صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۵۱ - ۰۱ اسفند ۱۳۹۴

ساخت دیسکی که داده‌های عظیم را تا چند میلیارد سال ذخیره می‌کند

محققان موفق شدند با روش پنج‌بعدی، داده‌ها را در دیسکی ذخیره کنند که می‌تواند اطلاعات خود را حتی پس از پایان عمر خورشید بدون تغییر حفظ کند و بسیار کوچک‌تر از ابزارهای معمول ذخیره اطلاعات است.
کد خبر : 68257

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از Engadget، حجم روزافزون اطلاعات و داده‌های الکترونیکی که در واقع تاریخ عصر دیجیتال محسوب می‌شوند، یکی از مشکلات بغرنجی است که سر راه آینده قرار دارد و حفظ و نگهداری روزنگاره‌های بشریت را با چالشی جدی روبه‌رو کرده است.


این مشکل در واقع از زمانی رنگ و بوی جدی به خود گرفت که ثبت تاریخ و وقایع، از محدوده اتفاقات رسمی حاکمیتی خارج شد و به عرصه‌های بی‌شماری از حوزه تجارت و تکنولوژی تا روزمره‌های افراد عادی گسترش یافت. این پدیده دو مشکل اساسی در حوزه تکنولوژی ایجاد کرد که نخست توان انتقال این حجم داده در حداقل زمان و حداکثر مسافت و دوم حفظ و ذخیره طولانی‌مدت آن است.


محققان دانشگاه ثوت‌همپتون در مرکز تحقیقات اپتیک این دانشگاه اکنون موفق شده‌اند تکنیک تازه‌ای بیافرینند که «ذخیره اطلاعات در پنج‌‌بعد» نام دارد. در این روش با استفاده از بارش لیزری فمتوثانیه‌ای (بارش لیزری در یک کوادرلیوم ثانیه) داده روی یک دیسک که به لحاظ دمایی بسیار پایدار است، منتقل می‌شوند.


هر یک از این دیسک‌ها می‌تواند اطلاعاتی معادل 360 ترابایت را به مدت 8/13 میلیارد سال (نزدیک به 14 میلیارد سال) در دمای اتاق، بدون کوچکترین افت کیفیتی نگهداری کند. همچنین این دیسک از ماده‌ای ساخته شده که تا دمای 1000 درجه سانتیگراد مقاومت و ثبات دارد.


روش کار به این شکل است که هر داده با مجموعه‌ای از نقاط در ابعاد نانویی که توسط لیزر حک می‌شود، ثبت می‌شود. سه مشخصه، ابعاد، زاویه و محل قرار گرفتن نقطه نانویی در سه‌لایه، در کنار سه بعد معمول (طول، عرض و ارتفاع) یک مقیاس پنج بعدی را می‌سازد که امکان ثبت حجم بالایی از داده‌ها در یک دیسک بسیار کوچک را فراهم می‌سازد.


براساس اعلام تیم تحقیقات این دانشگاه، این تکنولوژی در سال 2013 برای نخستین‌بار ابداع شد اما در آن زمان تنها 300 کیلوبایت اطلاعات با موفقیت روی دیسک ذخیره شد و پس از 3 سال تحقیق محققان موفق شدند راهی برای ذخیره تمدن بشری از ابتدا تا امروز بیابند که با فرستادن حجم کمی از مواد به فضا، می‌تواند برای نسل‌های بعدی حفظ و نگهداری شود.


مترجم: محمدرضا احمدی‌نیا


انتهای پیام/

ارسال نظر