صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۵۱ - ۲۰ تير ۱۴۰۱
آنا گزارش می‌دهد؛

وحدت حج؛ فرصتی برای رسیدن به هدف نهایی تمدن‌سازی نوین اسلامی

حج به عنوان بزرگترین عظیم‌ترین اجتماع مسلمین ظرفیتی راهبردی است که می‌توان از آن در صدور ارزش‌های انقلاب اسلامی و گسترش بیداری اسلامی و در نهایت رسیدن به هدف غایی‌ تمدن‌سازی نوین اسلامی، بهره برد.
کد خبر : 668619

گروه سیاست خبرگزاری آنا- زهرا کریمی- دین مبین اسلام دارای ماهیتی جهانی است و محدود به یک نژاد و قوم و ملیت و حتی مرزهای جغرافیایی خاصی نیست، بر این مبنا است که اصل در تمدن اسلامی امت واحده است. اسلام همیشه پیروان خود را دعوت به همدلی و وحدت کرده و رمز پیروزی بر دشمنان را داشتن اتحاد معرفی می‌کند. بسیاری از احکام و دستورات اسلامی نیز بر این پایه استوار هستند. در این بین فریضه حج یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین آن‌هاست که مسلمانان را به وحدتی همه‌جانبه و فراگیر دعوت می‌کند.


حج یکی از مسائل عبادی ـ سیاسی اسلام است که هر ساله با حضور هزاران نفر از سراسر جهان با ملیت‌ها و نژادهای مختلف در سرزمین وحی با شکوه تمام برگزار می‌شود. این فریضه دینی در اسلام بسیار مورد سفارش قرار گرفته و تأکیدات قرآن کریم و توصیه‌های بسیار ائمه و اولیای دین در این باره نمایانگر اهمیت بالای حج است.


مصالح اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی و اسرار دقیق و ارزش‌های فراوانی در پرتو عمل به مناسک حج نصیب جوامع اسلامی می‌شود که وفاق و همدلی و اتّحاد و اخوت پیروان مذاهب اسلامی، از جمله مهم‌ترین آن‌هاست.


با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، بهترین فرصت و امکانات، در اختیار امام خمینی (ره) قرار گرفت تا با پیام‌ها و رهنمودهای خود و بسیج امکانات و نیروهای متعهّد و با بهره‌گیری از بُعد وحدت‌آفرین حج، زمینه تحقّق این آرزوی دیرینه را فراهم کنند.


امام (ره) در زمینه ظرفیت وحدت‌آفرین اجتماع حج می‌فرمایند: «حج، بهترین میعادگاه مُعارفه ملّت‌های اسلامی است که مسلمانان، با برادران و خواهران دینی و اسلامی خود از سراسر جهان آشنا می‌شوند و در آن، خانه‌ای که متعلق به تمام جوامع اسلامی و پیروان ابراهیم حنیف است، گردهم می‌آیند و با کنار گذاردن تشخّص‌ها و رنگ‌ها و ملیّت‌ها و نژادها، به سرزمین و خانه اوّلین خود رجعت می‌کنند و با مراعات اخلاق کریمه اسلامی و اجتناب از مجادلات و تجملات، صفای اخوّت اسلامی و دورنمای تشکل اُمّت محمدی صلی‌الله علیه و آله را در سراسر جهان به نمایش می‌گذارند.»



امام راحل همواره به مسئله حج و این گردهمایی عظیم امت اسلامی توجه بسیاری داشتند و آن را با همه ابعاد سیاسی و اجتماعی تفسیر می‌کردند.


رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز به تأسی از بنیانگذار انقلاب به موضوع وحدت جهان اسلام با محوریت فریضه حج پیوسته تأکید داشته‌اند. بنابراین حج در نظام فکری امام و رهبری و در عرصه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... دارای ظرفیت‌های بالقوه عظیمی است.


در همین راستا رهبر معظم انقلاب اسلامی همه ساله با صدور پیامی به حجّاج بیت‌اللّه‌الحرام به بیان محورها و مسائل مهم و اساسی روز جهان اسلام می‌پردازند. مخاطب این پیام‌ها تنها حجاج ایرانی نیستند، بلکه تمام مسلمین جهان و شرکت‌کنندگان در کنگره عظیم حج هستند. سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی مانند چراغی روشن‌کننده راه همه مسلمین در مسیر وحدت و پیشرفت است.


ایشان در پیام امسال به حجاج با اشاره به ضرورت وحدت، تأکید کردند که وحدت مسلمانان یکی از دو پایه‌ اساسی حج است که چون با ذکر و معنویّت همراه شود، می‌تواند امّت اسلامی را به اوج عزّت و سعادت برساند.


