صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۵۱ - ۲۶ مرداد ۱۴۰۱
سکوی تحقق ایده‌ها(۲٥)/ در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح شد؛

ساخت دستگاه‌های آزمایشگاهی و صنعتی در رقابت تنگاتنگ با دنیا/ از میکروب‌شناسی با «کلنی کانتر» تا جلوگیری از نسل‌کشی ماهی با «ترمومتر»

فناور جوان با توجه به تولید دستگاه‌های آزمایشگاهی و صنعتی در رقابت تنگاتنگ با دنیا عنوان کرد: «کلنی کانتر» برای میکروب‌شناسی و واکسن‌سازی و «ترمومتر دیجیتال» در راستای جلوگیری از تلف‌شدن ماهی‌ها استفاده می‌شود.
کد خبر : 801520

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ جرقه تولید محصول فناور «کلنی کانتر» با دستگاه آزمایشگاهی شکل گرفت و به گفته سازنده این محصول، ابتدا پیشنهاد ساخت یک دستگاه ترمومتر از سوی یک شرکت و طرح تکمیل و نمونه اولیه آن تحویل شد که بازخورد خوبی داشت.

مخترعان جوان سپس سراغ ساخت دستگاه دوم یعنی «هیدروترمومتر» رفتند و این دستگاه مقبولیت بالاتری در بازار پیدا کرد و سعی داشتند دستگاه‌های مورد نیاز صنایع در حوزه دام و طیور و آبزیان، صنایع غذایی و حتی آزمایشگاهی و hi-tech را داخلی‌سازی کنند و ارتقا دهند. نکته مهم اینکه، هدف اصلی تیم مخترعان برخورداری از آزمایشگاه مجهز تولید داخلی است.

خبرنگار آنا در راستای تحلیل و بررسی چگونگی تولید دستگاه‌های آزمایشگاهی و صنعتی به منظور رفع نیاز حوزه صنایع کشور گفت‌و‌گویی را با سهیل باقریان زکریا مدیر هسته فناور تولید دستگاه آزمایشگاهی و محصولات صنعتی مستقر در مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر ترتیب داده است که مشروح این گپ و گفت در پی می‌آید:

از ساخت دستگاه «ترمومتر» تا عیب‌یابی سالن‌های پرورش طیور با «هیدروترمومترمون»

آنا: از چه زمانی فعالیت خود را آغاز کردید و تاکنون چه موفقیت‌هایی در مسیر طی شده حاصل شده است و چه دستاورد‌هایی داشته‌اید؟

باقریان زکریا: فعالیت در هسته فناور را از سال ۱۳۹۷ با دستگاه «کلنی کانتر» آغاز کردیم؛ اما سرعت و شتاب اصلی در سال ۱۴۰۰ اتفاق افتاد و دستگاه‌های تولیدشده در مشاغل مختلف مورد استفاده قرار گرفتند و موفقیت اصلی در افزایش راندمان و عیب‌یابی سریع سالن‌های پرورش طیور با دستگاه «هیدروترمومترمون» بود.

حضور در نمایشگاه‌های مختلف دام و طیور تبریز و تهران و نمایشگاه عصر امید دانشگاه آزاد اسلامی در مصلای تهران و برگزیده شدن در جشنواره ایده‌آرا در دیده شدن محصولات مؤثر بودند.  

آنا: درباره هسته فناور متبوع خود و زمینه کاری آن توضیح دهید.

باقریان زکریا: هسته فناور «تولید دستگاه آزمایشگاهی و محصولات صنعتی» با جرقه ساخت یکی از دستگاه‌های آزمایشگاهی شکل گرفت و روی این دستگاه که به آن «کلنی کانتر» گفته می‌شود، مدتی کار کردیم؛ اما به‌دلیل مشغله زیاد مجبور شدیم مدتی کار را کنار بگذاریم، سپس ساخت یک دستگاه «ترمومتر» از سوی یک شرکت پیشنهاد شد؛ بنابراین طرح، تکمیل و نمونه اولیه تحویل شد و بازخورد خوبی داشت.

