20 درصد ایرانیها به بیماری خاموش کلیه مبتلا هستند
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی آنا، 10 مارس مصادف با 20 اسفندماه به عنوان «روز جهانی کلیه» نامگذاری شده است. شناسایی و پیشگیری به موقع از بیماریهای کلیوی نقش بسیار مهم و حیاتی در حفظ سلامت کلیهها و سایر ارگانهای بدن دارد. متاسفانه شناسایی این بیماری در ایران و بسیاری از کشورهای پیشرفته دچار مشکل است زیرا بیماریهای کلیوی جزو بیماریهای خاموش و بدون علامت است که فرد به صورت اتفاقی زمانی متوجه بیماری خود میشود که کلیه قسمت اعظمی از کارکرد خود را از دست داده است. به همین دلیل اطلاعرسانی به مردم و مقامات مسئول در خصوص اهمیت کلیه و بیماریهای ناشی از آن میتواند در افزایش طول عمر انسان نقش بسزایی داشته باشد.
وظایف کلیه
دکتر هوشنگ سند گل، فوق تخصص نفرولوژی، در گفتوگو با خبرنگار گروه اجتماعی آنا، میگوید: دفع مواد زائد و تنظیم آب بدن از وظایف اصلی کلیهها محسوب میشود. یکی دیگر از وظایف کلیهها کمک به خونسازی است که هورمون تنظیم کننده گلبول قرمز و خون را که در مغز و استخوان تولید میشود را تنظیم میکند، بنابراین وقتی عملکرد کلیهها دچار اختلال شود فرد دچار کمخونی میشود.
وی افزود: یکی دیگر از وظایف مهم کلیه تنظیم عملکرد هورمون ویتامین D است که شکل فعال و اثرگذار آن بر روی استخوان و روده نهایتا در کلیهها باید شکل بگیرد که اگر کلیه نباشد اما این هورمون به صورت اولیه موجود باشد، قابلیت فعالیت پیدا نمیکند و فرد دچار مشکلات استخوانی میشود.
ارتباط عملکرد کلیه با سایر ارگانهای بدن
این استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه عملکرد کلیهها بر سایر ارگانهای بدن تاثیر میگذارد، عنوان کرد: برای مثال اگر تنظیم آب بدن توسط کلیهها دچار مشکل شود فرد دچار تورم، نارسایی قلب، تجمع آب در شکم، ریه و دور قلب میشود. همچنین زمانی که عملکرد کلیهها به زیر 30 درصد کاهش پیدا کند دفع پتاسیم و فسفر دچار مشکل میشود.
بر اساس آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور سالانه دو هزار و 700 نفر به پیوند کلیه نیاز پیدا میکنند که در صورت تداوم بیتوجهی به عملکرد این عضو لوبیایی شکل، این آمار سالانه افزایش مییابد.
وی افزود: اختلال در عملکرد کلیه میتواند موجب بروز علائمی مانند تهوع، درد، ناراحتی، خستگی، خارش پوست، گیجی، خواب آلودگی و علائم گوارشی شود که در صورت بیتوجهی و تداوم بیماری فرد نیاز به دیالیز و پیوند کلیه داشته باشد و یا حتی میتواند مرگ را نیز برای فرد به همراه داشته باشد.
شایعترین بیماری کلیوی در ایران
سند گل کاهش عملکرد کلیه را یکی از مهمترین و شایعترین بیماریهای کلیوی دانست و افزود: کاهش عملکرد کلیه به صورت حاد و مزمن بروز پیدا میکند که نارساییهای حاد در عرض چند هفته و نارساییهای مزمن در مدت سه ماه فعالیت کلیهها را مختل میکند و زمانی که میزان فعالیت به 10 درصد کاهش پیدا کند فرد نیازمند دیالیز و پیوند میشود.
این فوق تخصص نفرولوژی درباره بیماریهایی که موجب بروز نارسایی کلیه میشود، اظهار کرد: دیابت و فشار خون از جمله مهمترین بیماریهای ایجاد کننده نارسایی کلیه هستند، بنابراین به افراد مبتلا به دیابت، فشار خون، سنگ کلیه، افراد مسن، بیماران روماتیسمی، افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی، کسانی که به استعمال سیگار و قلیان اعتیاد دارند و یا افرادی که بستگان نزدیک آنها به بیماریهای کلیوی مبتلا است توصیه میشود سالانه دو بار برای بررسی سلامت کلیههای خون آزمایش خون و ادرار دهند و سونوگرافی انجام دهند.
تمام بیماران کلیوی نیاز به دیالیز دارند
وی با بیان اینکه ایده آل این است که هر فردی که دچار نارسایی کلیه و کاهش عملکرد کلیه میشود پیوند انجام دهد، گفت: اما چون این امکان در هیچ کشوری فراهم نیست و به اندازه بیماران پیونده دهنده وجود ندارد بیماران به ناچار باید به مدت یک تا دو سال دیالیز شوند و در صفهای انتظار بمانند.
20 درصد جوامع ایران دچار نارسایی کلیه هستند
در ادامه دکتر حسن ارگانی با بیان اینکه 20 درصد افراد جامعه به بیماریهای کلیوی مبتلا هستند، عنوان کرد: متاسفانه بیماریهای کلیوی مانند کوه یخ هستند که قسمت اعظم آن زیر آب است و فرد زمانی متوجه بیماری خود میشود که دیالیز تنها راه درمان میشود.
وی افزود: تقریبا در جامعه ما از هر 10 نفر دو نفر به بیماری کلیوی مبتلا هستند و پیشبینی میشود سالانه دو هزار فرد جدید مبتلا به این بیماری، شناسایی شود.
زنگهای خطر نارسایی کلیه
این فوق تخصص نفرولوژی با تاکید بر اینکه تنظیم قند و فشار خون تا حد بسیاری از بروز بیماریهای کلیوی و پیشرفت آن پیشگیری میکند، یادآور شد: افراد دیابتیک و افراد مبتلا به فشار خون بالا باید به صورت مرتب قند و فشار خون را تنظیم کنند تا منجر به بیماری کلیه و پیشرفت آن نشود.
همچنین دکتر معصومه محکم، فوق تخصص کلیه اطفال به آنا میگوید: توجه به سلامت کلیهها باید از دوران جنینی آغاز شود اما متاسفانه شایعترین علامت بیماری کلیوی در کودکان بدون علامت بودن آن است.
وی افزود: به خانوادهها توصیه میشود به سلامت کلیههای فرزندانی که به دچار شب ادراری، عدم کنترل ادرار، سابقه خانوادگی ابتلا به نارسایی کلیه، اختلال در ادرار و درد در هنگام اجابت مزاج هستند توجه داشته باشند.
بر اساس آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، سالانه دو هزار و 700 پیوند کلیه در ایران انجام میشود که متاسفانه به دلیل بیتوجهی به عملکرد و سلامت این عضو لوبیایی شکل پیشبینی میشود سالانه این آمار افزایش چشمگیری داشته باشد.
انتهای پیام/