموله و سنتز شده‎ و در نهایت برای ساخت فوم پلی‎یورتان مخصوص زیره کفش به‌کار گرفته شده‎اند.

استفاده از فوم‌های پلی‌یورتان در تولید کفش و زیره به‌دلیل داشتن خواصی همچون چگالی پایین، مقاومت سایشی بالا، مقاومت خمشی مناسب، دوام طولانی‌مدت، وزن کمتر، سر نخوردن و مقاومت مطلوب در برابر آب و مواد شیمیایی بسیار مورد توجه صنایع کفش قرار گرفته است.

پلي‎يورتان گريد کفشی از دو جزء اصلی پلی‌‎ال و ايزوسيانات تشکيل شده است. ایزوسیانات به‌کار رفته در تولید پلی‌یورتان زیره‌ کفش، محصول صنایع پتروشیمی داخل کشور بوده و در بورس نیز عرضه می‌شود. در مقابل، رزین‎های پلی‎ال به‌کار رفته در تولید زیره‌ کفش اغلب وارداتی بوده و از طرفی، اعمال تحریم‎های جهانی امکان دسترسی به این نوع رزین را محدود کرده است؛ بنابراين عمده‌ترين مسئله در تعيين فرمولاسيون پلي‌يورتان به‌کار گرفته در زيره‌ کفش، سنتز رزین پلی‌ال آن است.

سیستم‎های فوم پلی‎یورتان زیره کفش براساس نوع پلی‎ال به‌کار رفته در ساختار آن به دو نوع پلی‎اتری و پلی‎استری پایه‎گذاری شده‎اند. انتخاب هریک از این پلی‎ال‎ها وابسته به کاربرد محصول نهایی تولید شده از آنها است. پلی‎ال‎های پلی‎استری به‌دلیل داشتن خواصی مانند واکنش‎پذیری بالا، مقاومت بالا در برابر اشعه‎ فرابنفش، مقاومت بالا در برابر روغن و سوخت‎ها، مقاومت مکانیکی بالا، مقاومت در برابر کشش و پارگی بالا، انعطاف‎پذیری بالا، حساسیت کمتر نسبت به باکتری‎ها و قارچ‎ها، مقرون به صرفه بودن و ویسکوزیته‎ پایین‎تر نسبت به پلی‎ال‎های پلی‎اتری بیشتر مورد توجه هستند.

تنوع فرمول و لزوم لحاظ شرایط فرآیند اختصاصی برای هزاران تولیدکننده داخلی و طیف وسیع قطعات پلی‎یورتانی با خواصی ناب و بی‎نقص، اهمیت وجود شرکت‎هایی که تولیدکنندگان رزین پلی‎ال پلی‎استری هستند را دوچندان می‎سازد. این شرکت‎ها ضمن فرموله کردن پلی‎ال‎های پلی‎استری برای تهیه گریدهای مختلف پلی‎یورتان با بهینه‎سازی و ارزان‎سازی فرمول نقش ویژه‎ای در تکمیل زنجیره‎ ارزش پلی‎یورتان در جهان دارند.

امروزه صنعت کفش یکی از صنایعی است که بیشتر از پلی‎ال‎های پلی‎استری به‌منظور دستیابی به خواص فیزیکی و مکانیکی مورد انتظار استقبال می‎کند. در طرح حاضر نیز این نوع از پلی‎ال‎ها، برای سنتز زیره کفش پلی‎یورتانی به‌کار گرفته شده است.

عمده‌ترين مسئله در تعيين فرمولاسيون پلي‌يورتان به‌کار گرفته در زيره‌ کفش، سنتز رزین پلی‌ال آن است.

امروزه تمامی مواد اولیه‌ سازنده‎ زیره‎ کفش پلی‎یورتانی از قبیل پلی‎ال پلی‎استری، دی‎ایزوسیانات و افزودنی‎ها اغلب وارداتی هستند. برخی شرکت‎ها در داخل کشور هم مبادرت به تولید پلی‎ال پلی‎استری کرده، اما به‌دلیل کیفیت نه‌چندان مناسب آن، تولیدکنندگان ترجیح می‎دهند که از نوع خارجی آن استفاده کنند.

با توجه به اینکه کلید اصلی برای تهیه گریدهای مختلف پلی‎یورتان و تعیین خواص نهایی آن منوط به تعیین فرمولاسیون پلی‎ال به‌کار رفته در ساختار آن است، در طرح پژوهشی حاضر پلی‎ال پلی‎استری بعد از تعیین فرمولاسیون آن از صفر تا صد برای نخستین‌بار در داخل کشور سنتز شده که قابلیت رقابت با نمونه‎های متناظر خارجی را دارد.

فرمولاسیون سیستم دوجزئی پلی‎یورتان چه کاربردی دارد؟

آنا: آیا شرکت در کسب درآمدهای غیرشهریه‌ای دانشگاه نقشی داشته است و محصول آن نیازی از نیازهای مردم و کشور را برطرف می‎کند؟

رسولی: با توجه به اینکه شرکت در مرحله جذب سرمایه‎گذار برای تولید صنعتی بوده، در آستانه‎ کسب درآمد است.

از آنجا که این شرکت موفق به تعیین فرمولاسیون پلی‎یورتان از صفر تا صد شده است با طراحی و مهندسی ساختار رزین علاوه بر تولید فوم پلی‎یورتان زیره‎ کفش می‌توان به گریدهای مختلف پلی‌یورتان از حالت فوم سخت تا فوم انعطاف‌پذیر و حتی مموری فوم با کاربردها و خواص ویژه دست یافت.

