کتاب «گونه سینمایی، لحن و نظام ارزشی» منتشر شد
علیرضا کاوه –کارشناس ارشد سینما- در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی آنا، از انتشار کتاب «گونه سینمایی، لحن و نظام ارزشی» خبر داد و گفت: «نگاه به ژانر به عنوان یکی از مهمترین مباحث سینمایی جای کار بسیاری را میطلبد. کتاب من رویکرد جدیدی به این موضوع دارد.»
وی با اشاره به بخشی از این کتاب، ادامه داد: «مقایسه ژانر با رنگ از مسائلی است که در این کتاب محوری است. با این نگاه به همه نظریات پیشین درباره ژانر به عنوان سابقه و پشتوانه این نظریه نگاه شده است. به همین دلیل در فصل «روشهای بررسی گونه» به هفت شکل بررسی ژانر از نظر نویسنده اشاره شده که عبارتند از: رویکردِ اُسطورهای/کهنالگویی، بررسی ساختاری، رویکرد نَحوی، بررسی معنایی، بررسی تاریخی، ایدئولوژیک، واکنش بینندگان.»
کاوه که در بررسی ژانر به تلفیق هر هفت شکل اعتقاد دارد، اظهار داشت: «این کتاب به شکلی فشرده به سرفصلهای مطرح در مورد ژانر میپردازد. همچنین تفاوتهای ژانربندی در نظر تولیدکنندگان، توزیعکنندگان، بینندگان از جمله سرفصلهای این کتاب به شمار میآید. یعنی برداشت از ژانر یک اثر ممکن تعابیر متفاوتی را به دنبال داشته باشد. با این حال از نظر نویسنده فیلمها یا ژانرهایی وجود دارند که بر سر آنها اختلاف نظری نیست، یا اختلاف کمتری وجود دارد.»
وی افزود: «همچنین در این کتاب به نکتههایی چون فراگونه، واقعیت سینمایی، قالب، سنت، زیرژانر، به شکل گذرا اشاره شده است. کتاب سه بخش اصلی دارد، که عبارتند از گونه، لحن، و ایدولوژی. ژانرها نیز به 28 عنوان تقسیم شده: هفت گونه اصلی (جنایی، کمدی، ملودرام، وسترن، فانتزی، وحشت و موزیکال)، هفت گونه دوم (عظیم، افسانه علمی، ماجرایی، کودکانه، اسرارآمیز، سرگذشتنامهای، و ورزشی)، هفت گونه سوم (جنگی، اجتماعی، مهمانی، حرفه ، فاجعه، فیلمدرفیلم، و نوجوانانه)، و هفتگونه چهارم (طبیعت، جادهای، حادثهای، سیاسی، خطابهای، سمفونی شهر).»
این نویسنده معتقد است: «انتشار آثاری از این دست میتواند به رشد و ارتقای سینمای ایران کمک شایانی بکند. در پیشگفتار آمده که نویسنده به نظریهپردازی ایرانی در مورد سینما اعتقاد دارد. هدف از نوشتن این کتاب نیز رسیدن یا نزدیکی به این ایده بوده است. به همین دلیل نیز در کتاب به آثار سینمای ایران از منظر ژانر اشارههای متعددی وجود دارد.»
علیرضا کاوه، کارشناس ارشد سینما است و از سال 70 در مطبوعات و جراید مختلف سینمایی به انتشار مقالات و نقد فیلم اشتغال داشته. کتاب «گونه سینمایی، لحن و نظام ارزشی» در هزار نسخه و با قیمت 5هزار تومان به صورت ناشر-مولف منتشر شده است.
انتهای پیام/