حاشیههای عجیب چند حوزه انتخاباتی
از همان اولین ساعات اعلام آرا مشخص بود که تهران در اختیار لیست خاصی قرار گرفته است که با عنوان لیست امید شناخته میشود. لیستی شامل ائتلاف اصلاحطلبها و جمعی از اصولگرایان معتدل نزدیک به دولت که توانست به پشتوانه بزرگانش تهران را به تسخیر خود درآورد. اما شهرستانها و استانها دیگر، همیشه در انتخابات مجلس وضعیت خاصی داشتهاند. در حالی که در مرکز استانها همواره جدال لیستها بوده اما در شهرستانها پیش از این عادت داشتیم که روابط فامیلی و قومی تاثیر خاصی در پایگاه رأی داشته باشد.
امسال اما لیست یکپارچه امید که شامل مجلس و خبرگان بود در سرتاسر کشور تاثیر خاص خود را بر جای گذاشت و بسیاری در حالی در انتخابات در شهرستانها حاضر میشدند که هرکدام لیست مربوط به خود را در دست داشتند. لیست امید در کل کشور حدود 217 کاندیدا داشت که در این میان در 54 حوزه نیز بدون هیچ کاندیدایی در سکوت بود. در این میان اما خبرهایی ضدونقیض از برخی از استانها و شهرستانها تاحدودی میتواند خاطر افکار عمومی را مکدر کند.
ماجرای شمال!
نخستین مورد حوزه نوشهر و چالوس در استان مازندران است که طی دو شب گذشته فضای ملتهبی را تجربه کرده است. ادعا شده کاندیدای پیشتاز عقب افتاده است! عجیب بودن اتفاق این نبود که چرا این حادثه رخ داده است، چراکه صندوقهای مختلف میتوانند آرا را جابهجا کنند اما مسأله این بود که طبق گفتهها، ناظران از فرمانداری خارج شدهاند و در حالی که از نیمهشب گذشته و آغازین ساعات روز گذشته فرا رسیده بود، نتایج متفاوتی اعلام شده که این ادعا به تایید مقامات مسئول نرسیده است.
و اما مشهد
مورد نوشهر میتواند کمی محل تأمل برای دولت و فرمانداریها باشد اما مورد عجیبتر، اتفاقاتی است که از پایان رأیگیری تاکنون در مشهد مقدس روی داده است. اتفاقی که شایعاتی را مبنی بر سفر و حضور وزیر کشور به مشهد به وجود آورد؛ شایعاتی که میگفت وزیر کشور راهی مشهد شده و با استاندار و کاندیداهای اصولگرا جلساتی را برگزار کرده اما در نهایت با تکذیب وزارت کشور مواجه شد. هرچند این تکذیب تاثیری بر باور فعالان اصلاحطلب شهر مشهد نداشت و در آخرین تماس آنان همچنان اصرار به حضور وزیر کشور داشتند.
در این میان در حالی که در ابتدا اسامی اصولگرایان در لیست انتخابات مجلس پیشتاز بود ناگهان با باز شدن صندوقهایی دیگر اصلاحطلبان و در صدر آنان دکتر امینی بود که به روایتها در صدر قرار گرفت. این موضوع با اعتراض شدید نمایندگان اصولگرا مواجه شد. این همه در حالی اتفاق افتاد که یک روز بعد؛ یعنی دیروز بالاخره اسامی نمایندگان منتخب مشهد معرفی شد و همه کاندیداهای اصلاحطلب از لیست امید از انتخاب شدن، جاماندند. اعلام اسامی نه تنها نقطه پایان بر شایعات نبود بلکه به التهابها افزود و در نهایت نیز طی تماس ما با خانم گندمی به عنوان قائم مقام ستاد امید شهر مشهد، وی تاکید کرد که جلسهای برای شب تدارک دیده شده است تا در این نشست در رابطه با روال و نوع برخورد کاندیداها تصمیم گیری شود.
ماجرای ادامهدار کرج
اما شاید عجیبترین رویداد در انتخابات 7 اسفند مربوط به استان البرز و شهر کرج باشد. هنوز تلخی تخلف انتخابات پیشین شورای شهر کرج از کام مردم پاک نشده بود که کدر بودن وضعیت انتخابات مجلس اسفندماه هم به آن اضافه شد. دو سال و نیم پیش ادعای فردی که به کمیسیون اصل 90 درخصوص تخلف انتخابات شورای شهر کرج گزارش داده بود به اثبات رسید و با انتشار اخبار متعدد از سوی یکی از اعضای این کمیسیون و آرای دادگاه بارها و بارها صدای این تخلف منتشر شد و پس از کش و قوسهای فراوان کمیسیون رسماً اعلام کرد که باید در هیات حل اختلاف استان این موضوع رسیدگی و افراد جابهجا شوند و آنقدر این موضوع کشدار شد تا پرونده برای تجدیدنظر به دادگاه رفت.
