صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۳۷ - ۲۳ مرداد ۱۴۰۱
در گزارش آنا بخوانید؛

بازخوانی عملیات‌های اجرای فتوای امام خمینی (ره) علیه سلمان رشدی/وقتی غرب توان حمایت از یک نویسنده مرتد را ندارد

ماجرای حمله به نویسنده کتاب آیات شیطانی ثابت کرد غربی‌ها نه‌تنها توان حمایت و محافظت از هم‌پیمانان خود همچون اوکراین و ... را ندارند، بلکه حتی از قادر نیستند از سلمان رشدی به‌عنوان نماد به‌اصطلاح آزادی بیان محافظت کنند.
کد خبر : 801440

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، حمله با سلاح سرد به سلمان رشدی و زخمی شدن او سر و صدای زیادی در مطبوعات جهان و به‌ویژه آمریکا ایجاد کرده است. هنوز جزییات اندکی در مورد ضارب سلمان رشدی و انگیزه‌های او از این اقدام منتشرشده اما رسانه‌های آمریکایی از همان دقایق ابتدایی انتشار این خبر، به فتوای امام خمینی (ره) درباره رشدی اشاره و تهدیدات علیه او را به این فتوا نسبت دادند.

مهرماه ۱۳۶۷ بود که انتشارات وایکینگ انگلستان -زیرمجموعه انتشارات پنگوئن- کتاب جدیدی به نام «آیات شیطانی» را به قلم سلمان رشدی منتشر کرد؛ کتابی پانصد و چهل‌وچند صفحه‌ای که در قالب داستان‌های خیالی به شخصیت پیامبر گرامی اسلام، سایر پیامبران الهی و مقدسات اسلامی توهین کرده بود. موج سنگین تبلیغاتی رسانه‌های آمریکایی و غربی از سویی و ترجمهٔ سریع و توزیع گسترده آن به زبان‌های مختلف از سوی دیگر باعث شهرت آن کتاب شد. همین مسئله باعث عکس‌العمل‌های متعددی در جهان اسلام گردید که مهم‌ترین آن‌ها صدور حکم ارتداد نویسنده کتاب از سوی امام خمینی رحمة‌الله‌علیه بود.

حکم امام و معادله‌ای که برعکس شد

پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و پایان جنگ، فعالیت‌های دیپلماتیک ایران برای ارتباط با کشورهای مختلف شدت گرفته بود. ۱۹ آبان‌ماه ۱۳۶۷ اعلامیهٔ برقراری مجدد روابط دیپلماتیک میان جمهوری اسلامی ایران و انگلستان در وین منتشرشده بود و اروپایی‌ها و خصوصاً انگلستان تصور می‌کردند ایران به‌خاطر بهبود روابط با انگلستان، اعتراض شدیدی علیه انتشار کتاب آیات شیطانی نخواهد کرد. اما واقعهٔ کشتار مسلمانان معترض توسط پلیس پاکستان باعث طرح بیش‌ازپیش این موضوع در ایران می‌شود. سه‌شنبه ۲۵ بهمن‌ماه فتوایی از امام خمینی رحمةالله‌علیه دربارهٔ ارتداد سلمان رشدی و واجب‌القتل بودن او منتشر می‌شود:

بسمه‌تعالی

إنا لله و إنا الیه راجعون

به اطلاع مسلمانان غیور سراسر جهان می‌رسانم مؤلف کتاب «آیات شیطانی» که علیه اسلام و پیامبر و قرآن، تنظیم و چاپ و منتشرشده است، همچنین ناشرین مطلع از محتوای آن، محکوم به اعدام می‌باشند. از مسلمانان غیور می‌خواهم تا در هر نقطه که آنان را یافتند، سریعاً آن‌ها را اعدام نمایند تا دیگر کسی جرئت نکند به مقدسات مسلمین توهین نماید و هر کس در این راه کشته شود، شهید است ان‌شاءالله. ضمناً اگر کسی دسترسی به مؤلف کتاب دارد ولی خود قدرت اعدام او را ندارد، او را به مردم معرفی نماید تا به جزای اعمالش برسد. والسلام علیکم و رحمةالله و برکاته. روح‌الله الموسوی الخمینی