سپس با اخذ سفارشات محدود ساخت به سراغ دستگاه دوم که به آن «هیدروترمومتر» گفته می‌شود رفتیم و خوشبختانه این دستگاه حتی مقبولیت بیشتری در بازار پیدا کرد. به‌طور کلی تیم فعال در هسته علاقه داریم دستگاه‌های مورد نیاز صنایع در حوزه دام و طیور و آبزیان، صنایع غذایی و حتی در حوزه آزمایشگاهی و hi-tech را در داخل بسازیم و ارتقا دهیم و هدف نهایی نیز برخورداری از آزمایشگاه مجهز تولید داخلی است.

کاربرد اصلی دستگاه «دیگمون هیدروترمومتر»

آنا: زمینه فعالیت و نوع محصول و خدمات هسته فناور شما چیست؟

باقریان زکریا: زمینه فعالیت هسته به دو بخش تقسیم می‌شود، در بخش نخست برخی دستگاه‌های مورد نیاز آزمایشگاه، صنعت یا دستگاه‌هایی که پله‌ای برای ارتقای صنعت است، تولید می‌شود و در بخش دوم سفارش ساخت دستگاه‌های اختصاصی برای رفع مشکلی از صنایع را برعهده می‌گیریم.


نوع محصولاتی که پشتیبانی می‌کنیم از دستگاه‌های سنجشی و سنسور‌ها تا دستگاه‌های مکانیکی، سیستم‌های مدیریت سالن‌های پرورش، سالن‌های تولید و.... را شامل می‌شوند. از سویی با داشتن دانش برنامه‌نویسی، الکترونیک و قطعه‌سازی می‌توانیم طیف وسیعی از ادوات و تجهیزات موردنیاز صنایع مختلف را تولید کنیم.

آنا: محصول هسته فناور شما چه نیازی از نیاز‌های مردم و کشور را برطرف می‌کند؟

باقریان زکریا: در این زمینه باید مصداق‌های شغلی را برای دستگاه‌ها توضیح دهم، به‌عنوان مثال دستگاه «ترمومتر دیجیتال» در اصل برای اندازه‌گیری دمای استخر‌های پرورش ماهی ساخته شد تا جلوی تلفات ماهی‌ها و ضرر و زیان پرورش‌دهندگان را بگیرد و وسیله سیاری برای پایش مستمر صحت عملکرد سایر دستگاه‌ها باشد؛ اما در ادامه تولیدکنندگان لبنیات و بخش سنتی برای اندازه‌گیری دمای شیر در پنیرسازی و ماست‌زنی از این دستگاه استفاده کردند.

دستگاه اصلی «دیگمون هیدروترمومتر» نیز برای اندازه‌گیری دما و رطوبت هوای سالن‌های مرغداری ساخته شد، از این دستگاه‌ها به‌دلیل وزن پایین و قابل حمل بودن آن در نقاط کور سالن پرورش طیور استفاده می‌شود تا عملکرد فن‌ها و هیتر‌ها در کنترل دمای سالن پایش و عیب‌یابی شود.

بعد از عرضه محصول، این دستگاه در سالن‌های پرورش قارچ، گلخانه‌ها و حتی گرم‌خانه‌های شرکت‌های مواد غذایی استفاده شد و به‌دلیل طراحی داخلی این محصولات می‌شود آن را به شکل دلخواه ساخت و به مشتری عرضه کرد.

دستگاه دیگر ساخته شده «کلنی کانتر» یا «پرگنه‌شمار» است که در آزمایشگاه‌های مواد غذایی و میکروبی مورد استفاده قرار می‌گیرد و موفق شدیم با ارتقای روش آن، دستگاهی قابل رقابت با تولیدات دنیا و حتی بهتر از آن‌ها تولید کنیم که امکانات بیشتری داشته و قیمت به‌شدت رقابتی‌تری در مقایسه با سایر دستگاه‌ها دارد.

آنا: نواقص و کمبود‌ها در راه تجاری‌سازی محصولات فناور را بیان کنید.

باقریان زکریا: مهم‌ترین کمبود در مسیر تجاری‌سازی محصولات فناور نبود تبلیغات مناسب و تیم بازاریابی بوده و همانطور که یک فرد ممکن است در ساخت محصولی تخصص داشته باشد، علاوه بر آن به فردی نیاز است که در امر فروش تخصص داشته باشد.

