صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۳۰ - ۲۹ تير ۱۴۰۱
آنا گزارش می‌دهد؛

کم‌مصرفی بهترین نسخه برای معضل کمبود تولید برق/ با مصرف برق کمتر، جایزه بگیرید

یکی از نسخه‌هایی که می‌توان برای حل معضل کمبود تولید برق پیچید، کم‌مصرفی است و دولت نیز در همین راستا قرار است به مشترکان کم‌مصرف جایزه بدهد.
کد خبر : 669958

به گزارش خبرنگار حوزه نفت و انرژی گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، برآورد می‌شود حدود ۱۲ تا ۱۵ هزار مگاوات کمبود تولید برق مواجه هستیم که این کمبود تولید، معادل سه برابر نیاز مصرف شهر تهران است. یکی از نسخه‌هایی که می‌توان برای حل این معضل پیچید، کم‌مصرفی است و دولت نیز در همین راستا قرار است به مشترکان کم‌مصرف جایزه بدهد.




بیشتر بخوانید:


رکوردشکنی در مصرف برق کشور


اخطار توزیع برق تهران بزرگ به مشترکان پر مصرف اداری




طی یک دهه اخیر دمای کره زمین یک درجه افزایش پیدا کرده و در پی آن تغییر اقلیم رخ داده است. این تغییر اقلیم در ایران به‌صورت کاهش ۴۰ درصدی بارندگی و خشکسالی نمود پیدا کرده است.


در دو سال اخیر افزایش دما مشهود بوده و مردم هم به ناچار برای در امان ماندن از گرمای هوا به وسایل سرمایشی پناه می‌برند که همین موجب افزایش بار مصرفی برق شده است. با توجه به اینکه برخی از نیروگاه‌ها با استفاده از آب، برق تولید می‌کنند، کاهش میزان بارندگی در میزان تولید برق نیز تأثیرگذار است.


با توسعه صنایع مختلف در کشور در سال‌های اخیر، در کنار برق خانوار، مصرف برق صنعت نیز افزایش پیدا کرده و این امری اجتناب‌ناپذیر است، چون واحدهای صنعتی برای افزایش تولید داخلی مجبور به استفاده از برق هستند. بر اساس آمارها به‌دلیل توسعه بخش‌های صنعتی و کشاورزی سالانه شاهد رشد مصرف پنج درصدی برق هستیم.


معمولاً در دهه‌های گذشته دولت‌ها میزان تولید برق را افزایش می‌دادند؛ اما در دولت یازدهم و دوازدهم توسعه چندانی اتفاق نیفتاد و در مقابل میزان برق خانوار و صنعت روز به روز افزایش پیدا کرد و همین موجب شد مصرف برق از تولید آن پیشی بگیرد. در نتیجه طی چند سال اخیر شاهد خاموشی‌های مکرر در فصل تابستان و اوج گرما بودیم.


در حال حاضر پیش‌بینی می‌شود نیاز مصرف حدود ۷۰ هزار مگاوات باشد؛ در حالی که میزان تولید برق شاید کمتر از ۵۸ هزار مگاوات است که یعنی حداقل ۱۲ هزار مگاوات و در برخی از برآوردها حتی تا ۱۵ هزار مگاوات با کمبود تولید برق مواجه هستیم. این کمبود تولید، معادل سه برابر نیاز مصرف شهر تهران است. یکی از راهکارها برای کاهش میزان کمبود برق، صرفه‌جویی است؛ برای مثال با تنظیم وسایل سرمایشی، صرفه‌جویی ۳۰۰۰ مگاواتی برق در سراسر کشور ممکن خواهد بود.


دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۱ یک سیستم تشویقی اعمال کرده و بر این اساس برای هر کیلووات ساعت صرفه‌جویی، ۵۰۰ تومان پاداش در نظرگرفته است؛ اما میزان الگوی مصرف با توجه به شرایط آب‌وهوایی مختلف در پنج دسته مناطق عادی، گرمسیر یک، گرمسیر دو، گرمسیر سه و گرمسیر چهار قرار می‌گیرد.


کارشناسان بر اساس چند مولفه برای میزان مصرف برق مدلی را طراحی و بر اساس میزان متوسط دما، مناطق مختلف کشور را به چند دسته تقسیم کرده‌اند، سپس نیاز خانوارهای مختلف به انرژی برق برای رفاه مانند روشنایی، تلویزیون، چای‌ساز، اتو، سشوار و ... را در نظر گرفته و میزان مصرف این وسایل را با توجه به نوع منطقه اقلیمی محاسبه کرده‌اند و در نتیجه به الگوهای مصرف برق در مناطق مختلف کشور رسیدند.


