گمانهزنیها برای ریاست خبرگان در ایستگاه آخر
گروه سیاسی- قطار گمانهزنیها درباره سرنوشت کرسی ریاست خبرگان رهبری، به ایستگاه پایانی نزدیک میشود.
از واپسین روزهای مهر امسال به این سو، بازار حرف و حدیثها و رقابتهای لفظی و خبری در این باره داغ است؛ «چه کسی رئیس مجلس خبرگان رهبری خواهد شد؟»
اکنون نزدیک به 300 روز از خالی ماندن صندلی ریاست خبرگان میگذرد. 29 مهر بود که آیتالله مهدوی کنی درگذشت؛ او بیش از چهار ماه، در کما به سر میبرد.
از همان روزها، مطرحترین نام و گزینه برای ریاست خبرگان رهبری، آیتالله «اکبر هاشمی رفسنجانی» بوده است.
او، از ۳ مرداد ۱۳۸۶، رئیس مجلس خبرگان بود؛ اما برای جلسه 17 اسفند 1389، خود را از صحنه رقابت کنار کشید و به این ترتیب، ریاست مرحوم مهدوی کنی را بر مجلس خبرگان رقم زد.
در روزهای پایانی هفته پیش رو، قرار است تکلیف این صندلی خالی مانده مشخص شود. باز، نام آیت الله هاشمی رفسنجانی بر زبانهاست.
او که از شاگردان برجسته امام خمینی(ره) بوده، در همه جایگاههای مدیریتی در نظام جمهوری اسلامی، آزمون پس داده است.
اما آیتالله هاشمی رفسنجانی تنها گزینه مطرح در این عرصه نیست.
از همان روزی که آیت الله مهدوی کنی به کما رفت، آیت الله سید محمود هاشمی شاهرودی، نام دیگری بود که همعرض نام هاشمی رفسنجانی، پیش آمده است.
هاشمی شاهرودی در دوران ریاست آیتالله مهدوی کنی، نایب اول وی بود. او از خرداد ماه و با بیماری رئیس، به صورت موقت بر جایگاه ریاست تکیه زد تا اجلاس شهریور ماه را اداره کند.
هاشمی شاهرودی، اجلاس شانزدهم را در روزهای یازدهم و دوازدهم شهریور اداره کرد و از آنجا که این اجلاس، پیش از درگذشت آیت الله مهدوی کنی برگزار شد، ریاست موقت هاشمی شاهرودی تا به امروز ادامه یافته است.
سید محمود هاشمی شاهرودی نیز از شاگردان امام خمینی و آیت الله سید محمد باقر صدر است. او از اعضای حقوقی مجمع تشخیص مصلحت نظام است و از سال 89 به این سو، به جمع مراجع تقلید پیوسته و اعلام مرجعیت کرده است.
از میان شاگردان امام، باز هم هستند نامهایی که هرچند کمرنگتر، ولی به هر حال برای ریاست خبرگان رهبری مطرحاند؛ آیتالله احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان و آیتالله محمد یزدی، از فقهای شورای نگهبان که هر دو آنها نیز از اعضای حقوقی مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند.
آیتالله محمدعلی موحدیکرمانی صبح دیروز پنجشنبه، در حاشیه اجلاس سراسری جبهه پیروان خط امام و رهبری در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سؤالی در این باره اعلام کرد: آیتالله هاشمیشاهرودی نامشان مطرح است. احتمال دارد آقای مصباح، آیتالله هاشمی رفسنجانی و آیتالله یزدی نیز کاندیدا شوند. حتی احتمال دارد آقای جنتی هم که گفته کاندیدا نمیشود، کاندیدا شود.
انتخابات اجلاسیه هفدهم؛ تک کاندیدایی یا رقابتی؟
در این میان اما، رقابت اصلی بین دو هاشمی یکی از شاهرود و دیگری از رفسنجان است.
طی همه دورههای گذشته، آنچه در روز اجلاسیه مطرح شده، یک نام بوده است و اعضای خبرگان، شأن این مجلس را بالاتر از آن میدانند که ریاست آن را به صحنه رقابت تبدیل کنند.
این بار نیز، انتظارها بر آن است که با آغاز اجلاسیه هفدهم، تنها یک نام برای رأیگیری باقی بماند. هرچند که برخی معتقدند این اجلاسیه با گذشته متفاوت بوده و برای نخستین بار، رئیس خبرگان رهبری در یک فضای رقابتی جدی تعیین میشود.
هاشمی رفسنجانی: به تکلیف عمل میکنم
نقل قولها از آیت الله هاشمی رفسنجانی، در این مدت، همواره بر این محور بوده که وی بر مبنای تکلیف عمل خواهد کرد و اگر احساس وظیفه کند، علیرغم میل باطنی، اقدام خواهد کرد.
هاشمی شاهرودی: خدا میداند
آیت الله هاشمی شاهرودی نیز که در تمامی این مدت، سکوت اختیار کرده بود، در حاشیه راهپیمایی 22 بهمن امسال، در پاسخ به این سؤال خبرنگار سیاسی آنا که از وی درباره احتمال شکلگیری دوقطبی هاشمی رفسنجانی و هاشمی شاهرودی برای ریاست خبرگان سؤال کرده بود، گفت: خدا میداند.
