چرا الفویژه میسازیم؟
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، روزنامه شرق نوشت: آنچه در تعریف سریالهای الفویژه حائزاهمیت است، روایت خاطره قومی ملت ایران در این سریالهاست و بهنوعی کارکرد سریالهای الفویژه نشاندادن تصویری از تاریخ و سرگذشت ایران است. این در حالی است که عمده سریالهای الفویژههای تلویزیون در سالهای اخیر تصویری از دوران پهلوی اول و دوم را ارائه میدهد. در زمان ریاست محمد هاشمی در مقام رئیس سازمان صداوسیما سریالهای «هزاردستان»، «سلطان و شبان»، «سربداران»، «امامعلی(ع)»، «امیرکبیر»، «ابوعلی سینا» و «روزی روزگاری» (مشترک در دوره محمد هاشمی و علی لاریجانی) و در زمان ریاست علی لاریجانی سریالهای «تنهاترینسردار»، «ولایت عشق»، «تفنگ سرپر»، «اصحاب کهف»، «مریم مقدس»، «کیف انگلیسی»، «بشارت منجی»، «مدار صفردرجه»، «در چشم باد» و «نردبام آسمان» که چهار سریال آخر در هر دو دوره ریاست علی لاریجانی و عزتالله ضرغامی مراحل ساخت و پخششان انجام شد. در زمان ریاست عزتالله ضرغامی سریالهای «مختارنامه»، «یوسف پیامبر»، «شهریار»، «دکتر قریب»، «کلاهپهلوی»، «سرزمین کهن» و «معمای شاه» در دستور ساخت قرار گرفت.
تقریبا از سال ٩١ شرایط اقتصادی تلویزیون بحرانیتر از سالهای گذشتهاش شد و در این خصوص تعریف ردیف بودجه برای ساخت سریالهای الفویژه سختتر شد و به نظر میرسد اصلیترین بحران دوران مدیریت محمد سرافراز برای ساخت سریالهای الفویژه همین نکته است. چنانکه علیاصغر پورمحمدی (معاون سیما) در گفتوگویی با ایسنا تکلیف چند پروژه مهم الفویژه دیگر را که در چندوقت اخیر باز هم به دلیل کمبود بودجه درخصوص ساختهشدن یا نشدن آنها حرفوحدیث فراوانی وجود داشت روشن کرده است. او با اشاره به مشکل کمبود بودجه برای ساخت سریالهای الفویژه گفت: «مشکل اساسی سازمان صداوسیما، بودجه است. ما درحالحاضر هیچ بودجهای برای ساخت سریالهای الفویژه نداریم و بهدنبال مشارکت بودیم و هستیم تا از بخشهای خصوصی مشارکت بگیریم؛ بهعنوانمثال سریال «حضرت موسی(ع)» ازجمله پروژههای الفویژهای است که آماده کلیدخوردن است اما فعلا نمیتوانیم کاری انجام دهیم. سریال «سلمان فارسی» از دیگر پروژههای الفویژه سازمان است که آماده تولید است اما ما بهدنبال یک حامی مالی برایش هستیم به دلیل اینکه بودجه نداریم». این صحبتها در حالی است که درخصوص سریال «حضرت موسی(ع)» حتی روش شمارهحسابدادن زندهیاد فرجالله سلحشور، کارگردان این سریال، برای دریافت کمکهای مردمی و ساخت این سریال براساس بودجهای که مردم فراهم میکنند هم جواب نداد و داوود میرباقری، کارگردان «سلمان فارسی»، خیلی قبلتر از این از ساختهشدن «سلمان فارسی» در تلویزیون قطعامید کرده بود تا جایی که در مراسم رونمایی از سریال «دندونطلا» اعلام کرد امیدوار است بتواند شرایط و بودجه کافی برای ساخت این سریال در شبکه نمایش خانگی پیدا کند چراکه تلویزیون اصلا شرایط ساخت این سریال پرهزینه را ندارد. این در حالی است که در چندسال گذشته بسیاری از کارگردانها ازجمله داوود میرباقری، حسن فتحی و کمال تبریزی که سریالهای درخشانی در حوزه الفویژه تلویزیون ساختهاند، جذب مدیومهای دیگری ازجمله شبکه نمایش خانگی شدهاند و بسیاری از آنها حاشیه امن شبکه نمایش خانگی بهلحاظ مالی را دلیل عدم حضورشان در رسانه ملی توصیف میکنند.
از زمان ریاست محمد سرافراز در مقام ریاست سازمان صداوسیما، امور ساخت سریالهای نمایشی و البته ساخت سریالهای الفویژه به مرکز امور نمایشی سیما سپرده شد و عملا تصمیمگیری درباره چگونگی ساخت سریالها از دست مدیران شبکهها خارج شده است. بااینحال معضل اساسی کمبود بودجه در ساخت سریالهایی که مدتهاست در صف تأمین بودجه هستند پاشنه آشیل سریالسازی تلویزیون در این دوران محسوب میشود. بهتازگی ساخت سریال سرزمین کهن از سر گرفته شده است و کمال تبریزی بار دیگر به تلویزیون بازگشته تا تجربه نیمهتمامش را به پایان برساند. اما مشخص نیست که آیا محمد سرافراز در مدتزمان باقیمانده از دوران مدیریتش قصد بهسرانجامرساندن سریالهایی که نیاز به مدتزمان زیاد برای ساخت دارند را خواهد داشت یا خیر؟ جای خالی سریالهای جذاب و سرگرمکننده بیش از پیش در تلویزیون خودنمایی میکند؛ اتفاقی که عملا رسانه ملی را در عرصه رقابت با سایر شبکههایی که از این طریق سعی در جذب مخاطب دارند با مشکل مواجه میکند. این حرف تنها به معنی ساخت سریالهای الفویژه نیست بلکه اساسا ساخت سریالهای پرمخاطب و باکیفیتی است که بتواند مردم را با خود همراه کند. به نظر میرسد اگر همچنان خواستی برای ساخت سریالهای الفویژه در تلویزیون احساس میشود، نیاز است تا تلویزیون چارهای دیگر برای تأمین بودجه ساخت اینگونه سریالها پیدا کند تا بتواند بخشی از مخاطبانی که دیدن سریالهای سرگرمکننده تلویزیون کشورشان را به چیزی دیگر ترجیح میدهند را به آمار مخاطبانش برگرداند. در این شرایط عدهای ساخت سریالهای پرهزینهای مثل سریالهای الفویژه را در شرایط کنونی اقتصادی بههیچوجه منطقی نمیدانند و برخی دیگر نظری خلاف گروهی دیگر دارند. بااینحال باید منتظر ماند و دید استراتژی سازمان صداوسیما در این مورد چه خواهد بود؟
انتهای پیام/