استان رکورددار «طلاق توافقی» در ایران
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا به نقل از روزنامه آرمان، طلاق در ایران به یکی از بحرانی ترین مقاطع خود طی سالهای اخیر رسیده است. هماکنون ایران با نرخ خام طلاق ۲ درصد یکی از بالاترین آمارها در زمینه طلاق را در کشورهای منطقه دارد و حالا پس از چالشهای رفتاری، اخلاقی و اقتصادی، چالشهای دیگری مانند سبک جدید زندگی شهری نیز، بر این روند افزایشی تاثیرگذار داشته است.
براساس بررسی شاخص دوام زندگی، حدود ۱۴ درصد طلاقها در ایران، کمتر از یک سال و ۱۱ درصد آن پس از یک تا دو سال از زندگی مشترک رخ میدهد. یکی از چالشهایی که در این زمینه، کمتر به چشم میآید، شاخص دوام زندگی در طلاق است. این شاخص در مسائل جمعیت شناختی واقعه ازدواج و طلاق مورد بررسی قرار میگیرد و ناظر بر طول مدت ازدواج تا وقوع واقعه طلاق است. براساس بررسی این شاخص، حدود ۱۴ درصد طلاقها در ایران، کمتر از یک سال و ۱۱ درصد آن پس از یک تا دو سال از زندگی مشترک رخ میدهد.
در مجموع بیش از ۵۰ درصد طلاقها در ایران در کمتر از پنج سال از زندگی مشترک رخ میدهد. این اتفاق اما در برخی استانهای کشور، بحرانی تر است. هماکنون میانگین طول مدت زندگی مشترک در طلاقهای ثبت شده در کل کشور هشت سال است اما استانهای ایلام، کردستان، خراسان جنوبی و اردبیل میانگین زیر هفت سال را تجربه میکنند. از طرف دیگر، استانهای یزد، سمنان، اصفهان، مازندران، تهران و البرز دارای میانگین طول مدت زندگی مشترک در طلاقهای ثبت شده بالای هشت سال هستند. اینها در شرایطی اتفاق میافتد که شاخص دوام زندگی طی سالهای ۱۳۸۶ و ۱۳۸۸ کمتر از سالهای ۱۳۹۲ و ۹ ماهه اول سال ۱۳۹۴ بوده است.
طلاق عاطفی مانع فرزندآوری است
این اتفاق در شرایطی است که وزارت بهداشت صراحتا افزایش طلاق را یکی از چالشهای مهم در ارتقای نرخ باروری کشور میخواند. براساس اعلام رسمی مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت «در طول سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۳ تعداد موارد طلاق و تعداد ازدواجها در ایران رشد شتابندهای داشت و این دو پدیده از چالشهای ارتقای نرخ باروری در کشور به شمار میروند. » محمد اسماعیل مطلق ادامه داد: هم اینک ۸۰ درصد طلاقها در کشور در میان زوجهای دارای سن زیر ۳۰ سال رخ میدهد و بررسیها نشان میدهد افزون بر ۱۴ درصد طلاقها در سال نخست و ۵۰ درصد در پنج سال نخست زندگی اتفاق میافتد.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: طی امسال نیز ظرف هر ساعت ۱۸ مورد طلاق و در هر روز ۴۴۳ مورد طلاق در سطح کشور ثبت شده است. او همچنین با اشاره به روند افزایش طلاق عاطفی افزود: طلاقهای عاطفی یکی از چالشها و موانع فرزندآوری در بین زوجین و در حال رشد است. مطلق میزان کلی باروری در ایران را ۸/۱ اعلام و بیان کرد: طبق شاخصهای جهانی حد جایگزینی میزان باروری کلی یا میانگین تعداد فرزندانی که یک زن در طول باروری بهدنیا میآورد باید ۱/۲ باشد، لذا کاهش این شاخص تهدیدی برای کشور محسوب میشود.
۹۰ درصد طلاقهای تهرانی توافقیاند
دیگر نکتهای که روند طلاق را در ایران، سرعت داده است، طلاق توافقی است. براساس این روش از طلاق، «زوجین میتوانند با توافق درباره حقوحقوق خود یا گذشتن از حقوق خود از قبیل مهریه، حضانت و ملاقات فرزند، جهیزیه، نفقه و... بهراحتی به دادگاه مراجعه کنند و پس از مدت کوتاهی بهصورت توافقی از هم جدا شوند.»
این ساده ترین تصویر از سادهترین شکل طلاق در کشور است. این اتفاق همزمان در شرایطی است که رئیس دادگاههای عمومی و انقلاب تهران در بهار سال جاری اعلام کرد: «طلاق توافقی با ۲۷هزار و ۳۲۰ فقره پرونده، در صدر دعاوی مجتمعهای خانواده شهر تهران در سال ۹۳ قرار داشته است» این آمار زمانی معنادار میشود که آن را با تمامی پروندههای طلاق در تهران مقایسه کنیم. سالانه بیش از ٣۰ هزار نفر در تهران از یکدیگر جدا میشوند که ٢٧ هزار مورد آن توافقی است.
انتهای پیام/