بر این اساس، میزان الگوی مصرف در نظر گرفته شده در فصل گرم برای مناطق عادی ماهانه معادل ۳۰۰ کیلووات ساعت، برای مناطق گرمسیر یک معادل ۳ هزار کیلووات ساعت در ماه، برای مناطق گرمسیر دو معادل ۲ هزار کیلووات ساعت در ماه، برای مناطق گرمسیر سه معادل هزار کیلووات ساعت در ماه و برای مناطق گرمسیر چهار معادل ۴۰۰ کیلووات ساعت در ماه تعیین شده است.


استفاده از تجهیزات کم‌بازده به خصوص یخچال و فریزر، بی‌توجهی به خاموش کردن وسایل برقی در صورت عدم نیاز، استفاده از کولرگازی در مناطق مرکزی و شمالی کشور و استفاده از لامپ‌های پرمصرف ازجمله علل افزایش مصرف برق خانوار هستند.


مشترکان با اقداماتی مانند قراردادن دور کولر آبی از حالت تند به حالت کند، تعویض سیستم سرمایشی اسپیلت به کولر آبی، ساماندهی روشنایی و خاموش کردن تلویزیون زمان استفاده نکردن، می‌توانند در مصرف برق صرفه‌جویی کنند و از پاداش کم‌مصرفی استفاده کنند.


پاداش ماهانه متشرکان کم‌مصرف به چه میزان است؟


بر اساس آمارها، مشترکان عادی تنها با حذف مصارف غیرضرور خود می‌توانند ۳۰ درصد معادل ۹۰ کیلووات ساعت صرفه‌جویی کرده و ماهانه پاداش ۴۵ هزار تومانی بگیرند. پاداش صرفه‌جویی ۳۰ درصدی در مناطق گرمسیری چهار، ۶۰ هزار تومان؛ مناطق گرمسیری سه، ۱۵۰ هزار تومان؛ مناطق گرمسیری دو، ۳۰۰ هزار تومان و در مناطق گرمسیری یک معادل ۴۵۰ هزار تومان است.


مشترکان مناطق گرمسیر یک که الگوی مصرف آنان ۳ هزار کیلووات ساعت درنظرگرفته شده با حذف مصارف غیرضرور می‌توانند با مصرف هزار و ۶۳۵ کیلووات ساعت برق، پاداشی معادل ۶۸۲ هزار تومان از دولت بگیرند. پاداش صرفه‌جویی در مناطق گرمسیری و جنوب کشور تا ۲ میلیون و ۷۳۰ هزار تومان نیز خواهد رسید که یعنی مشترکان پنج برابر تعرفه پرداختی پاداش می‌گیرند.


خرید برق مصرف‌نشده از مردم، به جای خرید برق از نیروگاه


دولت با خرید برق مصرف نشده از مردم، مشابه خرید برق از یک نیروگاه مجازی اقدام می‌کند. نیروگاه مجازی مجموعه‌ای از واحدهای غیرمتمرکز در یک شبکه برق است که توسط یک سیستم کنترل متمرکز واحد به هم متصل شده و کار می‌کنند. این واحدها می‌توانند تولیدکننده برق، واحدهای ذخیره‌سازی انرژی و مصرف‌کنندگان برق باشند.


حال سوال اینجاست که مشترکان از کجا بدانند چه میزان برق مصرف کرده‌اند و چه‌طور می‌توانند از این فرصت تشویقی استفاده کنند؟


وزارت نیرو اعلام کرده مشترکان با وارد کردن شناسه قبض خود در نرم افزار برق ایران (برق من) از میزان مصرف خود اطلاع پیدا کنند. با توجه به اینکه این تشویق از ابتدای خرداد ۱۴۰۱ بر روی قبوض برق اعمال شده، اگر مشترکی علاوه بر پوشش کامل هزینه برق خود مبلغی را از صنعت برق طلب‌کار شود، از طریق نرم‌افزار برق ایران می‌تواند پاداش خود را بگیرد.


با اجرای این طرح تشویقی، وزارت نیرو به‌جای پرداخت هزینه برای تولید برق، از طریق پرداخت پاداش به مشترکان، بخشی از میزان کمبود تولید برق را جبران می‌کند.


انتهای پیام/۴۱۰۳/

انتهای پیام/

ارسال نظر