مرکز تحقیقات نمک دانشگاه آزاد اسلامی با مدیریت دکتر میرزاده احیا شد/ فعالیت کارخانه نمک در قالب شرکتهای سرمایهگذاری دانشبنیان
مصطفی سعیدی، خبرنگار آنا - شهرستان گرمسار با 70 درصد تولید معادن نمک، رتبه اول تولید نمک کشور را به خود اختصاص داده است. از این رو با توجه به توانایی انجام پروژههای تحقیقاتی از سوی دانشگاه آزاد اسلامی تهران شمال و ظرفیت واحد گرمسار، موضوع راهاندازی مرکز تحقیقات نمک با مشارکت این دو واحد مطرح شد و پس از تایید طرح در شورای پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی، نخستین مجوز مرکز تحقیقات نمک در کشور برای دانشگاه آزاد اسلامی صادر شد.
سال 87 با راهاندازی این مرکز، فعالیتهای تحقیقاتی، تولیدی و درآمدزایی برای دانشگاه آزاد اسلامی کلید خورد و اعضای هیات علمی آن تعیین و به تایید سازمان مرکزی رسید.
مهردادشریف در گفتوگو با خبرنگار آنا، درباره تاریخچه شکلگیری مرکز تحقیقات نمک دانشگاه آزاد اسلامی میگوید: «مطالعات اولیه راهاندازی مرکز تحقیقات نمک سال 87 انجام شد و همان سال هم چند پروژه تحقیقاتی از جمله مطالعه «کاهش ناخالصی سولفات از نمک طعام در فرایند تصفیه نمک با روش سالکس» در مرکز صورت گرفت.»
وی میافزاید: «برای درآمدزایی و پابرجا ماندن مرکز، تصمیم گرفتیم که یک کارخانه تولید نمک زیر نظر مرکز تحقیقات نمک احداث و در صورت تامین سرمایه یک معدن نمک نیز برای مرکز خریداری کنیم؛ طرح احداث کارخانه نمک بهصورت جدی مطرح و بیزینس پلان (طرح اقتصادی) آن نوشته و طرح تفصیلی و به سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی ارسال شد.»
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، اظهار میکند: «بهمنظور بررسی طرح توجیهی احداث کارخانه، جلسات متعددی در سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد و در نهایت مقرر شد که به صورت کنسرسیوم بین واحد تهران شمال، گرمسار و مرکز علوم و فناوریهای پیشرفته (cast) منعقد شود.»
مهردادشریف تاکید میکند با وجود این طرح به نظر دکتر جاسبی رسید و با توجه به دقت و موشکافی ایشان به تایید نهایی رسید و پس از آن، زمین کارخانه خریداری و کارهای مقدماتی انجام شد اما احداث کارخانه با تغییر مدیریت در دانشگاه آزاد اسلامی همزمان شد و به این ترتیب راهاندازی کارخانه نمک تا سال 92 متوقف شد.
این مسئول دانشگاهی، اضافه میکند: «پس از انتصاب دکتر میرزاده بهعنوان رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سال 92، مرکز تحقیقات نمک مجددا احیا شد و ایشان دستور از سرگیری فعالیت مرکز را دادند و به این ترتیب سال 93 مطالعات راهاندازی کارخانه را با توجه به تغییر قیمت ارز که در زمان تصویب طرح دلار حدود 1200 تومان بود و اکنون به بالای 3400 تومان رسیده است، آغاز کردیم.»
وی تصریح میکند: «اختلافنظرهایی درباره سوددهی کارخانه با توجه به افزایش قیمت ارز وجود دارد، علاوه بر این با توجه به اینکه مرکز تحقیقات پس از وقفه دوساله مدیریتی در سازمان دانشگاه آزاد اسلامی غیرفعال و تامین منابع مالی پروژه با مشکل روبرو شده بود، توافق شد که واحد گرمسار برای احداث کارخانه نمک، سرمایهگذار پیدا کند و واحد تهران شمال هم به عنوان شریک تجاری این واحد درصدی از سهام را بپردازد تا مرکز تحقیقات نمک در چارچوب شرکتهای سرمایه گذاری دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت داشته باشد.»