جمعی از اعضای خبرگان در نامهای به هاشمی رفسنجانی: کاندیدا شوید
حالا خبر رسیده که جمعی از اعضای خبرگان رهبری، در نامهای به آیت الله هاشمی رفسنجانی، از وی خواستهاند برای ریاست این مجلس، نامزد شود.
در این زمینه، غلامعلی رجایی، مشاور آیتالله هاشمی رفسنجانی با تأیید وجود چنین نامهای از سوی تعدادی از اعضای خبرگان رهبری، گفت: بعید میدانم آیتالله هاشمی شاهرودی با آیت الله هاشمی رفسنجانی در انتخاب رئیس مجلس خبرگان رقابت کند.
وی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا ادامه داد: تعداد قابل توجهی از اعضای مجلس خبرگان در نامهای به آیت الله هاشمی از ایشان خواستهاند که خود را به عنوان کاندیدای ریاست مجلس خبرگان معرفی کند.
رجایی درباره نظر آیت الله هاشمی رفسنجانی افزود: ایشان در هیچ عرصهای برای منافع شخصی حاضر نشدند، بلکه همواره به فکر منافع ملی و نظام بودند از این رو در مقاطعی حضور یافتند.
غلامعلی رجایی: بر اساس آنچه شنیدهام، اگر آیت الله هاشمی برای ریاست مجلس خبرگان اعلام حضور کند، بعید میدانم آیت الله هاشمی شاهرودی با ایشان رقابت کند. |
مشاور رئیس مجمع تشخیص مصلحت گفت: حتی برای یک دوره نامزدی ریاست جمهوری با رهبری مشورت کرده بودند که ایشان فرموده بودند برای انتخابات خود را عرضه کنید.
رجایی ادامه داد: در این سالها برای همگان مشخص شده است که آیتالله هاشمی انسان تکلیفگرایی است و دغدغه تقویت نظام و حاکمیت را دارد. باید به این امر توجه شود که آیت الله هاشمی رفسنجانی اگر رئیس مجلس خبرگان نباشد نقش خود را در مجلس خبرگان ایفا خواهد کرد.
وی درباره احتمال رقابت آیتالله هاشمی شاهرودی با آیت الله هاشمی گفت: بر اساس آنچه من شنیدهام، اگر آیت الله هاشمی برای ریاست مجلس خبرگان اعلام حضور کند، بعید میدانم آیت الله هاشمی شاهرودی با ایشان رقابت کند.
هاشمزاده: آیتالله هاشمی شاهرودی احترام زیادی برای آیتالله هاشمی رفسنجانی قائل است
حجتالاسلام هاشم هاشمزاده هریسی، عضو مجلس خبرگان هم در این زمینه به خبرنگار سیاسی آنا، گفت که میدانم آیتالله هاشمی شاهرودی و آیتالله هاشمی رفسنجانی احترام زیادی برای هم قائل هستند، ولی نمیدانم که هر دو با هم کاندیدا خواهند شد یا با کاندیدا شدن یکی دیگری کنار میکشد؛ نمیتوانم این امر را پیشبینی کنم.
وی درباره نامه تعدادی از اعضای مجلس خبرگان و دعوت به حضور آیت الله هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست مجلس خبرگان، اظهار کرد: من از این نامه اطلاعی ندارم و نمیدانم نوشته شده است یا نه، یا اگر نوشته شده است چه کسانی آن را نوشتهاند.
وی افزود: با این وجود میدانم که آیت الله هاشمی شخصا علاقهای برای کاندیدا شدن در انتخاب رئیس مجلس خبرگان ندارد، ولی اگر تقاضاها از ایشان زیاد شود و همچنین احساس تکلیف کنند، شاید برای ریاست مجلس خبرگان خود را به عنوان کاندیدا عرضه کنند.
این عضو مجلس خبرگان رهبری درباره میزان اقبال اعضای خبرگان به آیت الله هاشمی رفسنجانی تصریح کرد: آقای هاشمی زمینه رأی خوبی در مجلس خبرگان دارد و بسیاری از اعضا نسبت به ایشان نظر مساعد دارند.
وی همچنین درباره حضور آیت الله هاشمی شاهرودی برای کاندیداتوری ریاست مجلس خبرگان گفت: آیت الله هاشمی شاهرودی نیز زمینه رای خوبی در مجلس خبرگان دارد، اکنون ایشان نایب رئیس مجلس خبرگان هستند و اجلاس آینده را اداره میکنند، حتی مراسم انتخابات ریاست مجلس را برگزار خواهند کرد.
اجلاسیه هفدهم خبرگان رهبری، چشمهای بسیاری را به خود دوخته است. چه کسی بر سریر سرخ ریاست خبرگان تکیه خواهد زد؟
ریاست خبرگان رهبری، دو ساله است؛ اما رئیسی که در اجلاسیه هفدهم انتخاب شود تنها یکسال، ریاست این مجلس را برعهده خواهد داشت.
انتخابات مجلس خبرگان رهبری، هفتم اسفند 1394 همزمان با انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی برگزار میشود. اهمیت دوره آینده مجلس خبرگان رهبری، به حدی برای همه گروهها زیاد است که از مدتها پیش به محل کنش و واکنشها و اظهارنظرها تبدیل شده است.
انتهای پیام/