شواهدی از ناتوانی عربستان برای تأمین نفت بازار/ بایدن در غرب آسیا چه میخواست؟
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا، با سفر به خاورمیانه با محوریت عربستان و رژیم صهیونیستی چه اهدافی را دنبال کرد؟ امضای بیانیه قدس و تأکید بر حمایت همهجانبه واشنگتن از رژیم اشغالگر، اعلام پشتیبانی از فرایند عادیسازی روابط با تلآویو، قوت قلب دادن به کشورهای متحد عرب در منطقه و یا حفاظت از منافع ژئوسیاسی و ژئو اقتصادی آمریکا؟ «مروه عثمان»، مجری برنامه «جریان خاورمیانه» (Mideastream) پرستیوی همراه با کارشناسان برنامه به این پرسش پاسخ میدهد.
بایدن به دنبال افزایش شانس پیروزی دمکراتها در انتخابات میاندورهای کنگره
این سفر قبل از اینکه برای رژیم صهیونیستی، عربستان و کشورهای عرب منطقه مهم باشد، برای خود آمریکا از اهمیت و حساسیت ویژهای برخوردار است. بایدن قبل از هر چیز قصد داشت با استفاده از دستاوردهای احتمالی این سفر، بر شانس پیروزی دمکراتها در انتخابات نوامبر بیفزاید. بسترسازی برای تشدید فشارها علیه جبهه مقاومت، به حاشیه کشاندن آرمان فلسطین، تشویق کشورهای منطقه به عادیسازی روابط با اسرائیل و تأکید مجدد بر حمایت بیچونوچرا از رژیم اشغالگر تنها در صورتی برای سردمداران آمریکا جذابیت دارد که متضمن منافع واشنگتن در منطقه و جهان باشد.
از سوی دیگر، خودداری صهیونیستها از برپایی راهپیمایی در حمایت از بیانیه قدس - همزمان با افت فاحش محبوبیت رژیم صهیونیستی در داخل آمریکا و در بین افکار عمومی آن کشور - باعث شده تا سردمداران رژیم تلآویو بیش از هر زمان دیگر از بیم تنها شدن در برابر تهدیدات امنیتی دچار دستپاچگی شوند.
با اذعان به موارد یادشده، بدون شک این سفر برای آمریکا دارای ابعاد مختلفی بود.
بحرانهای خارجی، بهویژه جنگ در اوکراین، بهشدت برای آمریکا و متحدان اروپایی آن کشور دردسرساز شده و پایههای نظام تکقطبی حاکم بر جهان به رهبری آمریکا را به لرزه درآورده است. ساختاری که از اواخر جنگ سرد تاکنون پابرجا بوده و میرود تا جای خود را بهنظام چندقطبی پیشنهادی از جانب روسیه، چین، ایران و شمار دیگری از کشورهای مهم جهان دهد.
کشورهای منطقه دیگر به آمریکا اعتماد ندارند
از این رو، سردمداران کاخ سفید به تکاپو افتادند تا با افزودن ذخایر نفت و گاز حوزه مدیترانه به سبد تولید و تشویق کشورهای این حوزه به افزایش تولیدات جهت کاهش قیمت فرآوردهها در بازار جهانی، کنترل خود بر منطقهای را که با داشتن ۶۲ درصد منابع انرژی جهان برای سیاست خارجی هر کشوری یک اولویت اجتنابناپذیر به شمار میرود، تداوم بخشند. لیکن، حکمرانآنهمسو با آمریکا در منطقه غرب آسیا، بهرغم مواجهه با چالشهای جدی از داخل، دیگر نه به آمریکا اعتماد دارند و نه قادرند روی قدرت بلامنازع این کشور در به کنترل درآوردن اوضاع در منطقه حساب کنند.
ذخایر نفت عربستان و امارات رو به اتمام است
در اینکه آیا رئیسجمهور آمریکا توانست ضمن همراه کردن برخی سران عرب برای مقابله با چین و روسیه، آنان را به افزایش ظرفیت فروش نفت و گاز خود جهت تأمین نیاز قاره سبز در زمستان پیش رو ترغیب کند، «جِسی زوراوِل» - نویسنده و پژوهشگر مستقل در لندن- در گفتوگو با مروه عثمان، مجری برنامه «جریان خاورمیانه» پرستیوی با استناد به شواهد و دلایل تاریخی معتقد است که چنین نخواهد شد، زیرا برخلاف وعده توخالی بن سلمان، ولیعهد عربستان، در جریان اجلاس جده، ذخایر نفت عربستان و امارات رو به اتمام است و بعید است این کشورها بتوانند به میزان جاری پایبند بمانند، چه رسد به افزایش آن. این تحلیلگر همچنین خرید نفت روسیه از طریق مصر و واردات نفت از کویت و عراق را گواه بر ادعای خود مبنی بر ناتوانی عربستان در افزایش ظرفیت تولید نفت آن کشور برمیشمرد.
ائتلاف عربی علیه ایران هرگز شکل نمیگیرد
اما در خصوص بسترسازی برای تشکیل یک ائتلاف منطقهای در قالب یک «ناتو عربی» یا «ناتو خاورمیانهای» به هدف پیشگیری از برهم خوردن موازنه قوا به ضرر محور همسو با آمریکا به مرکزیت رژیم صهیونیستی – آنهم در شرایطی که بایدن هدف سفرش را حل مشکلات منطقه و یافتن راهحل دیپلماتیک برای توقف فعالیت هستهای جمهوری اسلامی ایران ذکر کرده بود - زوراوِل میگوید: چنین ائتلافی هرگز شکل نخواهد گرفت زیرا عربستان اساساً مخالفت خود را با آن اعلام داشته و بعید است بهرغم اعلام آمادگی اردن، دیگر اعضای شورای همکاری خلیجفارس تمایل به پیوستن به ائتلافی را داشته باشند که آنان را رو در روی محور مقاومت قرار میدهد. محوری که، طی دو دهه گذشته، مرتب بر توان و اقتدار و محبوبیت آن افزوده شده است. بهزعم این پژوهشگر مقیم لندن، ناتو عربی یا خاورمیانهای از حد یکلفظ فراتر نمیرود و ترفندی است برای تسریع و استمرار فرایند عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی.