رهبر معظم انقلاب اسلامی، دین مقدّس اسلام را آمیزه‌ پُرشکوه و با عظمت از سیاست و معنویّت، دانسته و بیان کردند: دشمنان ملّت‌های مسلمان در تاریخ اخیر، کوشش انبوهی را برای سست کردن این دو اکسیر زندگی‌بخش در میان ملّت‌های ما به کار گرفته‌اند؛ کمرنگ و بی‌رمق کردن معنویّت با ترویج سبک زندگی غربی و به چالش کشیدن وحدت با گسترش انگیزه‌های موهوم تفرقه مانند زبان و رنگ و نژاد و جغرافیا.



سپس تأکید کردند که امت اسلامی باید با همه‌ وجود به مقابله با این توطئه‌ دشمنان برخیزند، یعنی از یک سو یاد خدا، کار برای خدا، تدبّر در کلام خدا، اعتماد به وعده‌های خدا را در ذهنیّت همگانی خویش تقویت کند و از سوی دیگر بر انگیزه‌های تفرّق و اختلاف فائق آیند.


ایشان با ترسیم نقشه راه، شرایط کنونی جهان و جهان اسلام را برای این تلاش ارزشمند از همیشه مساعدتر دانستند و دلیل آن را چنین بیان کردند که امروز آبروی دموکراسیِ پول‌محورِ غربی با علامت سؤال‌های جدّی روبه‌رو است و متفکّران غربی اعتراف می‌کنند که به سرگردانی معرفتی و عملی دچارند، در چنین شرایطی جوانان، اندیشمندان، مردان علم و دین دنیای اسلام با مشاهده‌ این وضعیّت، به دیدگاهی نو درباره‌ ثروت معرفتی خود و خطوط سیاسی رایج در کشورهای خود دست می‌یابند. رهبر انقلاب این نقشه راه را همان بیداری اسلامی عنوان می‌کنند.


پیروزی انقلاب اسلامی ایران فصل تازه‌ای را در بیداری اسلامی باز کرد و موجب تحول و شکوفایی باورهای دینی ملت‌های جهان شد. یکی از اهداف اصلی انقلاب اسلامی صدور انقلاب است. کاملا روشن است که در منظومه فکری امام (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی به مثابه فرهنگ و ایدئولوژی اسلام است. بنابراین بیداری اسلامی را می‌توان یکی از پیامدهای صدور انقلاب به شمار آورد. حج به عنوان بزرگ ترین فریضه الهی و عظیم‌ترین اجتماع مسلمین ظرفیتی راهبردی است که می‌توان از آن در صدور ارزش‌های انقلاب اسلامی و گسترش بیداری اسلامی و در نهایت رسیدن به هدف غایی‌ تمدن‌سازی نوین اسلامی، بهره برد.


رهبر انقلاب اسلامی این بیداری را با عنوان خودآگاهی اسلامی معرفی کرده و تأکید می‌کنند که این خودآگاهی اسلامی پدیده‌ای شگرف و معجزه‌آسا در قلب دنیای اسلام آفریده است که قدرت‌های استکباری در برابر آن به شدّت دچار مشکل هستند. ایشان با بیان اینکه نام این پدیده «مقاومت» است، افزودند: حقیقت آن، بُروز قدرت ایمان و جهاد و توکّل است.


ایشان در ادامه صحنه‌ فلسطین را یکی از جلوه‌گاه‌های این پدیده‌ شگفت‌انگیز عنوان کردند که توانسته رژیم طغیانگر صهیونیست را از حالت تهاجمی و عربده‌کشی به وضعیّت دفاع و انفعال بکشاند و مشکلات سیاسی و امنیّتی و اقتصادی آشکار کنونی را بر آن تحمیل کند.


بدیهی است طرح موضوع وحدت میان مسلمانان به معنای عقب‌نشینی شیعه و سنی از اعتقادات خود نیست، بلکه به معنی توجه به مشترکاتی است که میان همه مذاهب و فرقه‌های اسلامی وجود دارد و می‌تواند همه مسلمانان جهان را در صف واحد قرار دهد، این امر موجب می‌شود تا کشورهای اسلامی با تعامل سازنده با یکدیگر و الگوگیری صحیح به قدرت و پیشرفت دست یابند.


رهبر معظم انقلاب اسلامی در این زمینه با معرفی ایران به عنوان یک نمونه موفق از حاکمیت اسلام، خاطر نشان کردند: امروز دنیا شاهد یک الگوی موفّق و یک نمونه‌ سرافراز از قدرت و حاکمیّت سیاسی اسلام در ایران اسلامی است که اصول اساسی این نظام عبارتند از حاکمیّت اسلام در قانونگذاری و اجرا، تکیه بر آراء مردمی در مهمترین مسائل مدیریّتی کشور، استقلال سیاسی کامل، و عدم رکون (تمایل) به قدرت‌های ستمگر و همین اصول است که می‌تواند محلّ اجماع ملّت‌ها و دولت‌های مسلمان قرار گیرد و امّت اسلامی را در جهت‌گیری‌ها و همکاری‌ها یکپارچه و متّحد سازد.


