صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۵۵ - ۱۷ اسفند ۱۳۹۳

مسجد چهار ایوانی ورامین در انتظار بودجه مرمت + تصاویر

مسجد جامع ورامین از بناهای تاریخی ورامین است که بارها مورد مرمت قرار گرفته است اما ظاهراً به دلیل کمبود منابع مالی لازم، فعالیت‌های مربوط به بازسازی بیشتر در راستای اجتناب از خرابی بیشتر بوده است به طوری‌که پنجره‌هایی که سال‌ها پیش خریداری شده هنوز نصب نشده است.
کد خبر : 7236

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، تاجیک که یکی از محققان و پژوهشگران آثار باستانی ورامین است و بازسازی مسجد جامع ورامین را بر عهده دارد درباره وضعیت این بنای تاریخی گفت: «مسجد جامع شهر ورامین توسط فردی به نام سعدبن شاه حسین ورامینی- وی خانه خدا را نیز بازسازی کرده است- با مساحت یک هکتاری ساخته شده است. این بنای تاریخی قدمت 704 ساله دارد و براساس برخی مطالب آمده در چندین کتب ساخت آن به دوره سلجوقی بازمی‌گردد و به احتمال زیاد این مسجد در دوره‌های ایلخانی، پهلوی اول، صفویه و زندیه مرمت شده است.»


وی در سخنانش اظهار کرد: «مشابه این مسجد 7 مسجد در ورامین وجود دارد که شامل مساجدی چون مسجد عتیقه، مسجد شاه‌حسین، مسجد کوکب‌الدین که 5 برابر مسجد جامع بوده و در اوایل انقلاب خراب شده، می‌شود.»


تاجیک با یادآوری این‌که ورامین در دوره ایلخانی مرکز استان تهران بوده است و طبیعتاً جایگاه خاصی در آن برهه از زمان داشته است، بیان کرد: «ارتفاع گنبد این مسجد 23 متر است و تنها مسجد ‌چهار ایوانی شیعه کشور است. در دو سمت این مسجد دو حوزه علمیه «فتانه» و «رضویه» وجود داشته است که از هیچ‌یک اثری باقی نمانده است. در این مسجد 50 بار نام مبارک حضرت علی (ع) آمده است و در آن از مهرها، گل و بته، کتیبه‌ها و شکل‌های مختلف استفاده شده است.»


این محقق و پژوهشگر با تاکید بر این‌که در ورامین 32 بنای ایل‌خانی وجود دارد اظهار کرد: «این بنا توسط میراث فرهنگی بازسازی می‌شود و تاکنون سالانه چیزی حدود 50 تا 200 میلیون تومان صرف حفظ آن می‌شود. آب‌انبار اینجا کامل پوشانده و نابود شده است و به عقیده من مرمت کامل آن چیزی حدود 50 میلیارد تومان هزینه دارد.»


وی با بیان این‌که بهترین مرمت مربوط به دوره تیموری و پهلوی اول بوده است، اظهار کرد: «در این دوره بازسازی و مرمت قرار است 50 میلیون تومان فرمانداری و 50 میلیون تومان میراث فرهنگی هزینه کند. اگرچه هزینه‌های ترمیم این بنا از نظر من بیش از این مبالغ است ولی با اختصاص این هزینه می‌توان از تخریب بیشتر این مسجد جلوگیری کرد.»




تاجیک افزود: «درحال حاضر بخش شرقی و غربی سازه مسجد که تا ارتفاع 1 متری آسیب دیده است برای بازسازی و جلوگیری از تخریب بیشتر در اولویت قرار دارند که شامل سردر، بخش ورودی و پنجره‌های چوبی است که از 30 سال پیش پنجره‌ها خریداری شده ولی به دلیل بودجه نصب نشده است.»


وی در معرفی دیگر بخش‌های تاریخی این شهر به پل باقرآباد اشاره کرد و گفت: « پل باقرآباد ورامین نیز در دوره پهلوی اول توسط زنی که نیت رفتن به سفر حج داشته، ساخته شده است. متأسفانه سرمایه‌داران ما سرمایه‌ها را برای ساخت مکان‌های مختلف به کشورهای عربی می‌برند در حالی‌که ما در کشورمان نیازهای زیادی داریم.»


او در پایان درخصوص ویژگی‌های دیگر این شهر بیان کرد: «کارخانه‌های قند، مقواسازی، روغن، پارس سرام و سیلو‌های ورامین شهره همگان است و چیزی حدود یک چهارم مواد گوشت، لبنیات، غلات و سیفی‌جات کشور را تامین می‌کند.»


مسجد جامع ورامین از بناهای دوره ایلخانی و از مسجد‌های چهار ایوانی است. ورودی مسجد دارای گچبری‌های فیروزه و آبی رنگی بوده است که برای جلب افراد به داخل بوده است در حالی‌که پشت سردر ورودی این بنا معماری ساده‌ای دارد تا حس تعلق خاطر افراد به دنیا از میان برورد. درهای ورودی این مسجد به گونه‌ای طراحی شده که همه در یک جهت و رو به قبله هستند و افراد از خارج محراب را می‌توانند ببینند.


نگارش سوره جمعه به خط کوفی در بخش داخلی مسجد از جمله دیگر ویژگی‌های این بنا است و گچبری‌های نقوش اسلیمی و گیاهی که داخل بنا به کار رفته است. همچنین سالم ماندن گچ‌بری‌های از ارتفاع 3 متر به بالای بخش داخلی مسجد یادآور سیلی است که در منطقه ورامین آمده است.





انتهای پیام/

ارسال نظر