صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۳۸ - ۲۸ تير ۱۴۰۱

یادداشت| سایه ایران بر نشست جده

اگرچه در سفر بایدن به عربستان یک هدف محقق شد و آن بازیافت مشروعیت خدشه‌دار شده محمد بن سلمان بود اما طرح او برای اجماع سازی علیه ایران و ادغام رژیم صهیونیستی در جامعه عربی با شکست مواجه شد.
کد خبر : 669812

گروه جهان خبرگزاری آنا – حسن هانی زاده؛ نشست مشترک سران ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج‌فارس و نیز مصر، اردن و عراق با جو بایدن رئیس‌جمهوری امریکا در شهر بندری جده در عربستان در حالی به پایان رسید که سایه عقاب پرقدرت ایران بر فراز این نشست کاملاً پررنگ بود.


در این نشست نام بلندآوازه ایران بارها بر زبان شرکت‌کنندگان ازجمله جو بایدن فرتوت جاری شد و این یک افتخار بزرگی برای ملت بزرگ ایران تلقی می‌شود زیرا نقش تأثیرگذار این کشور قدرتمند را در معادلات بین‌المللی و منطقه‌ای به‌خوبی آشکار می‌کند.


سران ۶ کشور حوزه خلیج‌فارس و نیز ۳ کشور عربی مصر، اردن و عراق در سخنرانی‌های خود به تحولات منطقه‌ای، اوضاع جهان عرب و بحران‌های موجود در سوریه، لیبی، فلسطین، یمن و سودان اشاره کردند و برای حل این مشکلات از طرف آمریکائی استمداد کردند.


اغلب سخنرانی سران کشورهای عربی از ادبیاتی غیرتهاجمی نسبت به ایران برخوردار بود و این امر نشان می‌دهد که کشورهای عربی چندان امیدی به توانمندی امریکا برای حل مشکلات منطقه و جهان ندارند.


جو بایدن پیر و خواب‌آلود در سخنرانی خود تلاش کرد تا ایران را به‌عنوان عامل تهدید و بی‌ثباتی منطقه و اسرائیل را شریک مورداطمینان کشورهای عربی قلمداد کند اما پاسخ هوشمندانه شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر نشان داد که دیدگاه کشورهای واقع‌بین عرب با دیدگاه امریکا کاملاً متفاوت است.


اگرچه در سفر جو بایدن به عربستان یک هدف محقق شد و آن بازیافت مشروعیت خدشه‌دار شده محمد بن سلمان ولیعهد عربستان بود اما طرح رئیس‌جمهوری امریکا برای اجماع سازی منطقه‌ای علیه ایران و ادغام رژیم صهیونیستی در جامعه عربی با شکست مواجه شد.


۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج‌فارس در حقیقت رئیس‌جمهوری امریکا را علیرغم برخورداری از سابقه طولانی فعالیت سیاسی فریب دادند و توانستند از رهگذر دیدار وی با محمد بن سلمان زمینه حاکمیت آینده ولیعهد جوان عربستان را فراهم کنند.


محمد بن سلمان به دلیل عملکرد تهاجمی خود در داخل و در منطقه، قتل دردناک جمال خاشقجی روزنامه‌نگار برجسته سعودی، جنگ ۷ ساله یمن و سرکوب مخالفان کارنامه مثبتی نزد افکار عمومی جهان ندارد.


ولیعهد عربستان برای رسیدن به قدرت نیاز به کسب یک مشروعیت سیاسی منطقه‌ای وجهانی دارد و ازنظر او سفر جو بایدن رئیس‌جمهوری امریکا به عربستان می‌تواند آینده سیاسی وی را تضمین کند.


سفر جو بایدن به منطقه ازجمله فلسطین اشغالی و عربستان با هدف دادن تنفس مصنوعی به رژیم‌های صهیونیستی و عربستان ونیز سرعت بخشی به روند عادی‌سازی رابطه میان اعراب و اسرائیل و تشکیل ناتوی عبری عربی علیه ایران صورت گرفت اما تنها یک هدف محقق شد و آن پذیرش محمد بن سلمان به‌عنوان پادشاه آینده عربستان بود.


عقده‌گشائی جو بایدن پیر علیه ایران در نشست جده دال بر این بود که ایالات‌متحده از افزایش نفوذ ایران و محور مقاومت در منطقه به‌شدت بیمناک است و در پی یافتن راهی برای مهار قدرت روزافزون جمهوری اسلامی ایران در منطقه برآمده.


در کنفرانس جده نام چین و روسیه به‌عنوان دو قدرت برتر اقتصادی و نظامی جهان تنها یک‌بار تکرار شد اما نام بلندآوازه ایران چندین بار بر زبان شرکت‌کنندگان در این نشست جاری شد و این از جایگاه فرا منطقه‌ای ایران حکایت دارد.


سفر جو بایدن به عربستان که تنها با امضاء ۱۸ توافقنامه بازرگانی و نفتی میان امریکا و عربستان همراه بود اما یک شکست سیاسی برای ایالات‌متحده تلقی می‌شود زیرا سران کشورهای عربی در سخنرانی‌های خود ثابت کردند که این کشورها همچنان ایران را دوست و رژیم صهیونیستی را دشمن واقعی اعراب تلقی می‌کنند.


انتهای پیام/۴۱۰۶/

انتهای پیام/

ارسال نظر