ادامه ماجرای البرز در 7 اسفند
7 اسفندماه شد، با وجود اینکه هنوز تکلیف حقالناس در کرج مشخص نشده بود، مردم با شور و هیجان بسیاری به پای صندوقهای رای آمدند. اما باز هم پیش از برگزاری انتخابات مجلس اتفاقات جدیدی در جوانترین استان کشور رخ داد. پس از تأیید شورای نگهبان 6 فرد برای تغییر حوزه خود مستنداتشان را از شهر مبداء به کرج منتقل کردند، در هنگامه این جابهجایی اخبار ضد و نقیضی مبنی بر عدم پذیرش سایه داری در این جابهجاییها به گوش میرسید. تا اینکه در روز 6 اسفند پس از اعلان رسمی شورای نگهبان ناگهان از 6 فرد متقاضی تنها انتقال یک فرد مورد پذیرش قرار گرفت که فرد مطرحی در دسته و گروه خاصی نبود، پررنگترین عدم پذیرش مربوط به نفر دوم لیست اصلاحات در کرج بود که رسما نام وی اعلام شده بود، عدم پذیرش وی موجب وقتکشی اصلاحات در البرز برای یافتن یار دوم شد و همین امر موجب ریزش آرای فرد دوم لیست اصلاحات نسبت به نفر اول شد.
حذف ناگهانی
اما نکته جالب حذف نام درخواست کننده دیگری کلاً از لیست مدعیان تغییر حوزه بود. با وجود استعلامات از وصول تغییر حوزه به فرمانداری کرج و اعلام عضو هیات اجرایی در خصوص پذیرش تغییر حوزه وی به ناگاه در تاریخ 6 اسفند کلاً اسمی از این کاندیدا نه در مبدا و نه در مقصد نبود.
هوای مهآلود ایران کوچک
به این ترتیب افراد وزنه سنگین از گردونه انتخابات کرج خارج شدند و 7 اسفند بدون حضور آنها کلید خورد. باز هم مثل همیشه گرفتن اخبار پیرامون انتخابات از زبان مدیران ارشد استان، تبدیل به رازهای نگفته شد. پس از پایان ساعت رسمی اتمام انتخابات بلافاصله گمانهزنیها و شنیدهها به شدت اوج گرفت و افراد در فضاهای مختلف باارسال پیامک به روی تلفنهای همراه و با انتشار مطالب و عکسهایی که بهنظر میرسید با توجه به حال و هوایش از محل شعبهها باشد شروع به پخش شدن لحظه به لحظه کرد.
متاسفانه عدم پاسخگویی شفاف در این زمینه موجب شد تا این پرسشها بدون پاسخ باقی بماند. 8 اسفند اولین پیامهای پیروزی نمایندگان کنونی بهصورت غیر رسمی با اعلام درصد 27 و 25 در فضای مجازی شکل گرفت طوری که برخی با تعجب و برخی دیگر به هواداری ازآنان از برد آنها خرسند بودند، این روند ادامه داشت تا زمزمههایی درخصوص رفتن دو نماینده کنونی مجلس و دو یار اصلاحات در ساعات اولیه ظهر قوت گرفت با وجود اینهمه نجوا باز هم خبری از منابع موثق نشد و همین امر مقدماتی را برای زمزمههای تخلف ایجاد کرد. شایعهها تا حدی بالا گرفت که مقرر شد استاندار در ساعات 5 و 6 در شبکه رسمی استان از فضای انتخابات پردهبرداری کند که بنا به دلایلی این مهم حاصل نشد.
هنوز ساعتی نگذشته بود که یک دفعه پیامهایی مبنی بر انتخاب قطعی نمایندگان کنونی کرج به عنوان نفرات منتخب آنهم درست با همان آرایی که صبح در فضای مجازی منتشر شده بود تکرار شد، اما این بار گویا حقیقت داشت، این روال همچنان تا دیروز صبح ادامه داشت تا اینکه اعلام شد در حال کسر آرای باطله از کل آراء برای تعیین نفرات منتخب بر اساس یکچهارم آرا هستند. حتی نه استاندار نه فرمانداری با وجود اینکه در اخبار از افزایش تعرفهها سخن گفته بودند هیچ خبری منوط به آمار دقیق تعرفهها در اختیار هیچ رسانهای نگذاشتند. نکته جالب ارسال پیامک تحت عنوان جشن 7 اسفند با امضای منتخبین مجلس یازدهم در تالار بزرگ شهر در ساعت 3 مورخ 9 اسفند بود، ساعت 14:15 بالاخره قفل خبری شکسته شد و رئیس شورای نگهبان البرز خبر انتخابات نمایندگان کنونی با کسب یک چهارم آراء پس از ابطال 75 هزار رای و کسر آن از کل آرا اعلان کرد.
اما قانون چه میگوید؟ اولا تا پیش از اعلان رسمی شورای نگهبان و وزارت کشور هیچ نامزدی نمیتوانست جشن قبولی خود را اعلام کند و مردم را به خیابانها بکشاند که این خلاف قانون بود. درثانی بر اساس قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی با آخرین اصلاحات در فصل دوم: کیفیت انتخابات ماده 8 که میگوید: انتخاب نماینده در مرحله اول منوط به کسب اکثریت حداقل یک چهارم کل آراء و در مرحله دوم و همچنین انتخابات میاندورهای با کسب اکثریت نسبی به هر میزان است، پس چگونه است که آرای کرج بر خلاف این ماده قانونی پس از کسر آرای باطله اعلام شده است. مگر نباید باتوجه به عدم کسب یک چهارم آرا چهار نفر اول به دوردوم میرفتند؟!
انتهای پیام/