صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۳۰ - ۱۵ اسفند ۱۳۹۴

کشف ژن بی‌خوابی در ماهی خوابالو

محققان با تحقیقات گسترده روی یک جانور مهره‌دار دریایی به دنبال کشف ژنی بودند که تنظیم‌کننده خواب باشد و سرانجام موفق به کشف ژن مورد نظر در این ماهی شدند که وقتی بیش از حد فعال شود، بی‌خوابی جانور را به دنبال دارد.
کد خبر : 70784

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل ازFuturity، پژوهشگران موسسه فناوری کالیفرنیا در جدیدترین مطالعات خود ژنی موسوم به «نورومدین یو» را یافتند که به عنوان نوعی محرک طبیعی عمل می‌کند. آنها دریافتند گورخرماهی‌هایی که فاقد این ژن هستند، صبح‌ها دیرتر بیدار می‌شوند و در طول روز نیز فعالیت کم‌تری دارند.


این یافته‌ها، درک تازه‌ای از چگونگی تنظیم فرآیند خواب در اختیار محققان قرار می‌دهد. محققان به دنبال این مطالعات امیدوارند بتوانند از ژن «نورومدین یو» به عنوان درمانی برای اختلالات خواب استفاده کنند.


به گفته پژوهشگران مؤسسه فناوری کالیفرنیا، خواب فرآیند پیچیده‌ای است و انسان یک‌سوم از عمر خود را در خواب سپری می‌کند. البته به نظر می‌رسد حیواناتی هم که دارای سیستم عصبی پیچیده‌ای مانند انسان هستند، چنین روندی را طی می‌کنند. بنابراین آگاهی از چگونگی این روند حائز اهمیت است.


بررسی‌های ژنتیکی روش مناسبی است که به محققان کمک می‌کند اساس ژنتیکی چنین رفتارهایی را بیابند که جهش DNA هزاران جانور، پرورش آنها و شناسایی تفاوت‌های رفتاری و جسمی و نیز تعیین تغییر ژنتیکی را که طی هر جهش رخ می‌دهد، شامل می‌شود.


در این میان، به دلیل شفاف بودن بدن گورخرماهی در دوران جنینی و مشاهده راحت مغز آنها، محققان این جانور مهره‌دار را برای مطالعه فرآیند خواب انتخاب کرده‌اند. گورخرماهی نیز مانند انسان مدت زمانی را در طول شب به خواب اختصاص می‌دهد. از سوی دیگر، شباهت‌هایی از نظر آناتومی و مولکولی بین مغز این جانور و مغز پستانداران وجود دارد به طوری که همان دسته جریان‌های عصبی اصلی که فرآیند خواب را در گورخرماهی تنظیم می‌کنند، در پستانداران نیز عملکرد مشابهی دارند.


محققان برای تحقیقات خود نوعی جهش‌ ژنتیکی در جنین گورخرماهی ایجاد کردند به طوری که نوعی مولکول DNA به نام «پلاسمید» را به آنها تزریق کردند که دارای ژن مخصوصی بود. محققان پیش‌بینی می‌کنند این ژن تزریقی، عامل ترشح پروتئینی هستند که در فرآیند خواب نقش مؤثری ایفا می‌کنند.


زیست‌شناسان با استفاده از این تغییر ژنتیکی که «تشدیدکننده شوک حرارتی» نامیده می‌شود، توانستند زمان بروز هر ژن تزریقی را کنترل کنند. این تشدیدکننده شوک حرارتی زمانی فعال می‌شود که دمای بدن ماهی را تا 37 درجه سانتی‌گراد بالا ببرند. سپس محققان با تصویربرداری کامپیوتری، ماهی را تا چند روز تحت کنترل درآوردند تا ژن مرتبط با خواب را پیدا کنند.


آنها در نهایت توانستند ژن «نورومدین یو» را بیابند که در پستانداران و در قسمت هیپوتالاموس مغز یافت می‌شود. با گرم کردن بدن گورخرماهی که دارای این ژن بود، این جانور در طول روز و شب فعال‌تر شد و تمام شب را بیدار می‌ماند.


سپس محققان، ژنتیک ماهی را به گونه‌ای جهش‌یافته کردند که فاقد این ژن شود، آنگاه مشاهده کردند که جنین این ماهی در طول روز فعالیت کم‌تری از خود نشان می‌دهد و صبح‌ها به سختی از خواب بیدار می‌شود.


گورخرماهی هم مانند انسان با فرا رسیدن صبح از خواب بیدار می‌شود و فعالیت خود را با روشن شدن هوا از سر می‌گیرد و فعال‌تر می‌شود.


مترجم: ندا اظهری


انتهای پیام/

برچسب ها: اختلالات خواب
ارسال نظر