رفع تشتت آرا در بخش خصوصی؛ اولین گام برای تحقق اهداف صنعت فناوری اطلاعات/ حمایت اصولی از کالای ایرانی در کشور صورت نمیگیرد
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، صنعت فناوری اطلاعات به واسه گستردگی خدمات و درآمدزایی بالا در سراسر دنیا مورد توجه دولتها قرار دارد و سیاستمداران میکوشند با تصویب و اجرای قوانین متنوعی بستر لازم برای توسعه این صنعت را در کشور خود و سایر نقاط جهان فراهم کنند.
سختافزارهایی از قبیل نمایشگر، صفحه کلید و چاپگر ابزارهایی هستند که روزانه میلیونها کاربر در سراسر کشور از آنها استفاده میکنند و در حقیقت زیرساخت لازم برای ورود به دنیای فناوری اطلاعات همین ابزارهاست. باتوجه به پیچیدگی و هزینه بسیار زیاد تولید سختافزار در داخل کشور اکثر این محصولات وارداتی هستند و سالانه میزان قابل توجهی ارز از کشور به دلیل واردات تجهیزات رایانهای خارج میشود.
بیشتر بخوانید:
در این شرایط تعدادی از شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه فناوری اطلاعات با اتکا به توان مهندسان ایرانی تواستهاند سختافزارهای مورد نیاز کاربران را طراحی و تولید کنند. در همین رابطه با حمید توسلی، عضو هیئت مدیره سازمان نظام صنفی رایانهای تهران و مدیرعامل شرکت بهین تکنولوژی گفتوگو کردیم. در ادامه مشروح این گفتوگو را مشاهده میکنید.
توسلی میگوید «شرکت بهین تکنولوژی در سال ۱۳۷۱ تأسیس شد و از همان زمان فعالیت خود در حوزه تولید و واردات سخت افزار را آغاز کرد. به طور دقیقتر این شرکت در زمینه تولید نمایشگر، صفحه کلید و یوپیاس فعالیت میکند. در دهه ۸۰ شمسی با ورود اولین دستگاههای لپتاپ به کشور این شرکت نمایندگی چند نشانتجاری بزرگ بینالمللی را در اختیار گرفت و اقدام به فروش انواع مختلفی از لپتاپ در بازار کردیم.»
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان ادامه میدهد «بهین تکنولوژی از سال ۱۳۹۵ وارد فاز تولید سختافزار شد و هم اکنون دستگاههای مختلفی از قبیل all in one ، مینی پیسی و نمایشگر تولید میکنیم. در زمینه سلوشن نیز این شرکت بیش از ۱۰ سال از که با شرکت آیتراست همکاری میکند. محصولات این شرکت در کارخانه بهین تلکنولوژی در شهرک صنعتی عباسآباد تولید میشود و برنامهریزی کردیم که کارخانه شماره ۲ این شرکت را در منطقه ویژه اقتصادی پیام راهاندازی کنیم. طبق برنامهریزی صورت گرفته تمرکز این شرکت روی کالاها و محصولات انقلاب صنعتی چهارم مثل اینترنت اشیاء، روباتیک و هوش مصنوعی است.»
ضرورت حفظ وحدت رویه توسط فعالان صنعت فناوری اطلاعات
توسلی در رابطه با چالشهای صنعت فناوری اطلاعات در کشور بیان میکند «بخش خصوصی فعال در صنعت فناوری اطلاعات متولیان زیادی در سراسر کشور دارد و همه مجموعههای این صنعت نیازمند تشکیل صنفی متحد، همسو و مطالبهگر هستند. در حال حاضر کشور دارای اقتصاد دولتی است و سازمان نظام صنفی رایانهای از معدود سازمانهای اقتصادی مردم نهاد است. به نظر بنده اولین گام برای تحقق اهداف صنعت فناوری اطلاعات یکپارچهسازی و همگامسازی فعالان و شرکتهای حوزه آیسیتی است. به عنوان مثال مجموعههایی مثل اتاق بازرگانی، اتحادیه فناوران و نصر تهران را داریم که همه باید باهم یکسو و همگام شوند.»
