ضعف علوم پایه پایههای علم و آینده کشور را به لرزه در میآورد/ اشتغال ِدانشبنیان سدی برابر مهاجرت نخبگان
عباس صادقی در گفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با اشاره به اینکه علوم پایه در تمام دنیا بهعنوان یک مبنا است و سایر رشتهها از دل این رشته خارج میشوند، خاطرنشان کرد: اما با توجه به شرایط موجود این رشته در داخل کشورمان، تضعیف آن پایههای علم و آینده را به لرزه درمیآورد.
وی افزود: علوم زمین از علوم پایه نشئت میگیرد و این مجموعه طیف گستردهای از رشتهها را در بردارد ولی دو سری از رشتهها که یکی رشتههای مربوط به جغرافیا و دیگری رشتههای مربوط به زمینشناسی است گروههای اصلی این مجموعه محسوب میشوند.
رئیس دانشکده علوم زمین دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه در گروه نفت و زمینشناسی و آب؛ گرایشهای متعددی مانند آبشناسی، فسیلشناسی، رسوبشناسی و سنگهای رسوبی و نیز در رشته جغرافیا نیز گرایشهایی همچون جغرافیای طبیعی، شهری، روستایی و سیاسی، ژئومرفولوژی (نوآوری درزمینهٔ جغرافیا) و آمایش سرزمین و نیز سنجش از راه دور وجود دارد.
وی در رابطه بااینکه چند سالی است اقبال به ورود به رشتههای علوم پایه کاهش پیداکرده است، گفت: معضل اصلی در عدم علاقه به رشتههای علوم پایه مسئله ضعیف شدن بازار کار فارغالتحصیلان آن است. به همین خاطر داوطلبان کنکور سراسری و ورود به دانشگاه به سراغ رشتههای درآمدزا میروند که بلافاصله پس از فارغالتحصیلی برایشان درآمدزایی داشته باشد.
صادقی ادامه داد: درحالیکه در تمام دنیا علوم پایه بهعنوان یک مبنا است و سایر رشتهها از دل این رشته خارجشدهاند و تضعیف آن پایههای علم و آینده کشور را به لرزه درمیآورد. البته باعث خوشحالی است که در یک سال گذشته متولیان امر دستبهدست همدیگر داده و نقاط ضعفی که باعث شده ریزش و عدم تمایل در این رشتهها وجود داشته باشد احصا و شناسایی میکنند و در راستای رفع آن برنامهریزی میکنند.
بیشتر بخوانید:
ضرورت گسترش شبکههای تحقیقاتی علوم پایه برای ایجاد مرجعیت علمی
کشف علم و فناوری در علوم پایه/ رازهایی که در دل طبیعت نهفته است
وی در رابطه بااینکه چگونه میتوان دانشجویان را به بحثهای دانشبنیان علاقهمند کرد و آیا در رشتههای علوم پایه توجیهی دارد، خاطرنشان کرد: در رشتههای مربوط به زمینشناسی پروژههای بسیار خوب و کلان نفتی راداریم که برای صنعت نفت کشور اجرا میکنیم. در بخش معدن و در راستای اکتشافات معدنی و معادن بیشتر موضوعات پذیرشی برای رسالهها و پایاننامهها جدای از پروژههایی که صنعت به ما واگذار میکند، انجام میدهیم و دانشبنیان هستیم و در بدنه این قضیه قراردادیم.
رئیس دانشکده علوم زمین دانشگاه شهید بهشتی در خصوص اینکه اشتغال به دانشبنیان تا چه میزان سد و مانع مهاجرت دانشجویان و نخبگان میشود، گفت: بیش از یک دهه است که مقام معظم رهبری، مسئولان و نیز متولیان این امر نسبت به مهاجر فرستی گوشزد کردند اما از سوی دستگاهها برای ممانعت از آن سهلانگاریهایی شد هرچند بهتازگی شروع به کارهایی در این زمینه کردند اما خیلی دیر شروع شد اما هنوز نیز میتوان برای نسلهای آینده جبران کرد.
وی با اشاره به اینکه یکی از مسائل این است که مدیر نخبه پرور نداریم، اظهار کرد: اگر شایستهسالاری رعایت شود معضلات خودبهخود حل میشود این گره به دست کار بلدان و شایستهها حل میشود و جلوی مهاجرت را خواهد گرفت.
صادقی در پایان با اشاره به اینکه شالوده هر کشور در درجه اول مسائل علمی آن است، خاطرنشان کرد: اگر اقتصاد یک کشور درست شود بازار کار فراهم میشود وقتی بازار کار فراهم شد انگیزه در تکتک جوانها پیدا میشود حداقلها تأمین شود کسی به غربت نمیرود امیدواریم با چارهاندیشی جلوی مهاجرتها را سد کنیم.
انتهای پیام/۴۱۶۷/
انتهای پیام/