ایشان پس از بر شمردن اصول نظام اسلامی، آن‌ها را زمینه‌ها و عواملی دانستند که اوضاع مساعد کنونی دنیای اسلام را برای حرکت یکپارچه و متّحد فراهم می‌کند. سپس دولت‌های مسلمان، نخبگان دینی و علمی، روشنفکران مستقل و جوانان حقیقت‌جوی جهان اسلام را دعوت به اندیشیدن در این زمینه‌های مساعد و بهره‌گیری از آن‌ها کردند.


رهبر معظم انقلاب اسلامی با اشاره به طبیعی بودن نگرانی قدرت‌های استکباری و بیش از همه آمریکا، از چنین گرایشی در دنیای اسلام، بیان کردند که آن‌ها همه‌ امکانات خود را در رویارویی با این گرایش به کار می‌برند؛ از امپراتوری رسانه‌ای و شیوه‌های جنگ نرم تا جنگ‌افروزی و شعله‌ور ساختن جنگ‌های نیابتی، تا وسوسه‌گری و خبرچینی سیاسی و تا تهدید و تطمیع و رشوه. همه و همه از سوی آمریکا و دیگر مستکبران به کار گرفته می‌شود تا دنیای اسلام را از مسیر بیداری و سعادت خود جدا کنند؛ رژیم جنایتکار و سیه‌روی صهیونیست در این منطقه هم یکی از ابزارهای این تلاش همه‌جانبه است.


ایشان با بیان شکست نقشه‌های دشمن در رویارویی با جهان اسلام، تأکید کردند که به فضل و اراده الهی این تلاش‌ها در بیشتر موارد ناکام مانده و غرب مستکبر در منطقه‌ حسّاس ما و اخیراً در همه‌ جهان روزبه‌روز ضعیف‌تر شده است. پریشانی و ناکامی آمریکا و همدست جنایتکار او یعنی رژیم غاصب در منطقه را می‌توان در صحنه‌ حوادث فلسطین و لبنان و سوریه و عراق و یمن و افغانستان به وضوح تماشا کرد.



رهبر عظیم‌الشأن انقلاب در ادامه بزرگترین سرمایه امت اسلامی را در مواجهه با دشمنی‌ها، جوانان جهان اسلام خواندند و چنین بیان کردند: در نقطه‌ مقابل، جهان اسلام مملوّ از جوانان پُرانگیزه و بانشاط است. بزرگترین سرمایه برای ساختن آینده، امید و اعتماد به نفْس است که امروز در جهان اسلام به ویژه در کشورهای این منطقه موج می‌زند.


از آنجا که انقلاب اسلامی یک انقلاب فرهنگی است، صدور انقلاب نیز صدور پیام و رسالت انقلاب اسلامی و انتقال ارزش‌های معنوی و الهی اسلام به گوش جهانیان است. مسلما این امر در سایه‌ زور و لشکرکشی انجام نمی‌شود، بلکه جهت رسیدن به این هدف باید کلیه‌ امکانات و ابزارهای پیام‌رسانی، محتوای پیام، موقعیت زمان و مکان و نیازهای مخاطبان در مناطق مختلف دنیا مورد توجه و دقت قرار گیرد.


حضور در مراسم و مناسک حج، فرصت بزرگی در این راستا است که علاوه بر خودسازی، می‌توان با ایجاد همدلی و وحدت به تبادل و انتقال تجربیات انقلاب اسلامی به سایر مسلمانان جهان پرداخت؛ این امر مستلزم برنامه‌ریزی دقیق مسئولین فرهنگی کشور و همچنین استفاده از ظرفیت حجاج ایرانی است که با تشریح ابعاد سیاسی و اجتماعی این فریضه الهی قابل دستیابی است. سخنان و پیام‌های امام راحل و رهبر معظم انقلاب به مناسبت فرا رسیدن ایام حج بر مبنای همین آگاهی‌بخشی است.


امید است که این سخنان نصب‌العین مسلمین جهان باشد تا کوشش‌ها و تلاش‌های وحدت‌آفرین شخصیّت‌های برجسته و پیشوایان بزرگ و مجامع علمی و دینی در طول تاریخ به نتیجه برسد و وحدت، این آرزوی دیرینه بزرگان جهان اسلام سرانجام محقق شود.


انتهای پیام/۴۱۶۴/

انتهای پیام/

ارسال نظر