به اذعان این عضو هیئت مدیره سازمان نظام صنفی رایانهای تهران «در صورتی که بتوانیم یک تشکل کاملاً خصوصی داشته باشیم نه اینکه به تدریج افرادی از سازمانهای دولتی در آن نفوذ کنند میتوانیم سرعت رشد صنعت آیسیتی را افرایش دهیم. به دلایل مختلف دولت شکلگیری بخش کاملاً خصوصی در صنعت فناوری اطلاعات را برنمیتابد. این همان اتفاقی است که در اتاق بازرگانی افتاد یعنی در ابتدای تشکیل این نهاد همه افراد از بخش خصوصی بودند ولی به تدریج پستها و مناصب در اختیار منصوبان دولت قرار گرفت. در حال حاضر باید سازمان نظام صنفی رایانهای به عنوان تنها تشکلی که میتواند از بخش خصوصی حمایت کند حفظ کرد.»
وی میگوید «چند صدایی به طور ذاتی موضوع آسیبزنندهای نیست ولی باید وحدت رویه در همه ارکان بخش خصوصی فعال در حوزه آیسیتی وجود داشته باشد. در حقیقت خواسته همه فعالان صنعت فناوری اطلاعات این است که بخش خصوصی در همه فرایندهای تصمیمگیری مشارکت داشته باشد و در مقابل عمل انجام شده قرار نگیرد.»
حمایت از تولید داخلی در بسیاری از دستگاهها صرفاً در حد شعار است
به گفته توسلی «رهبر معظم انقلاب اسلامی بیش از هفت سال است که به موضوع حمایت از تولید در نامگذاری سال توجه میکنند ولی تعداد زیادی از سازمانهای دولتی ساختار خود را به گونهای طراحی کردهاند که هیچگونه حمایتی از تولید صورت نگیرد. دستاندازها در مسیر تولید کالای داخلی به حدی زیاد است که تولیدکنندگان بیشتر وقت خود را صرفاً صرف درآوردن سنگ از چاه میکنند. شرکت بهین تکنولوژی با مسائل بسیار زیادی در زمینه تولید درگیر است و وقتی برای رفع چالشهای پیشرو به نهادهای دولتی مراجعه میکنیم تنها شعار حمایت از کالای داخلی را میدهند. در حقیقت حمایت اصولی از تولید صورت نمیگیرد و در نتیجه این صنعت به جایگاهی که باید برسد، نمیرسد.»
توجه نکردن به زیرساختهای دانشبنیان؛ مهمترین عامل عدم موفقیت در صنایع مختلف
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان تصریح میکند «بنده بارها در جلسات مختلف گفتم اگر شرکتی مدعی تولید کالای باکیفیت است باید بتواند محصولاتش را صادر کند. وقتی بخواهیم محصول صادراتی تولید کنیم باید مزیت رقابتی داشته باشیم. کیفیت محصول و قیمت محصول و بهروز بودن از جمله عواملی است که مزیت رقابتی ایجاد میکند. تولید گلخانهای برای اولین فاز تولید خوب است ولی در ادامه باید با اهتمام به ایجاد مزیتهای رقابتی به سمت صادرات رفت. نمونه ناموفق تولید گلخانهای صنعت خودروسازی است که اگرچه زیرساختهای لازم برای تولید خودروهای باکیفیت در کشور وجود دارد ولی محصولی نهایی توان رقابت با اتومبیلهای کرهای و ژاپنی را ندارند. دلیل عدم موفقیت در هر صنعتی توجه نکردن به زیرساختهای دانشبنیان است.»
توسلی تأکید میکند «بومیسازی محصولات موضوع بسیار مهمی است و بخشهای تحقیق و توسعه باید توجه ویژگی به آن داشته باشد. با استفاده از بومیسازی و طراحی محصولات متناسب با نیاز مشتری میتوان سهم قابل توجهی از بازار را بهدست آورد.»
انتهای پیام/۴۱۴۴
انتهای پیام/