دستگاه اصلی «دیگمون هیدروترمومتر» برای اندازه‌گیری دما و رطوبت هوای سالن‌های مرغداری ساخته شد، از این دستگاه‌ها به‌دلیل وزن پایین و قابل حمل بودن آن در نقاط کور سالن پرورش استفاده می‌شود.

مراکز فناوری مانند پارک‌های علم و فناوری باید اتاقی مخصوص بازاریابی محصولات زیرمجموعه‌های خود داشته باشند تا بتوانند گردش مالی فناوران را بالا ببرند. این بالا بردن قوه مالی تولیدکنندگان و فناوران از مسیر فروش محصول در داخل و خارج که قوه محرکه خوبی برای فناوران است، نه دادن وام‌ها، میسر می‌شود.

آنا: آیا حمایت لازم را از سوی دانشگاه و مراکز و نهاد‌های مربوط با مأموریت خود داشته‌اید و انتظارتان از مسئولان چیست؟

باقریان زکریا: حمایت‌ها به‌طور عمده شامل حمایت‌های معنوی می‌شوند و تولید یک محصول یا فناوری جدید در کنار هموارکردن مسیر پیش رو با سهل‌کردن بخشنامه‌های سفت و سخت نیاز به حمایت‌های اولیه مالی دارد.

از سویی با توجه به سطح تکنولوژی مورد استفاده در صنایع مختلف دنیا بهتر است مسیر از آخر به اول طی شود، یعنی صاحبان صنایع مشکلات و دستگاه‌های موردنیاز خود را سفارش دهند و فناوران بتوانند بر روی محصولی کار کنند که بازار فروش آن تضمین شده باشد.

این کار در ابتدای شکل‌گیری یک هسته فناور یا شرکت فناور می‌تواند نیروی خوبی برای اجرای پروژه‌های اختصاصی هسته یا شرکت در اختیار آنان قرار دهد تا با خیال آسوده‌تر به انجام پروژه‌های خود بپردازند.

لزوم تغییر استراتژی تولید در مراکز رشد

آنا: برای رشد و شکوفایی مراکز رشد در تمامی واحد‌های دانشگاه آزاد اسلامی چه پیشنهادی دارید؟

باقریان زکریا: مراکز رشد دانشگاهی باید استراتژی تولید و ابتکارات متنوع خود را تغییر دهند؛ چراکه بسیاری از این ابتکارات بازار هدفی ندارند یا به‌دلیل عدم بازاریابی رها می‌شوند.

دانشگاه آزاد اسلامی باید در یک سیستم جامع و هدفمند مسائل و مشکلات صنایع را گرفته و آن‌ها را بین هسته‌های فناور و شرکت‌های فناور خود توزیع کند و طی مدت زمان مشخصی از آن‌ها خروجی بخواهد.

بعد از رفع این مشکلات نیروی فناور توانایی‌ها و اطلاعات اولیه حل مسئله را خواهند داشت و می‌تواند به‌عنوان هدف بعدی روی ارتقاها، ایجاد فرآیند‌های جدید و بهسازی سیستم‌ها کار کند تا راندمان تولید افزایش یابد.



با این شرایط یک چرخه کامل بین تولیدکننده تکنولوژی که فناور بوده و کاربر تکنولوژی به‌عنوان صاحب صنعت شکل می‌گیرد و هر دو قادر خواهند بود اهداف خود را پیش ببرند.

آنا: و سخن پایانی ...

باقریان زکریا: بخش زیادی از جوانان ماهر و متخصص در کشور وجود دارند که تشنه کار کردن، ساختن و پیشرفت هستند.این افراد باید ابتدا روی مسیر ریل قرار بگیرند و بین ارگان‌ها، سازمان‌ها، دانشگاه‌ها، پارک‌های علم و فناوری و ... واقعاً خلأ تیم حرفه‌ای جهت‌دهنده احساس می‌شود تا بتوانند از قابلیت‌های جوانان متخصص در کشور استفاده کنند.

امیدوارم روزی حضور تیم‌های حرفه‌ای در جای جای کشور دیده شود و جوانان مستعد روی پروژه‌های ملی کار کنند.

انتهای پیام/۴۰۷۸/

انتهای پیام/

ارسال نظر