صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۳۲ - ۲۹ مرداد ۱۴۰۱
عماد آبشناس در گفت‌وگو با آنا:

آمریکا چاره‌ای جز توافق با ایران ندارد/ابزارهایی برای افزایش هزینه خروج احتمالی واشنگتن از برجام

یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل تصریح کرد ایران اصرار دارد غرب تضمین‌هایی به ما بدهند که امریکا دوباره بدعهدی نکند و این تضمین‌ها باید به‌گونه‌ای باشند که خروج از برجام برای دولت امریکا بسیار سنگین شود.
کد خبر : 802350

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، عماد آبشناس تحلیلگر مسائل بین‌الملل درباره تحولات برجام گفت: ما در شرایطی قرار داریم که بر کسی پوشیده نیست. شرایط بین‌المللی به نفع ایران است و توانسته امتیازات بسیار زیادی را در برنامه هسته‌ای خود آن‌هم در موقعیت بین‌المللی کسب کند و افزون بر این، با شکستن سطح تحریم‌ها و ارتباط برقرار کردن با کشورهای دیگر مخصوصاً کشورهای شرقی تجارت خود را راه بیندازد. عملاً ایران به آن صورت که تحت‌فشار تحریم‌ها بود دیگر نیست.

وی ادامه داد: طرف مقابل می‌داند اگر به‌تدریج این روند ادامه یابد ایران به‌طور کامل از تحریم‌ها خارج می‌شود و همچنین به دلیل جنگی که در اوکراین رخ‌داده، شرایط انرژی در جهان بسیار بحرانی است. طی یکی دو ماه آینده ثبت سفارش‌ها برای زمستان و پائیز آغاز می‌شود و همچنین افزایش بسیار بالای قیمت‌ها را خواهیم داشت. درنتیجه، کشورهای اروپایی شدیداً نیاز به بازگشت ایران به بازارهای جهانی دارند.

کاهش قیمت نفت در جهان پس از حصول توافق

آبشناس افزود: حتی ممکن است اگر توافقی حاصل شود قیمت‌های نفت در جهان کاهش یابد. همین صحبت‌ها موجبات پائین آمدن قیمت را فراهم کرد. طبیعتاً اگر توافق شود قیمت نفت تعدیل می‌شود. نمی‌توان گفت خیلی کاهش می‌یابد ولی تعدیل می‌شود و حداقل اروپائی‌ها می‌توانند نفت موردنیاز خود را با خیال راحت تأمین کنند. امروز طرف‌های مقابل عجله دارند به یک توافق با ایران برسند و ایران است که شرایط را تعیین می‌کند و اصرار می‌کند باید محقق شود. کما اینکه در همین چند روز اخیر بعدازاینکه اروپائی‌ها انواع تهدیدها را کردند که ما یک پیشنهاد نهایی داریم و بله یا خیر بگوید، ایران گفت ما این شرایط را داریم و اگر این شرایط محقق شود آن‌وقت بله را می‌گوییم.

وی تصریح کرد: در حال حاضر مسئله‌ای که مطرح است بحث تضمین‌هاست، که باید طرف مقابل به ایران تضمین بدهد. یکسری مسائل مثل بحث برداشتن سپاه از لیست تروریستی کذایی امریکاست و جدلی که بین ایران و سازمان بین‌المللی انرژی هسته‌ای است. این‌ها را به‌صورت شفاهی گفته‌اند که حل می‌کنیم. درحالی‌که ایران اصرار دارد این‌ها را روی کاغذ بیاورند و ما به‌هیچ‌وجه وعده‌های شفاهی را قبول نداریم. یکسری کلمات و عبارات در پیشنهاد وجود دارد که این‌ها مبهم است و می‌تواند در آینده سوءاستفاده شود. ایران اصرار دارد این‌ها باید واضح شود. طبیعتاً اگر این مسائل محقق شود ایران مشکلی ندارد که برجام را اجرا کند ولی به‌هرحال باید ابتدا خواسته ایران محقق شود.