واکنش رهبر معظم انقلاب به فتوای ارتداد رشدی

آیت‌الله خامنه‌ای رئیس‌جمهور وقت نیز طی یک مصاحبهٔ رادیویی با استقبال از فتوای امام رحمةالله‌علیه می‌گویند: «این حکمی است که هر یک از فقهای اسلام اگر بخواهند بر طبق احکام اسلامی عمل کنند همین حکم را باید بدهند؛ این فتوای قطعی است. یعنی آن کسی که یک چنین غلطی را می‌کند بلاشک مهدورالدم [است] و واجب است که آن را از صحنهٔ زمین از بین ببرند و اگر کسی در این کار تلاشی بکند، آن تلاش کار واجبی است که انجام داده و همین‌طور که ایشان فرمودند: اگر کسی کشته هم بشود شهید خواهد بود.» ایشان همچنین در پاسخ به این پرسش که برای جوانان پرشور مسلمان در گوشه و کنار دنیا برای اجرای فرمان و فتوای اخیر حضرت امام جنابعالی چه صحبتی دارید گفتند: «جوانان غیور و مؤمن سراسر اسلام بعد از فتوای امام و دستوری که دادند محتاج هیچ پیام دیگری نیستند و همهٔ ما در مقابل فرمان امام احساس وظیفه می‌کنیم.»

استقبال جهانی از فتوای امام خمینی (ره)

فتوای امام خمینی رحمةالله‌علیه با استقبال گستردهٔ مسلمانان جهان روبه‌رو می‌شود. علامه سید ساجد نقوی رهبر شیعیان پاکستان با انتشار پیامی از مسلمانان جهان به‌ویژه ملت مسلمان پاکستان می‌خواهد هرچه سریع‌تر حکم امام خمینی رحمةالله‌علیه را اجرا کنند. علما و حوزه‌های علمیهٔ اهل تسنن و تشیع هندوستان، پاکستان، بنگلادش و لبنان نیز از فتوای امام رحمةالله‌علیه استقبال کرده و آن را لازم‌الاجرا معرفی کردند.

با بالاگرفتن اعتراضات مردمی در سطح جهان و استقبال از حکم امام رحمةالله‌علیه، سلمان رشدی و مؤسسه ناشر کتاب‌های او در بیانیه‌ای از لغو سفر او به آمریکا خبر می‌دهند. دبیر اول سفارت انگلیس در پاکستان اعلام می‌کند انتشارات پنگوئن انگلیس که ناشر کتاب آیات شیطانی است، کلیه نسخه‌های این کتاب را از انگلستان جمع‌آوری کرده است.

ناشر آلمانی و ناشر فرانسوی کتاب نیز اعلام کردند ترجمه آن را منتشر نخواهند کرد. دولت انگلستان با انتقاد از فتوای امام رحمةالله‌علیه به آن اعتراض می‌کند. همچنین سخنگوی وزارت امور خارجهٔ آمریکا چند روز پس از شهادت چند معترض پاکستانی مقابل مرکز فرهنگی آمریکا در پاکستان در اقدامی قابل‌تأمل، از سلمان رشدی حمایت می‌کند.

مصطفی مازح، اولین شهید اجرای حکم

۱۴ مرداد ۱۳۶۸ مصطفی مازح جوان ۲۱ ساله لبنانی که قصد به مجازات رساندن سلمان رشدی را داشت، دقایقی زودتر از اینکه به طبقه سوم هتل محل استقرار سلمان رشدی نزدیک شود، به شهادت می‌رسد. عوامل محیطی و حرارت ناشی از پوشش و تحرک زیاد شهید، موجب عمل کردن زودتر از موعد چاشنی و انفجار زودهنگام مواد منفجره، قبل از رسیدن به رشدی مرتد می‌شود. پیکر این شهید هشت‌ماه بعد توسط دولت انگلستان تحویل خانواده‌اش می‌شود.

