مجلس سراغ دریاچه ارومیه رفت/ چرا علی رغم هزینههای هنگفت دریاچه ارومیه خشک میشود؟
به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه جامعه خبرگزاری آنا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی بیستویکم تیرماه در جریان گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه با انجام تحقیق و تفحص از عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه موافقت کردند .
رئیس کمیته محیط زیست کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس محورهای تحقیق و تفحص را در ۱۸ بند قرائت کرد که:
عملکرد مالی و اجرایی، میزان اعتبارات در اختیار ستاد احیای دریاچه ارومیه، بررسی چگونگی هزینهکرد اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه، بررسی کلیه قراردادهای مالی و اجرایی ستاد دریاچه ارومیه با شرکتها و اشخاص، اثربخشی پروژههای اجرا شده، میزان انطباق سیاستهای اجرا شده با زیست بوم منطقه و.... از جمله مهمترین عناوین آن بود.
به طور کلی زمانی که قرار است یک منطقه اقلیمی به توسعه یا احیا برسد؛ باید عوامل اجرا کننده با بهره گیری از منابع علمی و دانشگاهی؛ توسعه را بر اساس توان زیست محیطی و اقلیمی آن منطقه بررسی دقیق کنند. مطالعه در زمینه پرونده فوق نشان می دهد مشکلی که در حوزه دریاچه ارومیه اتفاق افتاده، برداشت غیرمتعارف آب برای مصارف کشاورزی و صنعتی است که سهم طبیعی دریاچه را کاهش داده و منجر به خشکی آن شده است .
اما در این میان باید توجه داشت که مهمترین دستاورد اجرای طرح احیاء دریاچه ارومیه تا زمان حاضر انتقال آب به پیکره اصلی، و کند نمودن روند خشک شدن دریاچه است که به نوعی چیزی شبیه به نوشداروی موقتی برای مهمترین زیست بوم منطقه است، در واقع صرف هزینههای هنگفت در این زمینه آنقدر بی در و پیکر بوده که طی این سالها توقع میرفت پیشرفت چشمگیرتری در زمینه احیای دریاچه صورت پذیرد.
بر اساس آنچه که امروز سمیه رفیعی رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفته است: ستاد احیای دریاچه ارومیه پس از صرف ۵۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار هیچ دستاورد مهمی برای نجات این دریاچه نداشته و از زمان تشکیل این ستاد اعتبارات هزینه شده ۵۷۳۰۶ میلیارد ریال بوده که این میزان اعتبار به ارزش سال ۱۴۰۰ با محاسبه نرخ تسعیر دلار و نرخ تورم، معادل بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد ریال بوده است!
به گزارش خبرگزاری "آنا": دریاچه ارومیه از اواخر دهه ۷۰ آغاز و سالانه ارتفاع آن حدود ۴۰ سانتی متر کاهش یافته است؛ هم اکنون تراز دریاچه ارومیه به حدود یک هزار و ۲۷۰ متر و ۷۰ سانتی متر رسیده و دریاچه ارومیه یکی از مهمترین و ارزشمندترین زیست بومهای آبی در شمالغرب ایران است که ۵۵۰ گونه گیاهی یک ساله و چند ساله در ناحیه اکولوژیک آن شناسایی شده و پوشش گیاهی بیشتر این منطقه شامل گونههای شورپسند، خشکی دوست و آبزی است .
حال باید از مسوولان ستاد احیای دریاچه و دولت سیزدهم که خود را حامی محیط زیست معرفی می کند پرسید با توجه به این ممنوعیت و هشدارهای فعالان و متخصصان محیط زیست نسبت به مواردی چون سدسازی های افسارگسیخته و کشاورزی بی ظابطه در منطقه فوق، و درحالی که سدهای قبلی همچنان وجود دارند و برچیده نشدهاند، از سر گیری روند نادرست سدسازی، به رغم وعده دولت درباره توقف سدسازی و گسترش کشاورزی، وضعیت دریاچه اورمیه از آنچه هست بدتر خواهد شد و آغاز سدسازی دوباره در این حوضه، به هر بهانهای که باشد به معنی نابودی منطقه است.
انتهای پیام/