مهردادشریف میگوید که مرکز تحقیقات نمک در این مدت بلاتکلیف مانده بود تا اینکه ماه گذشته جلسهای برای تعیین تکلیف کارخانه نمک برگزار و تصمیم نهایی این شد که کارخانه نمک از حیطه اختیارات مرکز تحقیقات خارج شود و در قالب شرکتهای سرمایهگذاری فعالیت کند.
معاون پژوهش و فناوری واحد تهران شمال درباره جلسه اخیر با واحد گرمسار، اظهار میکند که اخیرا جلسهای با واحد گرمسار و با حضور اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات نمک برگزار کردیم تا رویهای برای فعال ماندن مرکز طراحی کنیم، تصمیم بر این شد که واحد گرمسار برای ارتباط با صنایع یک دفتر در تهران راهاندازی کند و مطالعات جامع درباره نیازهای صنعت نمک در منطقه و موارد زیست محیطی و بهداشتی که در ارتباط با نمکهای خوراکی مطرح است، جمعآوری شود.»
وی ادامه میدهد: «همچنین مکاتباتی با سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی انجام دادیم تا مجوز لازم برای هزینه بخشی از بودجه پژوهشی در مرکز را اخذ کنیم تا خونی به رگهای مرکز تزریق بشود و بتوانیم پروژههایی از تولید کنندگان نمک خوراکی و سایر صنایع بگیریم.»
مهردادشریف درباره اهمیت انجام تحقیقات بر نمک و کابردهای آن، میگوید که نمک جزو معدود اقلامی است که از چین وارد نمیشود و اتفاقا چین از وارد کنندگان نمک است و با توجه به اینکه بزرگترین گنبدهای نمکی در منطقه در کشور ایران وجود دارد این پتانسیل میتواند نقطه قوتی برای انجام تحقیقات و درآمدزایی باشد.»
وی میگوید:«محصول نمک منحصر به نمک خوراکی نیست و استفاده از نمک طعام بهعنوان ماده خوراکی تنها یکی از کاربردهای این محصول است در صورتی که نمک کابردهای گسترده صنعتی دارد و انواع متنوعی از نمک وجود دارد که هر یک از آنها خواص خودش را دارد.»
این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، عنوان میکند: «کلمه نمک بهطور عام مردم را به یاد نمک طعام میاندازد و با توجه به این ذهنیت تصویر میشود که نمک نیازی به تحقیقات ندارد، در صورتی که گستره فکری مرکز تحقیقات نمک در زمینه نمک خوراکی نیست بلکه ما به عنوان بازار مصرفی بزرگ برای این محصول برنامهریزی میکنیم و میتوانیم درآمد خوبی از این کار داشته باشیم.»
معاون پژوهش و فناوری واحد تهران تهران شمال درباره راهاندازی 1537 متر سکوی آزمایشگاهی در پروژه آزمایشگاه ملی واحد تهران شمال نیز به آنا میگوید: «این مجتمع آزمایشگاهی نه تنها در کشور بلکه در خاورمیانه نیز بینظیر است و هدفگذاری عمده ما برای مرکز تحقیقات نمک بر آزمایشگاههای استاندارد و آزمایشگاههای مرجع استوار شده است چرا که معتقدیم بر اساس ارزش غذایی نمک طعام و اهمیت استانداریسازی این محصول در کشور، بخش استاندارسازی آزمایشگاه به سوددهی خواهد رسید.»
وی خاطرنشان میکند: «با توجه به اینکه آزمایشگاههای مربوط به این حوزه محدود است، مرکز تحقیقات نمک میتواند با استفاده از برند دانشگاه آزاد اسلامی و مجتمع آزمایشگاههای واحد تهران شمال، به عنوان یک مرکز معتمد آنالیزهای استاندار نمک فعالیت کند.»
انتهای پیام/