صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۱۳ - ۲۱ مرداد ۱۴۰۱
گزارش آنا/

مأموریت ماهواره خیام چیست؟/ دانش‌بنیان‌ها در اولویت دریافت اطلاعات ارسالی از ماهواره خیام +فیلم

ماهواره خیام به دلیل دقت بالا در نظارت بر تغییرات در حال وقوع روی کره زمین و ثبت تصاویر با کیفیت از مناطق مختلف ایران بستر لازم برای رفع نیازهای فضایی استارت‌آپ‌ها و دانش‌بنیان‌ها را فراهم می‌کند.
کد خبر : 801174

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، ماهواره خیام ماهوراه سنجشی با دقت ۱ متر است و کاربردی صلح‌آمیز برای ارتقای توانایی مدیریت و برنامه‌ریزی کشور در حوزه‌های مختلف کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست، منابع آبی، معادن و پایش مرزها، مدیریت حوادث غیرمترقبه، کنترل مرزهای کشور و … دارد.

باتوجه به گستردگی سرویس‌ها و دقت بالای فناوری‌های فضایی در حوزه‌های مختلف امروزه بسیاری از کشور‌های دنیا به طور مستقل یا با همکاری کشور‌های صاحب‌نام در زمینه تحقیقات فضایی به دنبال افزایش توانایی‌های خود در زمینه‌هایی از قبیل ارائه سرویس‌های مرتبط با صنعت فضایی و طراحی و ساخت انواع ماهواره‌های تحقیقاتی هستند. ایران به عنوان یکی از کشور‌های عضو باشگاه فضایی جهان و از جمله معدود کشور‌های دارای فناوری طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره و ماهواره‌بر به طور ویژه توسعه صنعت فضایی و دستیابی به مدار‌های مختلف کره زمین را دنبال می‌کند.

بیشتر بخوانید:

همکاری ایران و روسیه منجر به رشد سریع صنعت فضایی کشور می‌شود/ رفع نیازهای استراتژیک کشور در حوزه فضایی با پرتاب ماهواره خیام

جاسوسی بودن ماهواره خیام از اساس اشتباه است

آغاز فصل پربار تعاملات فناورانه ایران و روسیه با پرتاب ماهواره «خیام»/ روسیه بازار خود را با محصولات باکیفیت ایرانی پر می‌کند

ماهواره خیام با هدف افزایش ظرفیت تحقیقاتی و مدیریتی کشور سه‌شنبه ۱۸ مرداد ماه از کشور قزاقستان به وسیله ماهواره‌بر سایوز به فضای پرتاب شد. این ماهواره سنجشی هم اکنون در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار دارد و در هرشبانه‌روز ۴ بار کره زمین را دور می‌زند و اطلاعات مختلفی را به پایگاه‌های فضایی کشورمان ارسال می‌کند. به گفته حسن سالاریه، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فضایی ایران «این اطلاعات پس از پردازش اولیه و تعرفه‌گذاری استاندارد در اختیار محققان و شرکت‌های دانش‌بنیان قرار می‌گیرد.»

اطلاعات ثبت شده به وسیله ماهواره خیام فقط به ایران مخابره می‌شود

ماهواره خیام به سفارش ایران و توسط یک شرکت متعلق یه کشور روسیه و با هزینه تقریبی ۴۰ میلیون دلار ساخته شده است. مهندسان ایرانی در تمامی مراحل طراحی، ساخت و پرتاب این ماهواره حضور داشته و تمامی فرایند‌های مرتبط با ماهواره خیام تحت نظارت آن‌ها انجام شده است. اگرچه ماهواره خیام ماهواره‌ای کاملا ایرانی و بومی نیست، ولی کنترل و هدایت این ماهواره از ایران و توسط دانشمندان کشورمان انجام می‌شود و اطلاعات ارسالی از ماهواره خیام تنها در اختیار سازمان فضایی ایران قرار می‌گیرد.

عمر مفید ماهواره سنجشی خیام ۵ سال است و به همین دلیل دانشمندان کشورمان برای حفظ جایگاه فضایی ایران در میان کشور‌های دارای فناوری فضایی باید فرایند طراحی و ساخت ماهواره جایگزین ماهواره خیام را از همین حالا آغاز کنند. باتوجه به نوع طراحی و ویژگی‌های ساختاری و مأموریت تعیین شده برای ماهواره خیام جاسوسی بودن آن به طور کلی درست نیست و ادعای رسانه‌های معاند در این خصوص تنها برای تشویش اذهان عمومی است.

دلیل پرتاب ماهواره خیام به وسیله ماهواره‌بر سایوز

پس از پرتاب ماهواره خیام به وسیله موشک سایوز بسیاری از علاقه‌مندان به خبرهای مرتبط با صنعت فضایی این پرسش را مطرح کردند که چرا ماهواره خیام از قزاقستان و به وسیله یک ماهواره‌بر روسی به فضا پرتاب شد؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت اگر روسیه رو برترین قدرت فضایی جهان ندانیم قطعاً این کشور یکی از ابرقدرت‌های فضایی دنیاست و سال‌ها تجربه تحقیقات فضایی و انجام صدها مأموریت موفق در خارج از کره زمین برای این کشور شرایطی را فراهم کرده است که پروژه‌های فضایی را با کمترین ضریب خطا انجام دهد. از طرفی ماهواره‌بر سایوز یکی از موفق‌ترین موشک‌های حال حاضر دنیا و تاکنون ماهواره‌های زیادی به مدار‌های گوناگون کره زمین فرستاده است. باتوجه به عملکرد مطمئن این ماهواره‌بر شرکت‌ها و کشور‌های مختلفی از جمله کشور‌هایی که دارای فناوری پیشرفته فضایی هستند برای پرتاب ماهواره‌های خود از ماهواره‌بر سایوز استفاده می‌کنند. پرتاب ماهواره خیام به وسیله ماهواره‌بر سایوز موفقیتی بزرگ برای کشورمان محصوب شده و به اعتقاد بسیاری از کارشناسان همکاری راهبردی ایران و روسیه زمینه‌ساز رشد پرشتاب صنعت فضایی کشورمان است.

همزمان با آغاز همکایی فضایی ایران و روسیه توسعه صنعت فضایی بومی با محوریت طراحی و ساخت ماهواره‌های سنجشی و مخابراتی و همچنین ماهواره‌بر‌های پیشرفته به طور ویژه از سوی سازمان فضایی ایران دنبال می‌شود و طبق وعده وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فضایی ایران تا چند ماه آینده خبر‌های خوش فضایی در زمینه پرتاب ماهواره‌های ایرانی به اطلاع همه مردم می‌رسد. به زودی ایران از نظر دریافت و پردازش داده‌های فضایی در وضعیتی قرار می‌گیرد که استارت‌آپ‌ها و دانش‌بنیان‌های فعال در حوزه‌های مختلف برای توسعه فعالیت‌های خود برای دسترسی به تصاویر ماهواره‌ای با محدودیت روبه‌رو نخواهند بود.

در ادامه ویدئویی از ماهواره خیام مشاهده می‌کنید:

انتهای پیام/4144

انتهای پیام/

ارسال نظر