صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۰۰ - ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۵

بزرگترین حق‌السکوت تاریخ؛ دربار سعودی چگونه اسناد 11 سپتامبر را پنهان نگه داشته است؟

هفته گذشته رئیس‌جمهوری آمریکا در بحبوحه انتقادات نسبت به منتشر نشدن سند محرمانه 28 صفحه‌ای که گفته می‌شود پرده از نقش عربستان در حملات 11 سپتامبر برمی‌دارد، راهی ریاض شد. سفری که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، خون قربانیان این حادثه را فدای منافع رابطه میان آمریکا و عربستان کرده است.
کد خبر : 78471

مجتبی اسماعیلی، گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: دوشنبه دو هفته پیش بود که تری استرادا، رئیس کمیته «اتحاد خانواده‌های قربانیان و نجات‌یافتگان حوادث 11 سپتامبر تا اجرای عدالت علیه تروریسم» تداوم سلطه و نفوذ عربستان بر دولت آمریکا را محکوم کرد. به گفته او، این سلطه عربستان بر دولت آمریکاست که باعث شده است اسناد محرمانه حاکی از دخالت عربستان در واقعه 11 سپتامبر منتشر نشود. این، تنها بخشی از سلسله حملات افکار عمومی آمریکا علیه پادشاهی عربستان است.


فشار افکار عمومی آمریکا از آنجا ناشی می‌شود که عربستان سعودی به دولت اوباما و اعضای کنگره آمریکا هشدار داده است که اگر کنگره، لایحه‌ای را تصویب کند تا دولت آمریکا اسناد بیانگر نقش عربستان در حملات 11 سپتامبر را منتشر کند، اقدام به فروش 750 میلیارد دلار از اوراق بهادار خود در خزانه‌داری آمریکا و دیگر دارایی‌هایش در آمریکا خواهد کرد.


آمریکایی‌ها و البته افکار عمومی جهان مشتاق هستند تا پرده از راز 28 صفحه‌ای گزارش محرمانه کمیته تحقیق کنگره آمریکا در سال 2003 برداشته شود. گزارشی که با عنوان «تحقیق و بررسی موضوعات حساسیت‌زای مربوط به امنیت ملی» در 800 صفحه تهیه و پس از مدتی، همه این صفحات و اسناد به جز بخش کمی که 28 صفحه است، منتشر شد. منابع امنیتی در همان زمان علت افشا نکردن این 28 صفحه را دلایل حساس امنیتی عنوان کردند.


با وجود این، اندک افرادی بودند که از محتوای محرمانه این اسناد آگاه باشند و همین موضوع باعث شد تا چند صفحه از گزارش تحقیقی کنگره مربوط به سال 2002 از سوی دولت جرج بوش پسر نابود شود. بوش در آن زمان گفته بود که انتشار این بخش از گزارش به زیان عملیات دستگاه اطلاعاتی آمریکاست.



باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا در اوایل دوره نخست ریاست‌جمهوری خود وعده داده بود که از همه جزئیات تحقیقاتی که درباره حوادث 11 سپتامبر شده بود، پرده بردارد. وعده‌ای که دستمایه فشار بنیاد حمایت از قربانیان 11 سپتامبر قرار گرفت و طبق همین اظهارات، از اوباما خواستند تا 28 صفحه محرمانه را که بیانگر نقش کشورهای بیگانه در حادثه 11 سپتامبر است، افشا کند.


اما سعودی‌ها از سال 2003 تاکنون برخلاف جریان افکار عمومی آمریکا گام برداشته‌اند و مانع افشای این اسناد می‌شوند، زیرا معتقدند که افشای چنین اسنادی راه را برای دفاع خانواده‌های قربانیان از خود علیه اتهاماتی همچون دست داشتن در حملات 11 سپتامبر به برج‌های دوقلوی تجارت جهانی را باز می‌کند. ناگفته پیداست که سعودی‌ها همچنان معتقد به دخالت عواملی از داخل خاک آمریکا و حتی از میان قربانیان حادثه هستند.


فشارهای ضدسعودی و حلقه‌ای از حامیان سعودی


باید در نظر داشت که فشارهای ضد سعودی در آمریکا برای انتشار این اسناد محرمانه عمدتا بر سه محور متمرکز است:


نخست، تهیه پیش‌نویسی از سوی کنگره آمریکا که روند پیگرد عربستان سعودی را به‌ عنوان یکی از عاملان حوادث 11 سپتامبر فراهم می‌کند. این موضوع با مخالفت و تهدید سعودی‌ها مواجه شده است و آنها تهدید کرده‌اند اگر کنگره، لایحه‌ای را که بیانگر نقش عربستان در حملات 11 سپتامبر است، تصویب کند، اقدام به فروش 750 میلیارد دلار از اوراق بهادار خود در خزانه‌داری آمریکا و دیگر دارایی‌هایشان در آمریکا خواهند کرد.



دوم، تشکیل بلوک رسانه‌ای که در آن حملات سختی از سوی رسانه‌ها و نهادهای اجتماعی شکل می‌گیرد.


در این‌باره سایت عربی 21 ادعا کرده است که لابی نایاک (شورای ملی ایرانیان آمریکا) نقش اساسی در حملات رسانه‌ای علیه عربستان در آمریکا ایفا می‌کنند.


به ادعای این سایت عربی، در حالی‌که رسانه‌های آمریکایی و اروپایی این روزها برنامه‌های متنوع و جهت‌داری برای مانور روانی علیه عربستان تولید و تلاش می‌کنند تروریسم و بی‌ثباتی منطقه را به عربستان و سیاست خارجی این کشور ربط دهند، لابی نایاک موفق شده است به‌وسیله روزنامه‌نگاران، پژوهشگران و نویسندگان ایرانی که در رسانه‌های آمریکایی و اروپایی فعالیت می‌کنند، موجی علیه سیاست‌گذاری‌های عربستان در آمریکا به راه بیندازند.


این حملات رسانه‌ای تا آنجا بالا گرفته است که روزنامه دیلی‌نیوز چاپ نیویورک 17 آوریل (29 فروردین) با انتشار گزارشی با عنوان «تفاله سلطنتی» به بیان انزجار بازماندگان حادثه 11 سپتامبر از آل‌سعود پرداخت و نوشت: «خانواده‌های قربانیان 11 سپتامبر، عربستان سعودی را به باج‌دهی 750 میلیارد دلاری برای پنهان کردن نقش خود در حادثه تروریستی 11 سپتامبر متهم می‌کنند.»


علاوه بر این، روزنامه آمریکایی نیویورک‌پست در گزارشی نوشت: «واقعیت این است که نقش آل‌سعود در حوادث 11 سپتامبر از سوی عالی‌ترین مقام‌های دولتی به عمد مخفی نگه داشته شده است.»


این روزنامه می‌افزاید: «این مخفی‌کاری در حالی است که برخی از مسئولان امنیتی که بررسی حوادث رخ‌داده در 11 سپتامبر را برعهده داشتند، بیان کرده‌اند تقریبا همه سرنخ‌ها به سفارت عربستان سعودی در واشنگتن یا کنسولگری این کشور در لس‌آنجلس باز می‌گردد که به محض تلاش برای بررسی این سرنخ‌ها، این مسئولان به بهانه مصونیت دیپلماتیک از پیگیری موضوع منع می‌شده‌اند.»


سوم، فشار بر اوباما برای افشای 28 صفحه اسناد محرمانه گزارش کنگره امریکا درباره حوادث 11 سپتامبر.


محور سوم، یعنی فشار بر اوباما چندی است که آغاز شده است. در این‌باره شبکه سی‌بی‌اس آمریکا در برنامه «60 دقیقه» از اسنادی موسوم به «اسناد 28 صفحه‌ای» پرده برداشت که حاکی از نقش عربستان سعودی در حوادث 11 سپتامبر است؛ اسنادی محرمانه که در تحقیقات پس از وقوح حادثه در سال 2001 به‌دست آمد و تاکنون افشا نشده است.


به‌گزارش این شبکه آمریکایی، مقام‌های دستگاه اطلاعاتی آمریکا در حال بررسی امکان افشای بزرگ‌ترین اسناد محرمانه موسوم به «28 صفحه‌ای» هستند که از برخی زوایای مخفی حوادث 11 سپتامبر پرده بر می‌دارد. طبعا این احتمال در نظر گرفته می‌شود که ممکن است شبکه حامیان سعودی که به‌طور گسترده در آمریکا فعال هستند، برای اجرایی کردن هدفشان و حمله به برج‌های دوقلو دست به انجام عملیات ربایش شهروندان زده باشند.


علاوه بر این، در گزارش محرمانه 28 صفحه‌ای جزئیات دقیقی از کسانی که به دو تبعه سعودی در زمینه آموزش خلبانی و راهبری هواپیما تا محل برج‌های دوقلوی تجارت جهانی و وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در نیویورک کمک کرده بودند بیان شده است. در برخی گزارش‌ها آمده است اسناد محرمانه تاکید می‌کنند که خالد محضار و نواف حازمی سعودی، دو عامل اجرایی حملات 11 سپتامبر بودند که توانستند خود را به آمریکا برسانند و چون تجربه خلبانی نداشتند، با کمک عمر بیومی، نماینده عربستان در آمریکا در مدرسه خلبانی آموزش دیدند. علاوه بر این، مقدار زیادی پول نیز به آن‌ها داده شد.


سعودی‌ها می‌دانند چه کردند!


باب گراهام، سناتور سابق آمریکا که ریاست کمیته تحقیق دفتر اطلاعات آمریکا را برعهده داشت و مدتی رئیس مشترک کمیته تحقیقات دوجانبه با سنای آمریکا بود با اعتراف به شکست اطلاعاتی آمریکا در حوادث 11 سپتامبر به شبکه خبری سی‌ان‌ان گفت: «من خشمگینم ولی برایم عجیب نیست. سعودی‌ها می‌دانند 11 سپتامبر چه کردند و ما نیز دست‌کم در سطح مقام‌های عالی‌رتبه آمریکا به اقدامات آن‌ها آگاهیم.»


وی افزود: «ما معتقدیم که اقدامات آنها بدون مجازات نخواهد ماند و تهدیدات کنونی برای فشار بر سطوح عالی کاخ سفید و کنگره برای بازداشتن آنها از معرفی عربستان سعودی به‌ عنوان یکی از عوامل حوادث 11 سپتامبر است.»


گراهام درباره اینکه سعودی‌ها تهدید به خروج دارایی‌های خود از آمریکا گرفته‌اند و اینکه این تهدید تا چه حد واقعی است، گفت: «فکر می‌کنم سعودی‌ها با آمریکا توافقی نکرده‌اند که دلالت بر اقدامی خارج از اصول باشد و حق ندارند که پا را فراتر از تعهدات با آمریکا بگذارند و آمریکا را ملزم به سرپوش گذاشتن بر انتشار اطلاعات گزارش محرمانه 28 صفحه‌ای کنند.»


وی افزود: «حتی اگر چنین اتفاقی بیفتد، باز هم هزاران سند وجود دارد که بیانگر نقش عربستان در حملات 11 سپتامبر است و فکر می‌کنم که اوباما باید همه این اسناد و اطلاعات را منتشر کند تا در مقابل افکار عمومی، شفاف‌سازی انجام شود.»


اتحاد آمریکا برای اجرای عدالت


تری استرادا، رئیس کمیته «اتحاد خانواده‌های قربانیان و نجات‌یافتگان حوادث 11 سپتامبر تا اجرای عدالت علیه تروریسم» در واکنش به گزارش‌های منتشرشده درباره هشدار عربستان به آمریکا، گفت: «اگر چنین تهدیداتی انجام شود و واکنشی (از سوی مقام‌های آمریکایی) نداشته باشد، منجر به پایمال شدن حق خانواده‌های قربانیان حوادث 11 سپتامبر و همچنین حملات تروریستی دیگر از سوی کشورهای بیگانه می‌شود.»


گراهام درباره اینکه سعودی‌ها تهدید به خروج دارایی‌های خود از آمریکا گرفته‌اند و اینکه این تهدید تا چه حد واقعی است، گفت: «فکر می‌کنم سعودی‌ها با آمریکا توافقی نکرده‌اند که دلالت بر اقدامی خارج از اصول باشد و حق ندارند که پا را فراتر از تعهدات با آمریکا بگذارند و آمریکا را ملزم به سرپوش گذاشتن بر انتشار اطلاعات گزارش محرمانه 28 صفحه‌ای کنند.»

استرادا افزود: «من از آنچه رخ داد (تهدید آمریکا از سوی عربستان) شوکه شده‌ام، منظورم این است که آیا واقعا سعودی‌ها تا این حد بر حکومت ما نفوذ دارند؟ آیا نفوذشان تا حدی است که می‌توانند در واشنگتن تصمیم‌گیرنده باشند؟ آیا باوجود سعودی‌ها نمی‌توان لایحه‌ای را که بیانگر نقش عربستان در حملات 11 سپتامبر است در کنگره تصویب کرد؟»


وی تصریح کرد: «در زمان کوتاهی پس از آنکه باراک اوباما رئیس‌جمهوری آمریکا شد به مجروحان و خانواده‌های قربانیان حوادث 11 سپتامبر قول داده شد که به‌زودی اسناد 28 صفحه‌ای را که شامل گزارش‌هایی درباره حوادث 11 سپتامبر است، منتشر شود؛ اسنادی که می‌گویند دلالت بر نقش برخی کشورهای خارجی در آن حوادث دارد. اوباما حتی پس از کشته شدن اسامه بن‌لادن چنین وعده‌ای داده بود.»


رئیس بنیاد حمایت از قربانیان 11 سپتامبر درباره تهدیدات عربستان گفت: «سعودی‌ها آمریکا را تهدید کردند که اگر مقام‌های آمریکایی اسناد را فاش کنند، میلیاردها دلار سرمایه خود را از اقتصاد آمریکا خارج می‌کنند و اوراق بهادار خود در خزانه‌داری آمریکا و دیگر دارایی‌هایشان در آمریکا را خواهند فروخت.»


وی افزود: «آنها در حالی ما را تهدید کرده‌اند که ما کمک‌های زیادی به آنها در جنگ علیه داعش انجام داده‌ایم. واقعا مضحک است؛ بیش از اینکه آن‌ها به ما نیاز داشته باشند ما به آن‌ها نیاز داریم.»


سفر اوباما به عربستان؛ همه چیز فدای «حفظ منافع» شد


همانگونه که برخی از کارشناسان و تحلیلگران سیاسی معتقد بودند، از سفر باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا به عربستان چیزی عاید خانواده‌های قربانیان 11 سپتامبر نشد.



گدیان رز، تحلیلگر امور سیاسی و کارشناس امور خاورمیانه در این‌باره به روزنامه نیویورک‌تایمز، گفته بود: «سفر اوباما به عربستان که مقدمه‌ای برای انجام سفرهای اروپایی‌اش است، آسان نیست. این در حالی است که باید دو طرف در این دیدار از منافع مشترکشان سخن بگویند.»


رز افزود:‌ «روابط میان آمریکا و پادشاهی عربستان حال و روز خوبی ندارد و رهبران دو کشور از مواضع یکدیگر درباره برخی موضوعات رضایت ندارند.»


این تحلیلگر آمریکایی تصریح کرده بود: «دلیلی وجود ندارد که پادشاهی عربستان را ضعیف بپنداریم بلکه اگر چنین فکر کنیم، اشتباه بزرگی مرتکب شده‌ایم. ما اکنون روابط مستحکمی به‌عنوان هم‌پیمان نداریم ولی منافع مشترک زیادی از جمله همکاری‌های اطلاعاتی علیه ایران، داعش و بشار اسد وجود دارد که ما را ملزم به حفظ و استمرار روابط با یکدیگر می‌کند.»


سلمان انصاری، نویسنده سعودی و رئیس کمیته روابط عربستان و آمریکا (سابراک)، نیز بر همین اظهارات صحه می‌گذارد و با بیان وجود منافع مشترک میان ریاض و واشنگتن، در کاربری توییتر خود می‌نویسد: «همکاری نظامی، امنیتی و اطلاعاتی حتما در میان رایزنی‌های اوباما با سران سعودی مطرح خواهد شد. عربستان اهتمام ویژه‌ای به موضوعاتی همچون همکاری‌های امنیتی در هم سطوح با آمریکا دارد ولی نگرانی عربستان جای دیگری است.»


وی می‌افزاید: «بیشتر نگرانی سعودی‌ها نوع روابط آمریکا با ایران پس از توافق هسته‌ای است؛ موضوعی که هنوز به‌طور دقیق از جزئیاتش آگاه نیستند.»


انتهای پیام/

ارسال نظر