از جمله کاربردها و خواص ویژه فرمولاسیون سیستم دو جزئی پلی‎یورتان می‌توان عایق‌بندی یخچال، فریزر و عایق ساختمان، فوم مبلمان، صندلی‌های خانگی و اداری و تشک، قطعات اتومبیل همچون صندلی خودرو و اسپویلرهای ماشین، روکش‎ها و چسب‎ها، لاستیک، پانل‎های چوب کامپوزیت، کفی طبی و زیره‌ کفش، لباس ورزشی، صنایع کشتیرانی همچون عایق‌بندی و انبار کشت در صنایع با کاربردهای مختلفی همچون قطعات با چگالی بالا، تجهیزات فنی آزمایشگاهی و مخازن حرارتی و تجهیزات پزشکی مانند اندام‎های کاشتنی طولانی‌مدت مانند قلب و کلیه مصنوعی، ریه مصنوعی، هموپرفیوژن، لوزالمعده مصنوعی، فیلترهای خونی، عروق مصنوعی، بای پس سرخرگ‌ها یا سیاهرگ‌ها، دندان و لثه، ترمیم زخم، رساندن یا خارج کردن مایعات، نمایش فشار عروق، آنژیوپلاستی، مسدود کردن عروق، دریچه‌های قلب و ... را ذکر کرد.

بنابراین درصورت تولید صنعتی نه‌تنها پلی‎یورتان زیره‎ ‌کفش، بلکه امکان توسعه سبد محصولات پلی‌یورتانی وجود دارد و با تولید صنعتی این فرمولاسیون می‌توان به تحقق شعار سال «تولید، دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» نایل شد.

ملی‌سازی این محصول علاوه بر اشتغال‎زایی، مانع از خروج ارز قابل توجه کشوری را مهیا و قابلیت فروش و رفع نیازهای بازار داخل را فراهم می‌کند و با تولید مازاد بر نیاز کشور، بسترهای لازم برای صادرات و ورود ارز به کشور هم وجود دارد.

آنا: نواقص و کمبودها در راه تجاری‌سازی محصولات فناور چیست؟

رسولی: متأسفانه در برخی از طرح‎ها ازجمله طرح تولید پلی‎یورتان، تسهیلات لازم برای صنعتی کردن بسیار چشمگیر است. علاوه بر این در صورت تأیید تسهیلات مقتضی، اخذ این تسهیلات مستلزم وثیقه و ضمانت‌نامه‎هایی خارج از توان شرکت‎ها و واحدهای فناور است؛ بنابراین از معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و سایر مسئولان تقاضای مساعدت و هموارکردن این مسیر برای شرکت‎های دانش‌بنیان را دارم.

امید است با حمایت سازمان‎های دولتی در سال «تولید دانش‌بنیان اشتغال‌آفرین» بتوان محصول شرکت دانش‌بنیان دیباگران آریا شیمی را تجاری‌سازی کرده و محصول باکیفیت و شایسته‎ مصرف‌کننده‎ ایرانی را در اختیار صنایع مربوطه قرار داد.

آنا: آیا حمایت لازم را از سوی دانشگاه و مراکز و نهادهای مربوط با مأموریت خود داشته‌اید؟ برای رشد و شکوفایی مراکز رشد چه پیشنهادی دارید؟

رسولی: دانشگاه آزاد اسلامی تبریز در پروژه ساخت راکتور نیمه‌صنعتی حمایت کرده است.

رشد و شکوفایی مراکز رشد در سایه‎ توجه مسئولان به نیازهای واحدهای فناور مستقر در مرکز رشد و ارتباط با صنایع مختلف از قبیل پتروشیمی امکان‎پذیر است. این مراکز باید قراردادها و تعاملات ویژه‎ای با صنایع داخل کشور در راستای رفع نیازهای واحدهای فناور با کمترین هزینه را داشته باشند.

به‌عنوان مثال در زمینه تولید رزین ما خود با مشکلات عدیده‎ای مواجه شدیم. تجهیز یک آزمایشگاه ابتدایی شیمی و خرید مواد اولیه‎ شیمیایی برای راه‎اندازی پروژه ازجمله مشکلات اصلی شرکت بود که هزینه چشمگیری را می‎طلبید.

علاوه براین، در کار تحقیقاتی نیازمند موادی از پتروشیمی‎های داخل کشور بودیم که متأسفانه هیچ‌یک از آن‎ها حاضر به فروش مواد در اشل کوچک نشدند و ما مجبور بودیم که هزینه‎های چندین برابر قیمت فروش ماده را بپردازیم تا این مواد را به‌صورت دست دوم و سوم از سایر عوامل خریداری کنیم.

وجود چنین مشکلاتی موجب صرف هزینه‎های بسیار گزاف، اتلاف وقت و فرسودگی محققین توانمند می‌شود، به‌گونه‎ای که اگر چنین مشکلاتی وجود نداشت، تیم تحقیقاتی شرکت در مدت زمان یک سال می‎توانستند به این نتایج دست یابند.

آنا: بحران کرونا چه تاثیری در فعالیت شما داشت؟

رسولی: با توجه به اینکه برخی از مواد به‌کار رفته در ساختار دو جزء اصلی پلی‎یورتان، وارداتی هستند، تهیه‎ این مواد در زمان شیوع بیماری کرونا به سختی انجام می‎گرفت، به‌طوری که این مواد یا در بازار موجود نبودند یا در صورت موجودی، تهیه این مواد مستلزم صرف هزینه‎های بسیار گزاف بود.

گفت‌وگو از صفیه طاهرخانی

انتهای پیام/۴۰۷۸/

انتهای پیام/

ارسال نظر