یادداشت| اهداف سفر منطقهای بن سلمان
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی در یک سفر منطقهای که کشورهای مصر، اردن و ترکیه را شامل شد تلاش کرد تا در آستانه سفر تاریخی جو بایدن رئیسجمهوری امریکا به عربستان یک جریان سازی گستردهای را علیه ایران انجام دهد.
این سفر قرار است در تیرماه جاری صورت گیرد و طی آن جو بایدن نشست مشترکی با سران ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیجفارس بعلاوه اردن، مصر و عراق در ریاض داشته باشد.
طبیعی است در سفر محمد بن سلمان به قاهره، امان و آنکارا همواره تلاش شد تا یک سلسله اتهام زنی هائی غیرواقعی علیه ایران مبنی بر دخالت در مسائل داخلی کشورهای عربی و تلاش برای بر هم زدن ثبات منطقه صورت گیرد.
اما هدف نهائی محمد بن سلمان زمینهسازی برای به قدرت رسیدن در عربستان، ایجاد یک ناتوی عبری عربی علیه ایران و مقدمه سازی برای عادیسازی رابطه میان ریاض و تل اویو است.
این نخستین سفر خارجی ولیعهد عربستان طی ۳ سال اخیر تلقی می شود زیرا پس از قتل دردناک جمال خاشقچی روزنامهنگار برجسته سعودی در سال ۲۰۱۸ میلادی محمد بن سلمان بشدت دچار انزوای سیاسی شد.
از همان زمان روابط ترکیه و عربستان تحت تأثیر قتل جمال خاشقچی قرار گرفت اما از آنجائی که رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه از هر رخدادی برای دستیابی به اهداف خود بهرهبرداری اقتصادی، مالی و سیاسی میکند لذا پس از مدتی روابط آنکارا و ریاض به یک تعادل نسبی رسید.
روابط اردن و عربستان نیز از سال گذشته به دلیل تلاش دو تن نزدیکان پادشاه اردن برای انجام کودتا و سرنگونی رژیم پادشاهی اردن بشدت تیره شد.
در فروردینماه سال گذشته "باسم عوض الله "رئیس اسبق دیوان پادشاهی اردن و مشاور ارشد محمد بن سلمان ولیعهد عربستان که تابعیت دوگانه اردن و عربستان را دارد قصد داشت با کمک "شریف بن زید "پسرعموی ملک عبدالله دوم پادشاه اردن و همکاری برخی فرماندهان ارتش اردن کودتا کند و ملک عبدالله دوم را از سلطنت خلع سازد.
اما این کودتا خنثی شد و باسم عوض الله و شریف بن زید در دادگاهی در اردن که هر یک از انان را به ۱۵ سال زندان محکوم کرد اعتراف کردند که به تحریک و تشویق ولیعهد عربستان قصد سرنگونی پادشاه اردن را داشتند.
سفر محمد بن سلمان به امان برای دلجوئی از پادشاه اردن و دعوت ازوی برای شرکت در نشست مشترک سران کشورهای عرب منطقه با جو بایدن رئیسجمهوری امریکا در ریاض، صورت گرفت.
بن سلمان در سفر به مصر، اردن و ترکیه وعده داد که اگر در آینده به قدرت برسد حجم سرمایهگذاری عربستان در این ۳ کشور را چند برابر کند. موضوع دیگری که در این سفر مورد توجه قرار دارد این است که مقامات آمریکائی پیشبینی کردهاند که سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان به دلیل تشدید بیماری قادر به اداره کشور نیست و قرار است بهزودی قدرت را به فرزند خود محمد بن سلمان واگذار کند. از این رو محمد بن سلمان برای کسب مشروعیت لازم و جلبتوجه تیم جو بایدن دست به این سفر دورهای زد تا راه را برای رسیدن به قدرت هموار سازد.
از اتفاقات نادری که اخیراً در عربستان سعودی رخدادِ این است که وزیر اطلاعرسانی این کشور به کلیه شبکههای رسانهای داخلی دستور داده تا مستندهایی درباره فعالیتهای عمرانی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی محمد بن سلمان تهیه و پخش کنند.
از سوی دیگر روابط واشنگتن و ریاض از سال ۲۰۲۰ با پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری امریکا به سردی گرائید اما سفر قریبالوقوع رئیس جمهوری امریکا به ریاض مشروعیت لازم را به حاکمیت آینده محمد بن سلمان خواهد بخشید.
موضوع دیگری که در پشت پرده سفرهای محمد بن سلمان به مصر، اردن و ترکیه قرار دارد، جریان سازی علیه ایران و زمینهسازی برای تشکیل یک جبهه منطقه ای علیه محور مقاومت و ایران ونیز مقدمه سازی برای برقراری رابطه رسمی با رژیم صهیونیستی قابلتجزیه و تحلیل است.
به نظر میرسد سال جاری در عربستان تغییرات دراماتیکی مهمی در هرم قدرت روی خواهد داد که عموماً کلیدواژه این تغییرات، ایران و محور مقاومت خواهد بود زیرا محمد بن سلمان از هماکنون تلاش دارد تا رضایت لابی صهیونیستی را به سود خود جلب کند.
*حسن هانیزاده-کارشناس مسائل بینالملل
انتهای پیام/۴۱۲۹/
انتهای پیام/