صنایع نظامی غرب نمیتوانند جبهه جدیدی در خاورمیانه را تغذیه کنند
تأمین امنیت و حفظ بقای اسرائیل با توجه به تهدیدات اخیر ایران علیه تلآویو، تحویل سیستم بازدارنده لیزری به رژیم صهیونیستی و یکپارچهسازی سامانههای پدافند هوایی با کشورهای خاورمیانه در مقابله با تهدیدات احتمالی از جانب کشورهایی چون ایران از دیگر اهداف سفر اخیر رئیسجمهور آمریکا به منطقه است. در این رابطه، جِسی زوراوِل به پرس تیوی گفت در سایه جنگ اوکراین و تورم ۱/۹ درصدی آمریکا، ظرفیت صنایع نظامی امپراتوری غرب اشباعشدهتر از آن است که بتواند جبهه جدیدی را در منطقهای به وسعت غرب آسیا تغذیه کند.
در بخش دوم برنامه، مروه عثمان مجری «جریان خاورمیانه» پرس تیوی به سراغ «یوری سموتِر» -تحلیلگر سیاسی در بلژیک - میرود تا از راز سرسپاری بایدن به خطمشی اسرائیل در غرب آسیا پرده بردارد. بایدن که اولین توقفش در تلآویو با اعتراضات گسترده فلسطینیان ساکن اراضی اشغالی رود اردن و نوار غزه همراه بود، در دیدار با محمود عباس، رئیس کنونی تشکیلات خودگردان، بر عزم راسخ خود جهت تداوم بخشیدن به حمایتهای همهجانبه آمریکا از اسرائیل تأکید کرد و بدین ترتیب، راه اتخاذ هرگونه موضع نرم در برابر اشغالگران را بر مقامات تشکیلات خودگردان و جناحهای مصلحتگرای فلسطینی بست.
در پی این بیانات، فلسطینیان ساکن رام الله و دیگر مناطق اشغالی، در مخالفت با سیاست دریافت امتیاز اقتصادی به بهای از دست دادن حقوق سیاسی خویش، اقدام به برپایی تجمعات اعتراضآمیز کردند. «مهدی الهندی»، عضو ارشد جهاد اسلامی فلسطین نیز در واکنش به این اظهارات، سفر جو بایدن به منطقه را کماهمیت دانست و افزود: هیچ موضع جدیدی در خصوص بیانیه قدس که حکم یک بمب صوتی را دارد، اتخاذ نشده است. حماس هم ضمن محکوم کردن بیانیه قدس، آن را نشانه دشمنی آشکار واشنگتن با آرمان مردم ستمدیده فلسطین برشمرد. به باور ناظران، مهمترین دستاورد این سفر برای مقامات تلآویو، جلب همکاری آمریکا برای تکمیل پروژههای تسلیحاتی در دست ساخت صهیونیستها جهت مقابله با آتشبار بیامان نیروهای مقاومت است.
رؤیای گسترش ناتو به آسیا
یوری سموتِر در گفتوگو با پرس تیوی هدف از این سفر را تجدید میثاق مقامات آمریکایی با اشغالگران صهیونیستی برمیشمرد و معتقد است که آمریکائیان رؤیای گسترش ناتو به آسیا را برای مقابله با چین در سر میپرورانند و در این مسیر قصد دارند منطقه غرب آسیا را مطابق با دیدگاهها و منافع خود بازمهندسی کنند. به اعتقاد این تحلیلگر بلژیکی، بایدن طوری سخن میگوید که انگار از سرکوبگری صهیونیستها و تعداد قربانیان فلسطینی، بهویژه در نوار غزه، اطلاعی ندارد. او میگوید سفر چهار روزه جو بایدن به خاورمیانه مقدمهای است بر بازگشایی کنسولگری آمریکا در قدس شرقی و حمایت از شهرکسازیهای رژیم غاصب در قدس شرقی و نوار باختری. بهزعم وی، سیاستهای حمایتگرانه واشنگتن از اسرائیل در دوران تصدی بایدن هیچ تفاوتی با سیاست واکنشگرای دونالد ترامپ که در قالب راهکار مبهم و کاسبکارانه «دو کشوری شدن سرزمین فلسطین» مطرح گردید ندارد.
یوری، در جمعبندی اظهاراتش، ضمن تأکید بر شکستناپذیر بودن مقاومت لبنان و فلسطین در مواجهه با اقدامات مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی و نیز در برابر سازشپذیری سازمان فتح و حکام سرسپرده کشورهای عرب منطقه، خواستار تشدید تلاشها از سوی مجامع بینالمللی برای ایجاد یک کشور دمکراتیک یکپارچه در فلسطین اشغالی شد. آرمانی که سالهاست به بهانه واهی «یهود ستیزی»، در تمامی عرصهها و در اکثر کشورهای غربی – از کانادا گرفته تا آمریکا و انگلستان – مُهر اختناق و سرکوب بر تمامیت آن جاریشده است.
انتهای پیام/۴۱۰۶/
انتهای پیام/