صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۱۸ - ۱۰ مرداد ۱۴۰۱
گزارش آنا؛

نيروگاه های مجازی فرشته نجات صنعت برق

نیروگاه مجازی همان موضوع مدیریت مصرف یا بهینه‌سازی مصرف است؛ یعنی اگر مشترکان برق درست از انرژی برق استفاده کنند، با کمک هم می‌توانند نیروگاه مجازی بسازنند.
کد خبر : 800110

گروه اقتصادی خبرگزاری آنا: آن‌طور که وزارت نیرو اعلام کرده، طرح‌های تشویقی این وزارتخانه در راستای صرفه‌جویی در مصرف برق نسبت به سال گذشته، ۱۰ برابر شده و بر همین اساس در بخش خانگی، برنامه تشویق و جریمه مشترکان کم‌مصرف، پرمصرف و همچنین تغییر ساعت کاری ادارات در دستور کار این وزارتخانه قرار گرفته است.

سال گذشته، ساعت‌های بسیاری برق منازل و ادارات قطع می‌شد، اما امسال تقریباً می‌توان گفت شاهد قطعی برق نبودیم. متولیان صنعت برق عدم تکرار خاموشی‌ها را  به دلیل  ۱۰۰ برنامه‌ای که وزارت نیرو بعد از تابستان سال ۱۴۰۰ تدوین کرد، می‌دانند. برای مثال، توسعه ظرفیت نیروگاه‌های جدید، یکی از اقدامات بود. البته وزارت نیرو برای تعمیر و ارتقای وضعیت نیروگاه‌های موجود نیز برنامه داشت که بر اساس آن حدود ۶۰۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور اضافه و وارد مدار شد.

تشویق مشترکان کم‌مصرف هم  یکی از برنامه‌های مهم وزارت نیرو برای مدیریت مصرف برق بود. بر اساس این طرح، به ازای هر کیلووات ساعت کاهش مصرف، ۵۰۰ تومان پاداش به مشترکان تخصیص داده شده است.

رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق در این باره گفته بود که اگر شهروندی در مناطق عادی کشور مانند تهران و شیراز، ۳۰۰ کیلووات ساعتی که میزان مصرف آن مشخص شده را به ۲۵۰ کیلووات ساعت کاهش دهد، قبض برق رایگان دریافت خواهد کرد و با بیش از این میزان صرفه‌جویی تا ۵۰۰ هزار تومان پاداش به این مشترک تعلق می‌گیرد.

به بیانی دیگر، اگر مشترکی سال گذشته ۳۰۰ کیلووات مصرف می‌کرد و هم‌اکنون با کاهش ۵۰ کیلوواتی به عدد ۲۵۰ کیلووات برسد، به ازای هر کیلووات ساعت صرفه‌جویی ۵۰۰ تومان، معادل ۲۵ هزار تومان پاداش گرفته که به معنای رایگان شدن قبض است.

حال اگر این مشترک به جای ۲۵۰ کیلووات، ۲۰۰ کیلووات مصرف کند ۳۰ هزار تومان پاداش خواهد گرفت که در قالب بستانکاری یا به صورت نقدی می‌تواند پاداش خود را دریافت کند.‌

اما بیشترین زمینه فرصت برای کسب پاداش در مناطق گرمسیر است. صرفه‌جویی ۹۰۰ کیلووات ساعتی نسبت به الگوی مصرف ۳۰۰۰ کیلووات ساعت، زمینه کسب پاداش ۴۵۰ هزار تومانی برای این مشترکان را به وجود می‌آورد.

پرداخت پاداش به کم‌مصرفان چه مزیتی برای دولت دارد؟

آن‌طور که وزیر نیرو توضیح می‌دهد این پاداش برای دولت معادل تأمین هزینه برق است. یعنی وزارت نیرو به‌جای خرید برق، با اعطای پاداش زمینه تأمین پایدار را فراهم می‌کند. به همین جهت، وزارت نیرو این سیاست را دنبال می‌کند که تا پنج برابر خرید قیمت برق به مشترکانی که صرفه‌جویی کنند، پاداش پرداخت کند.

۴۰ درصد مردم پاداش صرفه‌جویی گرفتند

البته ظاهراً این طرح همراهی مردم را در پی داشته، چرا که طبق اعلام شرکت توانیر از بین ۲۸ میلیون و ۵۰۰ هزار قبض صادر شده، حدود ۴۰ درصد از مشترکان (۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار مشترک) مشمول پاداش صرفه‌جویی شده‌اند.

نیروگاه‌های مجازی، ایده‌ای برای مدیریت مصرف برق

اما در این میان یکی از راهکارهای بسیار مهم و پایداری که کارشناسان به آن تأکید می‌کنند، موضوع «نیروگاه مجازی» است. ایده نیروگاه‌های مجازی برق سال‌هاست که در بسیاری از کشورها مطرح است.

نیروگاه مجازی همان موضوع مدیریت مصرف یا بهینه‌سازی مصرف است. در واقع اگر مشترکان برق درست از انرژی برق استفاده کنند، به این معنی است که با کمک هم می‌توانند نیروگاه مجازی بسازنند.

مطرح شدن مفهوم یا ایده‌ای به نام «نیروگاه مجازی» از جمله راهکارهای اعمال مدیریت مصرف در حوزه صنعت برق شناخته می‌شود. از مهم‌ترین مزایای مدیریت مصرف می‌توان به نیاز نداشتن به سرمایه‌گذاری کلان در بخش تولید، شبکه انتقال، فوق توزیع و توزیع و اختصاص سرمایه‌گذاری مربوطه در بخش صنایع و کارهای تولیدی، کاهش آلاینده‌های زیست محیطی به مقدار بسیار زیاد و کمک به اقتصاد خانواده و اقتصاد ملی اشاره کرد.

حتی اگر سرمایه‌گذاری سنگینی هم در احداث تأسیسات تولید انرژی انجام شود، زمان‌بر بودن آن قطعاً خلاء کمبود برق را در پی خواهد داشت. از همین رو  اهمیت و ضرورت استفاده بهینه از انرژی برق دو چندان می‌شود.

 چندی پیش متولی زاده، مدیرعامل سابق توانیر، نیز در خصوص ایجاد نیروگاه‌های مجازی گفته بود که دولت در نیروگاه مجازی مداخله نخواهد کرد و تنها دهنده مجوز خواهد بود. در این میان طرح‌های بهینه‌سازی مصرف در بخش‌های مختلف به شدت توجیه‌پذیر است.

او همچنین ابراز امیدواری کرده بود که سندیکای صنعت برق از این فرصت استفاده کند.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر