رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز از پروژه توموگرافی درخت سرپا بازدید کرد + توضیحات تیم تحقیقاتی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، همزمان با ایام نوروز سال 1395، دکتر بهروز میرزا رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز به همراه دکتر جواد یعقوبی درابی رئیس دبیرخانه هیات امنا و دکتر آژنگ تاجدینی رئیس دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی واحد کرج به طور سرزده از تیم توموگرافی درخت سرپا در حین راهاندازی دستگاه مقطعنگاری آکوستیکی بازدید کرد.
در ماه های پایانی سال 1394 در پی یک فرایند پیچیده بررسی و داوری علمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج به عنوان مجری طرح پژوهشی توموگرافی درختان سرپای شهرستان کرج انتخاب و شهرداری این کلانشهر، حمایت کامل مادی از این طرح را به عهده گرفته است.
در حین این پژوهش نمونه ایرانی، دستگاه مقطعنگاری آکوستیکی مطابق با گونه های درختی موجود در شهر کرج، ساخته و اجزا و قطعات بهکار رفته در این نمونه تا هر میزان که ممکن شود، ایرانی خواهد شد. بدیهی است با ادامه این گونه حمایت ها امکان تولید یک دستگاه صد درصد ایرانی نیز در دوره های بعدی مهیا خواهد شد.
در راستای تولید تجهیزات آزمون های غیرمخرب چوب، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، پیش از این، ساخت دستگاه ایرانی آزمون غیرمخرب ارتعاش برای اندازهگیری خواص مکانیکی مواد را در کارنامه خود دارد که در سال 1387 ثبت اختراع شده و تاکنون منجر به تولید بیش از پنجاه عنوان مقاله در مجلات آیاسآی و علمی پژوهشی شده است.
طبق تجربیات این دانشگاه و با همکاری هایی که با کشورهای اروپایی، ژاپنی و چینی در امور آزمون های غیرمخرب داشته است، در نهایت از بین دستگاه های توموگرافی موجود در دنیا، نسخه اروپایی آن، برای ایرانیسازی انتخاب شد که یکی از همکاران رسمی طرح با سفر به اتحادیه اروپا این نمونه را مستقیما از شرکت تولیدکننده اروپایی خریداری و به ایران منتقل کرد.
عملکرد این دستگاه به این گونه است که تعدادی حسگر در اطراف درخت نصب میشود، کاربر روی تمام این حسگرها ضربه کوچکی میزند. صدای حاصله قطر درخت و وترهای مشخصی از مقطع درخت را طی میکند و در نهایت دستگاه با تجزیه و تحلیل ریاضی سرعت صوت در درخت و نقطهیابی در مختصات سه بعدی، تصویر مقطع درخت را مشابه تصاویر سیتیاسکن، رسم میکند.
میرزا در دیدار با تیم نه نفره این طرح پژوهشی که مشتمل بر متخصصان آزمونهای غیرمخرب، چوبشناس، درخت و جنگلشناس، متخصص ریاضیات تصویرسازی، برنامهنویس و برق و الکترونیک بود، ابتدا بر شهامت ایشان در پذیرش مسئولیتیچنین فنآورانه آفرین گفت و سپس در خصوص نحوه ایرانی سازی سوالاتی مطرح کرد.
دکتر مهران روحنیا، مدیر تیم تحقیقاتی توموگرافی، در پاسخ به نحوه ایرانیسازی دستگاه توضیح داد: «دستگاه از دو بخش نرمافزار و سختافزار تشکیل شده است. در بخش نرمافزار یک قسمت تصویرسازی ریاضی از روی داده های سرعت صوت وجود دارد. قسمت دیگر نرمافزار که بسیار مهم است، بانک اطلاعاتی پارامترهای آکوستیکی درختان بومی ایران است که در دستگاههای خارجی موجود نیست. این بانک اطلاعاتی باید در فرایند ایرانیسازی تهیه و به برنامه اضافه شود.»
وی تاکید کرد که برنامه جدید در دو بخش تصویرسازی ریاضی و بانک اطلاعاتی گونههای شهر کرج الزاما به کلی باید از نو نوشته شود. بخش سختافزار از تعدادی سنسور پیزوالکتریک، تعدادی کرونومتر با دقت میکروثانیه و یک فرستنده بلوتوث تشکیل شده است. محققان تیم توموگرافی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در این پژوهش روی ساخت فرستنده بلوتوث و کرونومتر میکروثانیه کار میکنند و قرار است سنسورهای پیزو الکتریک کماکان وارداتی باشند.
روحنیا خاطرنشان کرد که هماهنگ کردن سختافزار و نرمافزار مهمترین قسمت کار خواهد بود چرا که کوچکترین نویز و پارازیت، موجب اخلال در دقت محاسبه سرعت صوت و در نتیجه اخلال در ترسیم تصویر توموگرافی خواهد شد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز در این بازدید ابراز امیدواری کرد که این دانشگاه به عنوان بزرگترین دانشگاه استان که با عنوان قطب علم و فناوری مزین شده است، بتواند پیشگام بومیسازی فنآوری و تجهیزات مهندسی در سطوح آزمایشگاهی و صنعتی باشد.
وی ادامه داد:« دانشگاه، پشتیبان متخصصان علمی است و به تیم حاضر اطمینان داد تا بدون نگرانی تنها به مشکلات علمی و فنی بیندیشند و هیچ گونه درگیری ذهنی در خصوص مسائل و مشکلات بوروکراسی اداری داخل دانشگاه یا شهرداری نداشته باشند. بنابراین با این رویکرد، ایشان یکی از پرسنل حوزه معاونت برنامهریزی و امور اقتصادی دانشبنیان واحد کرج را به عنوان مسئول پیگیری اسناد و مدراک میان شهرداری و دانشگاه انتخاب کردند تا این تیم تحقیقاتی نسبت به این گونه مشکلات دغدغهای نداشته باشند.»
انتهای پیام/