امیری اعلام کرد؛ آمادگی واحد نجفآباد برای برگزاری همایش «فقه پویا، رویکرد نوین در مسئولیت مدنی» در بعد بینالمللی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از نجفآباد، سید محمد امیری عضو شورای دانشگاه آزاد اسلامی و رئیس همایش در این مراسم، مردم سالاری دینی را الگویی مناسب برای کشورهای اسلامی دانست و گفت: «مردم سالاری دینی حاکم بر کشور قطعا پاسخگوی همه مشکلات جوامع اسلامی متناسب با شرایط و مکانهای مختلف خواهد بود.»
وی ادامه داد: «دشمن در تلاش است که مردم سالاری دینی را ناکارآمد جلوه دهد ولی مسلما این گونه نیست. امام راحل و عظیم الشان جمهوری اسلامی ایران به ما یاد داد که میتوان این نوع از مردم سالاری را در کشور پیاده سازی کرد. فقهی که در حوزههای علمیه و دانشگاهها مورد استفاده قرار میگیرد، فقهی پویاست و جوابگوی نیازهای متعدد در همه اعصار خواهد بود.»
امیری با توجه به ارسال بیش از ۲۰۰ عنوان مقاله به دبیرخانه همایش خاطرنشان کرد: «با توجه به استقبال گسترده از این همایش انتظار دارم که این موضوع، منحصر به این گونه همایشها و نشستهای یک روزه نباشد و استمرار داشته باشد. این موضوع نیاز روز جامعه ماست و باید بیشتر مورد توجه و کارشناسی قرار بگیرد. این همایش باید با مشارکت حداکثری حوزه و دانشگاه و به صورت سالانه برگزار شود و از دل آن، راهکارها و خطی مشیهای مناسب با نیازهای جامعه بیرون بیاید.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نجف آباد با اعلام آمادگی واحد نجف آباد برای برگزاری این همایش در بعد بینالمللی افزود: «همکاران من در دانشکده حقوق این توانمندی را دارند که چنین برنامهای را به صورت بین المللی برگزار کنند.»
امیری با تاکید بر برقراری ارتباط بین حوزه و دانشگاه در قالب دبیرخانه دائمی این همایش خاطرنشان کرد: «پژوهشکدهای که همکاران من در دانشکده حقوق در حال پیگیری تاسیس آن هستند، میتواند حسن مطلع کارهای بزرگی در این زمینه باشد. پاسخگویی به نیازهای جامعه و جوانان از مهمترین دست آوردهای این همایش و مورد تایید و تاکید آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی است.»
علیرضا یزدانیان دبیر علمی این همایش هم با مروری بر رویکردهای ایجاد شده در فقه گفت: «امروزه فقه با دو رویکرد متفاوت مواجه شده است. از یک طرف طبقه روشن فکرنما که دست یابی و زندگی در دیگر کرات را در ذهن خود میپرورانند، فقه را قواعد کهنهای میدانند که برای روزگار گذشته نوشته شده است و قائل به این هستند که فقه مجموعهای از قواعد دست و پا گیر است که جوابگوی نیازهای امروزی جوامع بشری نیست.».
وی ادامه داد: « از سوی دیگر عدهای معتقدند فقه همه چیز است و تمام احکام زندگی دراین مجموعه مقررات گنجانده شده است. همایش فقه پویا، رویکرد نوین در مسئولیت مدنی پلی است بین این دو اعتقاد. در پاسخ به روشنفکرانی که معتقدند فقه موجود برای انسانهای گذشته مناسب است باید گفت که هیچ انسان متمدنی از تاریخ گذشته خودش غافل نیست و آن را همیشه به عنوان عامل رشد و تعالی خود و جامعه به همراه دارد. همچنین باید گفت که نمیتوان همه چیز را در فقه خلاصه کرد چرا که جامعه امروز نیازهای جدیدی دارد. پویایی فقه به معنی مقابله با قرآن و سنت نیست و این نکته قابل توجهی است.»
یزدانیان از استقبال قابل توجه از این همایش با ارسال بیش از ۲۰۰ مقاله به دبیرخانه همایش خبر داد و افزود: «مجموعا ۶۸ اثر از آثار ارسال شده به دبیرخانه همایش برای اتشار در کتاب مجموعه مقالات همایش انتخاب شده است با توجه به این استقبال، قطعا میتوان برای برگزاری این همایش در عرصه بین المللی برنامه ریزی کرد.»
حسین میرمحمد صادقی معاون پژوهشهای حقوقی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، دیگر سخنران همایش ملی فقه پویا بود که با مروری بر دیدگاههای افراطی و تفریطی شکل گرفته پس از انقلاب اسلامی، گفت: «در حوزه حقوقی کسی میتواند موفق و مفید باشد که برای حقوق خودی و فقه احترام قائل باشد و بداند که بیشتر مواردی که به حقوق دنیا عرضه شده، بر اساس اصول، قواعد و فقه اسلامی نوشته شده است.»
میرمحمد صادقی پویایی فقه را مسئلهای مهم دانست و تاکید کرد: «ما برای اینکه بتوانیم به حقوق خودی و فقه توجه داشته باشیم و آن فقه نیز بتواند جوابگوی نیازهای جامعه ما باشد باید به فقه پویا و متناسب با نیازهای روز جامعه توجه مکفی داشته باشیم. همانطور که میدانید پس از وفات چهارمین امام از ائمه اهل سنت این دیدگاه بوجود آمد که باب اجتهاد بسته شده است و دیگران چیز جدیدی ندارند که به آنچه که پیشینیان گفته اند اضافه کنند، ولی در فقه شیعه همیشه باب اجتهاد مفتوح بوده بنابراین امکان پویایی در فقه وجود دارد.»
در بخش دوم این همایش چهار مقاله برتر با عنوان: نقش نوع تعهدات قراردادی در بیان مفهوم تقصیر در مسئولیت مدنی قراردادی در حقوق ایران و فرانسه، شرط عدم مسئولیت مدنی در بانکها، ماهیت مسئولیت مدنی بانک ناشی از سوء استفاده از دستگاههای کارت خوان بر مبنای اصول فقهی، پذیرش مراتب تقصیر در حقوق مسئولیت مدنی ایران و بررسی آثار مترتب بر آن ارائه و در بخش پایانی همایش پرسش و پاسخ و تجلیل از ارائه دهندگان مقالات برتر انجام شد.
انتهای پیام/