ماجرا از این قرار بود که مصطفی با شناسایی هتل محل اقامت سلمان رشدی، قصد اقامت ۴ روزه در آن هتل می‌کند. در روز سوم پس از آن‌که از یک زن خدمتکار درباره رفت و آمدهای سلمان رشدی سوالاتی می‌کند، مورد سوءظن قرار می‌گیرد و نیروهای امنیتی و اطلاعاتی انگلستان وارد هتل می‌شوند. او گرچه به دلیل انفجار زودهنگام بمب موفق به اجرای فرمان امام نشد، اما آغازگر حرکتی در جهت مبارزه همه‌جانبه مسلمانان جهان با توهین به اسلام و پیامبر عظیم‌الشان آن شد و سبب شد تا موج ممنوعیت انتشار آیات شیطانی، کشورهای دیگری همچون کنیا، تایلند، تانزانیا، اندونزی، سنگاپور و حتی ونزوئلا را هم دربربگیرد.

آغاز اجرای حکم با کشته شدن مترجم ژاپنی کتاب آیات شیطانی

در راستای اجرای حکم امام خمینی درباره همه‌کسانی که دستی در انتشار این کتاب داشته‌اند، در سال ۱۹۹۱ میلادی، هیتوشی ایگاریشی مترجم ژاپنی آیات شیطانی در توکیو با ضربات چاقو کشته شد. مترجم ایتالیایی کتاب هم در میلان موردحمله قرار گرفت. ناشر نروژی کتاب، در سال ۱۹۹۳ موردحمله قرار گرفت.

«عزیز نسین» مترجم ترکی کتاب در هتلی در شهر سیواس ترکیه موردحمله قرار گرفت اما توانست از هتل فرار کند.

سردبیر مجله خلق چاپ سلیمانیه که بخشی از ترجمه کردی این کتاب را در سال ۲۰۱۰ منتشر کرده بود نیز هدف حمله مسلحانه قرار گرفت. برمک بهداد، مترجم کردی کتاب هم به‌طور پنهانی زندگی می‌کند؛ چراکه علاوه بر فتوای امام خمینی رحمةالله‌علیه، برخی از روحانیون سلیمانیه و اربیل، حکم قتل وی را صادر کرده‌اند.

اتوره کاپری‌یولو، مترجم ایتالیایی کتاب آیات شیطانی در یک حمله با چاقو به‌شدت مجروح شد اما جان سالم به در برد. در سال ۱۹۹۳ ویلیام نیگارد، ناشر نروژی، مورد اصابت گلوله قرار گرفت و زخمی شد.

قرار بود که کتاب آیات شیطانی نقطه آغازی بر تحقیر نظام‌مند جهان اسلام باشد اما حکم قاطعانهٔ امام خمینی رحمةالله‌علیه آن برنامه را از بین برد. زنجیرهٔ پلید توهین به اسلام از راه‌های مختلف دنبال می‌شود تا در جنگ اراده‌ها، ارادهٔ جهان اسلام را بشکند. تجربه برخورد با آیات شیطانی به ما ثابت کرد «پایبندی بر اصول اسلامی و کوتاه نیامدن از آن‌ها در چالش‌های بین‌المللی» از مهمترین بایسته‌هایی است که باید برای موفقیت در دیپلماسی رعایت شود.

و بالاخره اینکه غربی‌ها نه‌تنها توان حمایت و محافظت از هم‌پیمانان خود همچون اوکراین و ... را ندارند، بلکه حتی از یک فرد هم نمی‌توانند محافظت کنند و عاقبت دولت‌ها و ملت‌ها و یا هر فرد که به هر بهانه به غرب پناه برده و به آن‌ها تکیه کرده و امید بسته است جز نافرجامی و نابودی چیزی نخواهد بود.

انتهای پیام/4106/

 

انتهای پیام/

برچسب ها: سلمان رشدی فتوا
ارسال نظر