تبادل زندانیان بدون در نظر گرفتن نتیجه مذاکرات

او در خصوص تبادل زندانیان آمریکایی گفت: بحث تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی جدای از برجام دارد. مباحثی داشتیم که یکسری زندانی‌های ایرانی در امریکا هستند و تعدادی آمریکایی نیز در ایران که این‌ها را با همدیگر مبادله کنیم. آمریکایی‌ها در دوره‌هایی به دلیل شرایط سیاسی داخلی خود زیر توافق زدند. امروز ایران اعلام کرد هنوز حاضر است این توافق را اجرا کند. این نکته را نیز اضافه کنم که این توافق چند ماه پیش صورت گرفته‌شده و لحظه آخر آمریکایی‌ها از ترس اینکه جایگاه سیاسی دولت امریکا تحت تأثیر قرار گیرد این توافق را به هم زدند. در حال حاضر ایران اعلام کرده هنوز پایبند است و اگر بخواهند می‌توانند مبادله کنند. به نظر من، این تبادل، چه توافق هسته‌ای انجام شود و چه نشود، صورت می‌گیرد به دلیل اینکه این‌یک امتیاز سیاسی برای دولت امریکا در انتخابات به‌حساب می‌آید.

آبشناس در پاسخ به این پرسش که چقدر این احتمال وجود دارد که اگر به توافق برسیم یا برجام سابق احیا شود، دوباره آمریکا به تعهداتش پایبند نباشد بیان کرد: در حال حاضر کل جریان بر همین اساس مانده است. ایران اصرار بر این دارد که آمریکایی‌ها و اروپائی‌ها یکسری تضمین‌ها به ما بدهند که امریکا دوباره آن کارهای قبلی خود را تکرار نکند. این تضمین‌ها باید قابل‌قبول باشد که هزینه خروج از برجام برای دولت امریکا بسیار سنگین باشد و این‌ها می‌توانند چندین روش را داشته باشند تا این کار را انجام دهند. برخی تصور می‌کنند وقتی می‌گوییم هزینه خروج از برجام باید بالا باشد، این است که پول از امریکا می‌خواهیم و می‌گویند این پول را نمی‌توانیم تحصیل کنیم. ولی بحث پول نیست.

ابزارهای ایران برای افزایش هزینه خروج احتمالی آمریکا از برجام

به‌عنوان نمونه، کل اورانیوم غنی‌سازی شده و دستگاه‌های سانتریفیوژ در ایران پلمب‌شده و باید زیر نظر سازمان بین‌المللی انرژی هسته‌ای باقی بماند و همه امضا کنند درصورتی‌که امریکا دوباره از برجام خارج شود ایران حق دارد هر آنچه از برنامه هسته‌ای را متوقف کرده ادامه دهد و هیچ‌کسی حق اعتراض نداشته باشد. این‌یک ابزاری است که هزینه را برای طرف مقابل بالا می‌برد و به این دلیل که دولت بعدی امریکا احتمال دارد از برجام خارج شود، می‌تواند این امتیاز را به ایران بدهد. این هزینه بالا بردن است.

وی اظهار کرد: طرف‌های مقابل به‌خوبی می‌دانند درصورتی‌که تصمیم سیاسی گرفته شود، ایران می‌تواند ظرف چند روز تسلیحات هسته‌ای تولید کند. در حال حاضر بحث اینکه ایران توانمندی ساخت تسلیحات هسته‌ای داشته باشد یا خیر، نیست درحالی‌که در زمان برجام یکی از بحث‌ها این بود که فاصله ایران از زمانی که تصمیم سیاسی گرفته می‌شود تا زمانی که تسلیحات هسته‌ای ساخته می‌شود حداقل یک سال باشد و امروز این مدت به دو سه روز تقلیل یافته است و طرف‌های مقابل بهتر از ما این را می‌دانند.

انتهای پیام/4106/

انتهای پیام/

ارسال نظر